Sustainable Saturday

09/09/2017 - 10:00

Volg op Sustainable Saturday gratis 17 duurzame workshops en zorg zo zélf voor een positieve impact op onze wereld.

Tegen 2030 redden we de wereld. Geen armoede en geen honger meer,  duurzame energie: de norm, kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen: een vanzelfsprekendheid, de bescherming van oceanen en bossen: een prioriteit, de klimmaatopwarming: teruggedrongen,….  Het klinkt als een  ontzettend ambitieus plan, maar het kan en moet lukken! Twee jaar geleden engageerden  193 landen zich  er toe om in vijftien jaar 17 Sustainable Developmentgoals (SDG’s) te realiseren die een antwoord bieden op de grootste globale uitdagingen.  

Zaterdag 9 september organiseert de werkgroep VN van de Vlaamse Jeugdraad  een dag waarop deze duurzame ontwikkelingsdoelen centraal staan. Op Sustainble Saturday krijg je de kans om GRATIS 17 workshops te volgen die elk staan voor één van de doelstellingen. Schrijf je in en leer hoe je op een duurzame manier op vakantie kan gaan, met overschotten kan koken, je eigen scrub maakt, of doe mee aan de yogasessie of veiling van alles wat jij te veel hebt. Welkom vanaf 10u in de gebouwen van De Ambrassade in hartje Brussel.

Op voorhand inschrijven voor de verschillende workshops is aangewezen.
De plaatsen zijn beperkt!

Meer informatie

Praktisch

Wat? 17 gratis workshops over de SDG’s.
Bekijk hier het overzicht van de 17 workshops.
Wanneer? Zaterdag 9 september doorlopend vanaf 10u tot 19u.
Bekijk hier de timetable van de 17 workshops.
Voor wie? Op Sustainable Saturday is iedereen met een hart voor SDG's welkom.
Waar? De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel. Op 10 minuten wandelen van het Centraal Station!
Hoe deelnemen? Inschrijven is gratis maar verplicht. Schrijf je in.

Overzicht 17 duurzame workshops

SDG1 - Geen armoede: getuigenissen van jongeren uit armoede

Ondanks het feit dat armoede gehalveerd is sinds het jaar 2000 zijn er wereldwijd nog ongeveer 767 miljoen mensen die onder de armoedegrens van $1,90 per dag leven. SDG 1 van de duurzame ontwikkelingsagenda wil extreme armoede uitroeien tegen 2030. Armoede is voor De Ambrassade (een zusterorganisatie van de Vlaamse Jeugdraad) één van de kerndoelen waarop wordt ingezet. Expert Don nodigt enkele jongeren uit die hun getuigenis willen delen. Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met het Netwerk tegen Armoede.

SDG2 - Geen honger: duurzame maaltijd (VOLZET!)

SDG2 stelt als doel wereldwijd hongersnood aanpakken en duurzame agricultuur promoten, want vandaag heeft 1 op de 9 mensen honger. Paradoxaal genoeg wordt eten nog steeds massaal verspild. Bij Wow-food gaan ze in tegen voedselverspilling op een lokaal niveau door te koken met groenten, fruit ,brood .. dat normaal gezien op de afvalhoop zouden eindigen. Je krijgt een lekkere, voedzame en gezonde lunch voorgeschoteld uit gered eten. Daarnaast geeft de Wow-kok zelf een interessante uitleg over het redden van eten en duurzaam koken. Plaatsen zijn beperkt.

SDG3 - Goede gezondheid en welzijn: yoga workshop

SDG 3 gaat over het verbeteren van de gezondheid. Hierbij gaat het over kindersterfte en overdraagbare ziektes, maar ook  over depressies en overgewicht. De SGD stelt zowel fysieke gezondheid als mentaal welzijn centraal. Deze combinatie wordt perfect belichaamt door deze professionele yoga-sessie. Bij yoga is het niet alleen de bedoeling om het evenwichtsgevoel en het uithoudingsvermogen van het lichaam  te oefenen, maar vooral ook om tot de mentale toestand van ontspanning te bekomen. Yoga-groentjes zijn even welkom als ervaren yoga-beoefenaars bij deze geestelijke en lichamelijke workout.
*Yogamatje zelf meebrengen indien mogelijk

SDG4 Kwaliteitsvol onderwijs: workshop Arabisch (VOLZET!)

SDG4 focust op kwaliteitsvol onderwijs. Deze doelstelling stelt dat alle meisjes en jongens gratis toegang moeten hebben tot kwaliteitsvol basis- en secundair onderwijs tegen 2030. In Vlaanderen zijn we goed op weg. Toch zijn er ook bij ons nog enkele aandachtspunten. Zo is er zeker een gebrek aan diversiteit in het hoger onderwijs. Hoewel er wereldwijd  meer dan 280 miljoen  mensen Arabisch spreken en het aantal in Vlaanderen hoger ligt dan het aantal Duitstaligen, lijkt het onwaarschijnlijk dat je deze taal ooit in het middelbaar kreeg. Met deze  workshop Arabisch leer je een aantal basiszinnen  en kom je meteen in aanraking met een andere (taal)cultuur. 

SDG5 - Gendergelijkheid: workshop door Plan België (VOLZET!)

Hoewel er de laatste jaren al heel wat vooruitgang is geboekt op vlak van gendergelijkheid, blijft er nog heel wat werk aan de winkel. SDG5 streeft naar een gelijke toegang van man, vrouw en x tot onderwijs, gezondheidszorg, werk, politieke vertegenwoordiging en belangrijke economische beslissingen. Deze workshop die gegeven wordt door Plan België, een ngo die strijdt voor meisjesrechten in het Zuiden, gaat verder in op het thema.

SDG6 - Schoon water en sanitair: workshop over waterverspilling (VOLZET!)

SDG6 ijvert voor schoon water dat toegankelijk is voor iedereen. Er zijn nog veel mensen die geen toegang hebben tot drinkbaar water en hygiënisch sanitair. Tegelijkertijd wordt er in sommige delen van de wereld zeer kwistig omgesprongen met water. In een leerrijke workshop begeleid door Protos leer je op een spelende manier hoe je waterverspilling kan tegengaan.

SDG7 - Betaalbare en duurzame energie: workshop opwekken duurzame energie

SDG7 streeft naar toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen. België presteert op dit vlak nog niet zo goed, want groene energie wordt nog te weinig benut. In deze workshop, begeleid door CORE studentencoöperatieve, wordt stil gestaan bij hoe energie duurzamer kan worden gebruikt. Je kan ook een ritje maken op één van de Smergey fietsen en zo zelf duurzame energie opwekken.

SDG8 - Eerlijk werk en economische groei: workshop alternatieve economie (VOLZET!)

SDG8 gaat over het creëren van economische groei en welvaart  zonder dat dit de andere aspecten van duurzaamheid (de planeet en de mens zelf) schaadt. In deze workshop ga je kritisch analyseren waar ons economisch model vandaag te kort schiet en welke alternatieven er voor handen zijn. Haal de wereldverbeteraar in jezelf boven en bedenk hoe het anders kan.

SDG9 - Industrie, innovatie en infrastructuur: workshop duurzaam reizen (VOLZET!)

SDG9 draait om duurzame infrastructuur en innovatie. De SDG kan ook worden uitgebreid naar transport. Vandaag nemen we in West-Europa het vliegtuig zoals we vroeger de bus namen. Een weekendje  heen en terug naar Rome kost soms minder dan een treinrit naar de zee. Maar dit soort vakanties zijn natuurlijk alles behalve ecologisch. In deze workshop legt een medewerker van JOETZ uit hoe je  als jongere wel duurzaam op reis kan gaan.

SDG10 - Ongelijkheid verminderen: inleef en debat workshop (VOLZET!)

Deze SDG stelt als doel wereldwijd ongelijkheid verminderen. Maar ongelijkheid is een breed begrip. De workshop wordt allereerst ingeleid met een inleefsessie om te voelen waar ongelijkheid precies om draait. Daarna  wordt er dieper ingegaan op het onderwerp met een interessant stellingendebat waarbij er gediscussieerd kan worden over actuele en controversiële thema’s zoals de vluchtelingencrisis, armoede, racisme, genderongelijkheid, …

SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen: jouw droomstad (VOLZET!)

Tegen 2030 wordt verwacht dat 5 miljard mensen in steden wonen. Hoewel geconcentreerd leven minder belastend is voor de planeet, zijn veel steden wereldwijd niet voorbereid op deze exponentiële groei. Anderzijds bewijzen steden als bijvoorbeeld Freiburg, Vancouver en Kopenhagen dat lokale besturen én burgers een voortrekkersrol kunnen spelen in een duurzame omwenteling. In deze workshop denken we niet alleen na over de uitdagingen van de steden van de toekomst, we gaan zelf aan de slag! Onder begeleiding van stedenbouwkundige Ben bedenken we plannen voor de ideale stad, en visualiseren we die ideeën met behulp van maquettes!

SDG12 - Verantwoorde consumptie en productie: veiling

Je consumptiegedrag is één van de vele manieren waarop je als individu kan bijdragen aan de SDG’s. Bewuster consumeren moet trouwens allesbehalve saai zijn. Onze laatste activiteit is daarom een veiling. Neem kleren en spullen mee die je zelf niet meer gebruikt, maar waar je een ander een plezier mee doet en we verzekeren dat je naar huis gaat met enkele unieke vondsten, mét een verhaal. Enkele van de creaties van de dag zullen bovendien geveild worden! No money? No problem! Bij deze veiling ruil je met andere voorwerpen of bied je een dienst aan in plaats van geld.

SDG13 - Klimaatactie: een duurzame maaltijd bereiden (VOLZET!)

De link tussen het klimaat en je bord? Die is niet ver zoek. We zijn ons allen groeiend bewust van de impact van de vleesindustrie, maar vergeten soms ook dat die Keniaanse boontjes of Zuid-Amerikaanse advocado niet altijd even duurzaam zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer (zelfs al zijn bossen goed voor CO2 reductie): volg dan deze kookworkshop met Wow-food. Je leert er niet alleen lekker duurzaam koken met voedseloverschotten (!), de ervaren koks delen hun tips en tricks met je om op je eigen manier verspilling tegen te gaan. Jullie maken samen het middageten. Om dit mogelijk te maken zijn de plaatsen voor deze workshop echter beperkt!

SDG14 - Leven in het water: maak je eigen scrub! (VOLZET!)

De beelden zijn ons allen bekend: eilanden van plastic die de oceanen en het leven in haar water vervuilen. Op vele fronten wordt er gestreden tegen dit probleem: bijvoorbeeld ter plaatse en op kleine schaal door duikers die eigenhandig afval rapen, of op grote schaal door het Nederlandse initiatief the ocean clean-up. Toch zijn de oorzaken, maar ook de oplossingen vaak ook dichter bij huis te vinden. De meeste scrubs die je in de winkel koopt, bevatten bijvoorbeeld kleine deeltjes plastic, die na een lange weg doorheen onze afvoersystemen in de zee terecht komen en worden opgegeten door vissen. In deze workshop leer je milieu- en oceaanvriendelijke scrubs maken want wie wilt nu geen zachte én zeevriendelijke huid?

SDG15 - Leven op het land: workshop insectenhotel bouwen (VOLZET!)

“Als de bij uitsterft, volgt de mens binnen vier jaar”, aldus Albert Einstein. Als het over biodiversiteit gaat, zijn wetenschappers het opvallend vaak eens, er op hamerend dat we beter voorkomen dan genezen. Ons biosysteem zit immers zo ingenieus en complex in elkaar, dat een zekere nederigheid geboden is: dit kunnen we zelf niet namaken. Wat we wel kunnen, is alles op alles zetten om het leven op aarde te beschermen en te doen bloeien. In deze workshop leer je een insectenhotel bouwen, want het kleinere leven op aarde vervult een minder zichtbare, maar ongelofelijk belangrijke rol in het evenwicht van het ecosysteem bewaren.

SDG16 - Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten: Model United Nations

Vrede is in veel delen van de wereld nog steeds geen evidentie. Ook in eigen land worden we geregeld geconfronteerd met de oorlogen die zich elders afspelen, denk aan vluchtelingen, maar ook aanslagen. Diplomatie speelt meer dan ooit een belangrijke rol in het bewaren van vrede. Tijdens deze sessie halen we dan ook de diplomaat in ons naar boven tijdens een heuse Model United Nations. Iedere deelnemer vertegenwoordigt een land om vervolgens op zoek te gaan naar dat evenwichtige compromis.

SDG17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken: teambuildingsactiviteit

Om alle SDG’s te behalen moet niet alleen ieder land in eigen boezem kijken, we moeten allemaal samen werken. Landen, steden, burgers, iedereen heeft een rol te spelen in een duurzame omwenteling. Met deze teambuilding sessie zien we in de praktijk hoe samenwerken ons allen sterker maakt.

Timetable 17 duurzame workshops

Share it!

Learn it!

Do it!

10-11u 

SDG9 Industrie, innovatie en infrastructuur: workshop duurzaam reizen met JOETZ

VOLZET!

SDG8 Eerlijk werk en economische groei:

workshop alternatieve economie

VOLZET!

SDG13 Klimaatactie: een duurzame maaltijd bereiden met Wow-food

Max deelnemers: 5

VOLZET!

11-12u

12-13u

SDG2 Geen honger: duurzame maaltijd

VOLZET!

13-14u

SDG10 Ongelijkheid verminderen: inleef en debat workshop

VOLZET!

SDG1 Geen armoede

getuigenissen van jongeren in armoede

Max deelnemers: 20

SDG14 Leven in het water: maak je eigen scrub!

VOLZET!

14-15u

SDG6 Schoon water en sanitair: workshop over waterverspilling

VOLZET!

SDG5 Gendergelijkheid:

workshop door Plan België

VOLZET!

SDG7 Opwekke duurzame energie

Max deelnemers: 15

15-16u

SDG11 Duurzame steden en gemeenschappen: jouw droomstad

VOLZET!

SDG16 Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten: Model United Nations

Max deelnemers: 30

SDG15 Leven op het land: workshop insectenhotel bouwen

VOLZET!

16-17u

17-18u

SDG17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken: teambuildingsactiviteit

Max deelnemers: 15

SDG4 Kwaliteitsvol onderwijs:

workshop Arabisch

VOLZET!

SDG3 Goede gezondheid en welzijn:

yoga workshop

Max deelnemers: 20

*Neem indien mogelijk je eigen matje mee.

18-19u

AFSLUITER: SDG12 Verantwoorde consumptie en productie: veiling

Max deelnemers: 45

*Neem spullen en kleren mee die je zelf niet meer nodig hebt, maar iemand anders nog mee kan plezieren.