Vijf Ramadan essentials

De laatste dagen van de Ramadan zijn in gegaan. De zwaarste dagen met de hitte zijn achter de rug. En hoewel het voor mij de mooiste maand is van het jaar, heb ik elk jaar last van één ding. En dat is niet de honger of dorst, maar de vragen die ik te horen krijg. En begrijp me niet verkeerd, vragen stellen mag want dat toont alleen maar dat je interesse hebt. Maar het wordt best vervelend om elk jaar opnieuw dezelfde vragen te horen.

Dus daar ik wil ik voor eens en voor altijd een einde aan maken. Hieronder 5 vragen die je nooit meer hoeft te stellen tijdens de Ramadan:


1.    Mag je ook geen water drinken?

Nee, ook geen water. Laat ik het even zo duidelijk en helder mogelijk uitleggen, van zonsopgang tot zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. En water valt onder drinken. Ook al is het 40° buiten, dan drinken we ook geen water.

2.    Is vasten niet slecht voor de gezondheid?

Integendeel, studies tonen aan dat vasten net goed is voor de gezondheid. Vasten verbetert het immuunsysteem, bloedvaten worden sneller gezuiverd, het verhoogt de hersenactiviteit,.. Er zijn nog veel meer voordelen aan vasten, maar dit zijn de belangrijkste.
Niet iedereen vast mee: kinderen, zwangere vrouwen en zieken zijn niet verplicht om te vasten net omwille hun gezondheid.

3.    Waarom vast je?

Er zijn veel redenen waarom moslims vasten. We vasten om dichter tot bij Allah te geraken. In deze vastenperiode verspillen we geen tijd aan eten en drinken en kunnen we ons de volle 100 procent focussen op het spirituele. Tijdens de Ramadan probeer ik bijvoorbeeld de Koran uit te lezen. Door te vasten voelen we ook hoe het is voor mensen die dit elke dag mee maken. Dat is best confronterend, want op het einde van de dag kan ik uitkijken naar de rijkelijk gevulde tafel. De Ramadan is ook een maand van solidariteit en het brengt ons als moslimgemeenschap dichter bij elkaar. Na zonsondergang zit iedereen samen aan tafel.

4.    Prop je je zelf dan vol wanneer je mag eten?

Wanneer het tijd is om te eten, begin ik met dadels en drink ik soep. En vreemd genoeg zit ik dan al vol. Je zou verwachten dat ik na meer dan 12uur vasten toch wel meer binnen krijg.

5.    Mag je je tanden poetsen?

Ja, ook al is het geen makkelijke taak. Tijdens het tanden poetsen, mag je geen tandpasta of water inslikken.
 

Zo, nu weet je de antwoorden op al deze vragen. Hopelijk onthoud je ze tot volgend jaar.

Zin in meer Ramadan tips? Klik hier.

Disclaimer

De blogberichten op de blogpagina Vlaamse Jeugdraad zijn persoonlijke verslagen, impressies, meningen en reacties van jongeren uit Vlaanderen.

Via deze blog geeft VJR een platform aan de stem van jongeren in zijn puurste vorm. Meningen die geuit worden in deze blogposts zijn niet noodzakelijkerwijs de mening van Vlaamse Jeugdraad. Vlaamse Jeugdraad is niet aansprakelijk voor de inhoud ervan.