Jeugdsector lanceert nieuwe actie “Last van GAS”

01/04/2014Tags: gas

De jeugdsector lanceert een nieuwe actie rond de Gemeentelijke Administratieve Sancties, “Last van GAS”. De actie wil aantonen dat normaal jongerengedrag nooit gestraft mag worden en dat nu wel het geval is. Via de website www.lastvangas.be kunnen jongeren en jeugdwerkorganisaties foto’s uploaden van een zelfgemaakte overtreding van één van de GAS-voorschriften. Tijdens het weekend van 9, 10 en 11 mei krijgt de actie haar apotheose: jongeren en jeugdwerk zullen via zo veel mogelijk acties overtredingen begaan om duidelijk te maken dat wat ze op dagdagelijkse basis doen, eigenlijk strafbaar is door middel van Gemeentelijke Administratieve Sancties. De actie is een oproep aan gemeenteraadsleden en nationale politici om het GAS-reglement in vraag te stellen.

“Een reglement dat nooit duidelijk is én jongeren viseert, daar krijgen we last van”

Jeugdwerkorganisaties hebben echt last van de Gemeentelijke Administratieve Sancties, want veel zaken die typisch jeugdwerkgedrag zijn, worden strafbaar gemaakt. Bijvoorbeeld: in bomen klimmen, gemaskerd rondlopen, voetballen op het basketbalpleintje of skaten op het plein tijdens het duivenmelken… Met deze nieuwe actie wil de jeugdsector aantonen dat normaal jongeren- en jeugdwerkgedrag nooit gestraft mag worden.

Lander Piccart, namens de initiatiefnemers: “Steeds meer wordt normaal gedrag van kinderen, jongeren en jeugdwerk ingeschreven en beschouwd als overlast. Daarom laten we van ons horen, want we weigeren mee te stappen in een samenleving die normaal gedrag van jongeren en jeugdwerk crimineel benadert. Een reglement dat nooit duidelijk is én jongeren viseert, daar krijgen we last van.”

Actieweekend op 9,10 en 11 mei

Via de website www.lastvangas.be kunnen jongeren en jeugdwerkorganisaties permanent foto’s uploaden van een zelfgemaakte overtreding van één van de GAS-voorschriften. Maar de echte apotheose van de actie vindt plaats tijdens het weekend van 9, 10 en 11 mei.

“Tijdens het actieweekend willen we graag dat jongeren en jeugdwerkers actie voeren en zo veel mogelijk potentiële overtredingen begaan. Door deze zichtbaar te maken via sociale media en de website,  willen we aantonen dat de absurditeiten die burgemeesters in hun reglementen schrijven wel degelijk gevolgen hebben voor jongeren en hun organisaties. We roepen meteen ook alle gemeenteraadsleden en nationale politici op om het GAS-reglement in vraag te stellen. En van een volgende federale regering verwachten we een grondige evaluatie van de huidige GAS-wetgeving,” besluit Lander Piccart.