Sinterklaas: een feest voor iedereen

23/11/2017Tags: zwartepietendebat, zwartepietendiscussie, Sinterklaas, kinderfeest, commissie jeugdwerk

Ben jij klaar voor Sinterklaas? Behalve chocolade en marsepein brengt het kinderfeest ook steevast een stoomboot aan discussies op gang over de beste vrienden van de Sint. Het jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel is goed voor 1 miljoen kinderen en jongeren. We staan dan ook graag stil hoe iedereen binnen het jeugdwerk 6 december als een groot feest kan zien. Mag een zwarte piet nog wel? En zijn kroeshaar en rode lippen dan uit den boze vandaag de dag?

Het jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel is een bonte verzameling van organisaties. We zijn trots dat dit jeugdwerk kinderen & jongeren van Vlaamse en andere etnische culturele achtergrond op de been brengt. We zorgen er graag voor dat alle kinderen en jongeren zich thuis blijven voelen binnen dit jeugdwerk. Hoewel verschillende organisaties een andere aanpak hebben, merken we een grote gemene deler. We zijn het er allen over eens dat Sinterklaas een feest moet zijn voor álle kinderen en jongeren. En heel wat jeugdwerkorganisaties hebben het pietendebat op de agenda staan.

We vinden het belangrijk vrijwilligers en beroepskrachten in het jeugdwerk bewust te maken van de gevoeligheid omtrent dit thema en lokale verenigingen hierover te sensibiliseren. We roepen jeugdwerkorganisaties op dit debat niet uit de weg te gaan, maar de sensibilisering ter harte te nemen.

Lees ook

  • Sinterklaas en zijn vriend piet komen naar de Chiro” - een visietekst & 4 tips voor een geslaagd Sinterklaasfeest door Chirojeugd Vlaanderen
  • Daar wordt aan de deur geklopt …” - Scouts en Gidsen Vlaanderen roept op! “Laten we dus rekening houden met raciale gevoeligheden bij het karikaturale totaalbeeld van een pekzwarte knecht met gouden oorbellen en rode lippen. We rekenen daarom op de vindingrijkheid van onze leiding; om zelf op een eigen creatieve wijze een invulling te geven aan deze vrolijke figuur.” 

De zwartepietdiscussie stond op 15 november 2017 op de agenda van de commissie jeugdwerk. De aanwezige jeugdwerkorganisaties konden zich vinden in de principes die in de tekst hierboven te vinden zijn. De Vlaamse Jeugdraad heeft zelf geen expliciet advies over het zwartepietendebat. Dit artikel verschijnt ook op de website van De Ambrassade, de organisatie die jeugd, jeugdbeleid en jeugdinformatie op de kaart zet.

Foto: Wikimedia Commons