Vlaamse Jeugdraad bekijkt juridische stappen tegen GAS-wet

30/05/2013Tags: gas

Zopas is het wetsvoorstel rond de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) definitief goedgekeurd in het federaal parlement. Het middenveld – vertegenwoordigd door 213 bovenlokale organisaties en met een achterban van miljoenen leden – hoopte met een laatste, krachtig signaal om de Kamerleden alsnog op andere gedachten te brengen. Ondanks het massale protest en een publieke opinie die zich duidelijk tegen de nieuwe GAS-wetgeving heeft gekeerd, heeft de actie weinig opgeleverd. De Vlaamse Jeugdraad is enorm verontwaardigd en bekijkt nu samen met het middenveld welke juridische stappen op korte termijn mogelijk zijn.

“Het is een trieste dag voor de rechtsstaat, de democratie en het middenveld. De goedgekeurde GAS-wetgeving rammelt langs alle kanten. Rechtswaarborgen ontbreken, rechtszekerheid kan niet gegarandeerd worden, de scheiding der machten glijdt verder af en kinderen van 14 komen in het vizier. Allemaal zonder ernstige evaluatie van de huidige wetgeving en zonder grondig onderzoek.  Wanneer experts en middenveldspelers vroegen om gehoord te worden, was daar geen tijd voor,” zegt Lander Piccart, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

De Vlaamse Jeugdraad zal samen met het middenveld bekijken welke juridische stappen op korte termijn mogelijk zijn. Het middenveld kiest sowieso voor de piste van de evocatie: dan trekt de Senaat het wetsontwerp naar zich toe om wijzigingen voor te stellen. Nadien gaat het voorstel terug naar de Kamer die kan beslissen om de wijzigingen wel of niet door te voeren. Er moeten wel 15 senatoren toestemmen tot evocatie.

“We blijven niet bij de pakken zitten en zullen op korte termijn nieuwe acties ondernemen. Alvast een warme oproep aan het hele middenveld om de strijd niet op te geven en samen met de Vlaamse Jeugdraad op de barricades te blijven staan,” besluit Lander Piccart.