header.back to home

Kriebelt het om rond maatschappelijke thema's jouw stem te laten horen? Vind je het belangrijk wat andere jongeren denken en voelen? Kom je graag op voor hun belangen? Wil je op allerlei manieren mee helpen bouwen aan een beter beleid voor kinderen, jongeren en hun organisaties? Dan is de Vlaamse Jeugdraad een plek voor jou!We zijn een adviesraad voor jongeren, door jongeren. Dat wil zeggen dat onze werking gedragen wordt door heel wat vrijwillige handen! Vrijwilligerscoach Jo leidt alles in goede banen en kijkt graag met jou welke engagement het beste bij jou past. Contacteer hem!

Word FAN

Vind je het straf wat we allemaal doen voor kinderen, jongeren en organisaties? Steun ons dan zoveel mogelijk online en volg onze sociale media. We hebben altijd nood aan jouw mening, aan delers, likers en volgers, aan mensen die actief mee online onze boodschappen verspreiden. Want enkel zo weten alle kinderen en jongeren wie we zijn en dat we voor hun belangen opkomen.

Word VRIEND

Kom je graag in onze bubbel? Ben je bereid om af en toe iets te doen voor de Vlaamse jeugdraad? Wil je graag eens deelnemen aan een activiteit? Word lid van onze facebookgroep vrijwilligers Vlaamse Jeugdraad.

Via onze facebookgroep werken we aan een groeiende community jongeren die zich op heel wat kleine en grote manieren willen inzetten in het belang van kinderen en jongeren. We posten geregeld activiteiten, vragen jullie input, zoeken helpende handen of lanceren korte projectjes.

Het is een goede manier om betrokken te zijn bij het werk van de Vlaamse Jeugdraad, zonder dat het engagement al te groot wordt. Via de facebookgroep kan je ook steeds terecht bij de vrijwilligerscoach Jo voor verdere vragen rond jouw engagement.

Word VRIJWILLIGER

Een vrijwilliger bij ons zet zijn/haar tanden in een thema, schrijft mee aan een advies en organiseert straffe participatie. Vrijwilligers komen samen in werkgroepen. Een werkgroep bestaat uit gemiddeld 10 leden die geregeld online en offline bij elkaar komen om samen een straf advies te schrijven. We vertrekken telkens vanuit een prioritair thema (bepaald door onze verkiezingsuitslag), bepalen waarover we gaan adviseren, bevragen heel wat jongeren, jeugdwerk en experten ter zake en debatteren er op los met onze werkgroep.

Resultaat? Een straf advies waarmee we bij Ministers en de Vlaamse media kunnen scoren.


LET OP!
Een engagement binnen een werkgroep is vrij intensief! Hoe dan?

  1. Een werkgroep komt gemiddeld 1 keer om de maand samen. Dit voor minimum 1 jaar.

  2. Je zal taken krijgen als: bronmateriaal zoeken, thema's uitschrijven, experten raadplegen, jongeren bevragen, enquêtes opstellen, feedback geven, dingen organiseren,...

  3. Graag van start 2 finish. We werken steeds op maat van jouw talent en goesting, maar hopen vooral op jouw engagement van begin tot einde. Zo blijft het werk gedragen door voldoende schouders en kunnen we samen met de werkgroep een mooi resultaat afleveren.

Word ADVISEUR

De Vlaamse Jeugdraad bestaat uit 16 adviseurs: 8 jongeren- en 8 jeugdwerkadviseurs. Samen vormen zij de adviesraad. Ze vertegenwoordigen de stemmen en belangen van alle kinderen, jongeren en jeugdorganisaties in Vlaanderen. Maandelijks komen ze samen om te stemmen over adviezen, te discussiëren over onze standpunten zich te ontfermen over het het beleidswerk van de Vlaamse Jeugdraad. 

Deze adviesraad wordt elke 3 jaar opnieuw verkozen tijdens onze verkiezingen. De huidige adviesraad werd verkozen via een verkiezing eind 2017. Alle jeugdwerkorganisaties en jongeren uit Vlaanderen en Brussel kunnen tijdens deze verkiezingen stemmen.

Je kan dus niet zomaar adviseur worden binnen de Vlaamse Jeugdraad. Wil je graag kandidaat zijn voor de volgende verkiezingen in november 2020? Lees dan hier wat je moet doen.

Na de verkiezingen wordt een opvolglijst voorzien die geldig is voor 1 jaar. Een vacante plaats zal dus aan de eerstvolgende op die lijst worden gegeven. Nadien wordt opnieuw met open kandidaatsstelling gewerkt en bepaalt de adviesraad bij stemming wie adviseur wordt.

Benieuwd wie de huidige adviseurs zijn? Leer ze hier kennen! 

  • 42325001-10156616809019437-5071235999997100032-o.jpg
  • 20190904-16h-04m-41s-bewerkt.jpg
  • groepsfoto.jpg
  • flore-speech-vierkant.jpg
  • projecten.png