header.back to home

Beleidsimpact maken, dat kan je leren! 

Ben je een leerkracht die werkt rond participatie, burgerschap of gewoon graag aan de slag wil gaan met de boeiende meningen van je leerlingen? De Vlaamse Jeugdraad en Vlaamse Scholierenkoepel maakte een gratis (online) lessenpakket dat helemaal in het teken staat van jongerenparticipatie.

Voor scholen die zelf ook aan de slag willen met de input van hun leerlingen, voorzien we een extra aanbod onder begeleiding van professionele vormingsmedewerkers

121558614_2570621646491782_3549070420947668108_n

De verkiezingen van de Vlaamse Jeugdraad gaan door van 9 tot 22 november, de ideale periode voor een les rond jongerenparticipatie. Aansluitend bij de les kunnen leerlingen onmiddellijk hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaten én thema dat ze op onze agenda willen plaatsen.

Nodig ons uit op je school!   

Praktisch: 

In de week van 16 november komen we langs op jouw school. We geven zelf het lessenpakket (2 lesuren) bij minstens 5 en maximum 10 klassen. We komen met 1 begeleider per klas. Aansluitend aan de les gaan we met een kleinere groep (een afvaardiging van leerlingen of de leerlingenraad) meteen aan de slag. Onder begeleiding van een participatie-expert kiezen we één of meerdere acties voor je school. We voorzien ook het nodige materiaal om de leerlingen te laten deelnemen aan de verkiezingen van de Vlaamse Jeugdraad. 

Interesse? Mail ons op verkiezingen@vlaamsejeugdraad.be. We bezorgen je alle praktische info en spreken verder af.

Wat met de coronamaatregelen?

Bij code oranje kan een externe nascholer of ondersteuner naar school komen als de nascholing of ondersteuning essentieel is voor jullie werk én als de nascholing niet online kan doorgaan. Met dit aanbod willen we aan de hand van 5 concrete thema's de leerlingenparticipatie op jullie school versterken. We doen dit dus liefst fysiek, maar altijd veilig. We hebben vooraf contact over de geldende maatregelen op jouw school. (meer info kan je terug vinden op de website van de Vlaamse Scholierenkoepel)  

lessenpakket

Waaruit bestaat het lessenpakket?

Het lessenpakket bevat een lesopbouw van twee lesuren waarbij jouw leerlingen hun ervaringen delen rond een thema en oplossingen bedenken op drie niveaus: 'Wat kan ik zelf doen?', 'Wat kan mijn school doen?' en 'Wat kan de minister doen?'. Om dit te bereiken heb je de keuze uit een 4-tal methodieken. Als leerkracht kies je de aanpak die het best bij de competenties van je leerlingen aansluit. Dit maakt het lessenpakket geschikt voor alle graden en onderwijsvormen.  

In deze les ga je aan de slag rond 5 thema’s die jongeren bezighouden: Gelijke kansen, Goed in je vel, Klimaat, Mobiliteit en Armoede. Deze geselecteerde thema’s zijn het resultaat van De Touristen, een belevingsonderzoek dat de Vlaamse Jeugdraad dit voorjaar hield bij meer dan 1000 kinderen en jongeren. Deze 5 thema’s kwamen als topprioriteit naar boven. 

Jongerenparticipatie vanop de eerste rij.

Van 9 tot 22 november 2020 vindt de kiesperiode plaats. Gedurende deze twee weken zullen alle jongeren in Vlaanderen, van 12 t.e.m. 30 jaar, online hun stem kunnen uitbrengen voor zowel hun favoriete kandidaten als één van de vijf thema's dat ze op de agenda willen plaatsen van de Vlaamse Jeugdraad.  

What's in it for you? 

  • Je werkt met leerlingen aan burgerschap en participatie, zoals omschreven in de eindtermen. 

  • De leerlingen gaan in onderling debat en leren een eigen visie te vormen voor zichzelf, de school en het beleid. 

  • Ze nemen deel aan een verkiezing van hun vertegenwoordiging én hun prioriteiten bij de Vlaamse Jeugdraad. Zo kunnen ze zelf wegen op het beleid. 

  • Tijdens de klasgesprekken, laten wij de jongeren stilstaan bij de thema’s uit hun leefomgeving en wat ze kunnen in de toekomst. 

Ook thema’s binnen de schoolomgeving worden besproken. Weet jij waar je leerlingen van wakker liggen? En welke oplossingen ze zelf kunnen aanreiken voor deze problemen? Met deze methodiek krijg je als school een helder antwoord op deze vragen. Wij nemen nadien de ideeën en feedback mee op niveau van de beleidsmakers. 

Verkiezingen (1)

Kunnen we op jou rekenen?  

We rekenen op alle leerkrachten en scholen om kinderen en jongeren mee inzichten en kansen te geven om hun stem te versterken. Om de komende drie jaren opnieuw te knallen, willen we zo veel mogelijk kinderen en jongeren bereiken en hen de mogelijkheid geven om te stemmen. 

Dankzij een straffe workshop en een gezamenlijk klasmoment om te stemmen op een nieuwe Vlaamse Jeugdraad kunnen wij nog beter kinderen, jongeren en hun organisaties vertegenwoordigen bij onze Vlaamse beleidsmakers.   

aankondiging-verkiezingen.png

Ook interessant...

43 kandidaat adviseurs strijden mee voor een zitje in de adviesraad.

29 jongeren en 14 jeugdwerkers zetten de komende weken alles op alles om onze nieuwe adviseurs te worden.
  • #Verkiezingen 2020
  • #Adviesraad
Nieuwtje

Missie volbracht: De Touristen hebben de weg naar jouw mening gevonden!

Maandenlang gingen onze Touristen on- en offline on tour door Vlaanderen op zoek naar de stem van kinderen en jongeren. Missie vol...
  • #Verkiezingen 2020
Nieuwtje

Kies nu al op welke thema's en adviseurs jij stemt!

De verkiezingen komen eraan. Swipe en maak kennis met alle kandidaat-jongerenadviseurs en check welk thema jouw stem krijgt!
  • #Verkiezingen 2020
Nieuwtje