Herinvoeren gereguleerde bonus-malus is enige goede oplossing voor jongeren

Gisteren werd in De Kamer gedebatteerd over de dure autoverzekering voor jongeren. Verschillende voorstellen werden daarbij voorgesteld door Minister Vande Lanotte. Voor de Vlaamse Jeugdraad is het herinvoeren van de gereguleerde bonus-malus de enige goede oplossing, aangezien dit het enige systeem is dat uitgaat van het gedrag van de bestuurder en niet van criteria zoals de leeftijd. 
 
Lander Piccart van de Vlaamse Jeugdraad: “Enkel via de gereguleerde bonus-malus zullen jongeren die ongevalvrij rijden niet meer moeten betalen voor de brokkenmakers. Bovendien is het systeem veel transparanter dan het huidige systeem, waarbij het zeer moeilijk is om tarieven met elkaar te vergelijken. We zijn verheugd dat ook PS en N-VA zich voorstander tonen van het bonus-malus systeem.”
 
Andere voorstellen die gisteren door Minister Vande Lanotte werden gelanceerd, lossen volgens de Vlaamse Jeugdraad slechts een deel van het probleem op. Zo biedt het voorstel van gezamenlijke polissen voor het hele gezin enkel een oplossing voor jongeren die een beroep kunnen of willen doen op hun ouders, terwijl andere jongeren op die manier uit de boot vallen. Meerjarige contracten ontnemen jongeren dan weer de vrijheid om van verzekeraar te veranderen wanneer zij dat wensen. Ook een tariefsimulator brengt weinig zoden aan de dijk, omdat verzekeraars geen algemene tariefformules maar individuele tarieven aanbieden. Die houden onder meer rekening met klantentrouw en andere aspecten die moeilijk in een simulator kunnen worden opgenomen.
 
“Daarnaast moet uiteraard blijvend werk worden gemaakt van een daling van het aantal verkeersongevallen waarbij jonge bestuurders betrokken zijn, onder andere door de invoering van het puntenrijbewijs en een verbetering van de rijopleiding,” besluit Lander Piccart