Kick-off kiesweek #VJR18 in Leuven

08/11/2017 (Hele dag)

Telt de stem van jongeren eigenlijk wel? De Vlaamse Jeugdraad zorgt ervoor dat onze ministers de stem van kinderen en jongeren luid en duidelijk horen. Laat ook jouw stem horen en stem tussen 8 en 15 november: op de thema’s die je belangrijk vindt, op de jongeren die het in jouw naam mogen gaan uitleggen. De kick-off van de kiesweek gebeurt in HET STADHUIS VAN LEUVEN. Ontdek het programma met boeiende SPREKERS en KORTFILMS!

Kom op woensdag 8 november tussen 12 en 17u in het stadhuis binnen vallen: bekijk gratis 4 kortfilms, pik een spreker mee over 1 van de 10 jongerenthema’s, loop even rond op onze themafoor, breng je stem uit op de 3 thema's die jij het belangrijkst vindt en welke jongeren jou mogen vertegenwoordigen en krijg een drankje/hapje in ruil voor je stem.

Check op facebook of je vrienden komen,
of beter nog: nodig ze allemaal uit!

 

PRAKTISCH

 • Woensdag 8 november
 • van 12 tot 17u, stadhuis Leuven (Grote Markt)
 • voor jongeren tussen 12 en 30 jaar (& hun sympathisanten)
 • Gratis toegang

PROGRAMMA

10 jongerenthema's, 10 dingen waar jonge gasten van wakker liggen: werk, vrije tijd, onderwijs, opwarming van de aarde, natuur & milieu, goed in je vel, gezondheid, mobiliteit, diversiteit, armoede. Voor elk thema hebben we een kortfilm of een spreker.

KORTFILMS

Van 12 tot 17u, doorlopend: kortfilms (goed in je vel, gezondheid, diversiteit, armoede, …)

 • HAS#TAG - Adil El Arbi en Bilall Fallah - over de gevaren van sociale media en catfishing
 • CADET – Kevin Meul – over doping in de topsport
 • BOI (Vecht) - Anthony Nti – Publieksprijs Film Fest Gent 2016 – over twee Bulgaarse broers die opgroeien in armoede en tussen het schrootijzer
 • DOWNSIDE UP - Peter Ghesquière – een film over normaal en abnormaal, in een wereld bevolkt door mensen met Down syndroom

SPREKERS

Vanaf 14u: kom luisteren naar …

14:00 – 14:10: INLEIDING door Nozizwe Dube (Voorzitter Vlaamse Jeugdraad)

14:10 – 14:25: GOED IN JE VEL: Anouk Tuijnman - Trimbos Instituut (NL)
Games tegen depressie! Anouk werkte samen met IJsfontein (‘serious game’ design) aan een game om jongeren bewuster te maken van signalen van depressie en hoe je elkaar het best kan helpen. Een live preview en interactieve game simulatie.

14:30 – 14:45: ONDERWIJS: Margot Joris – KU Leuven
Hoe kijken we als samenleving naar ‘goed burgerschap’? Welke vaardigheden heb je daar allemaal voor nodig? Moet de school de plek zijn waar je dit alles moet leren of is het breder? Margot schrijft er een doctoraat over en legt jullie graag enkele belangrijke bevindingen voor!

14:50 – 15:05: NATUUR EN MILIEU: Steven Vanonckele - Agentschap Natuur en Bos
Onze huidige samenleving wordt steeds individualistischer en mensen worden stilaan eenzaam in hun eigen huis en tuin. Steven stond deze zomer op pukkelpop met zijn betoog en breekt een lans voor meer burgerinitiatief en buurtfeest, voor meer groen in de betonnen jungle! Hij geeft je goesting om het heft in handen te nemen, centen te verzamelen en een eigen groen project op poten te zetten! 3,2,1 … GO!

15:10 – 15:25: MOBILITEIT: Joran Van Bavel - Studentenvertegenwoordiger Mobiliteit – LOKO (te bevestigen)
Of mobiliteit belangrijk is in een stad met grofweg 40.000 studenten? Daar kan Joran alles over vertellen. Hij vertegenwoordigt de stem van de Leuvense student rond al jouw mobiliteitsproblemen. Op basis van concrete voorbeelden beschrijft hij hoe de stad inzet op betere mobiliteit en hij neemt jou mee in de plannen voor de toekomst.

15:35 – 15:50: ARMOEDE: Annouar Abdelatti – Stampmedia
Hoe belangrijk is het jeugdwerk voor jongeren? Heel belangrijk, getuigt Anouar. In eigen woorden en rapteksten spreekt Anouar over zijn levensverhaal. De draad terug oppikken na een leven in een instelling, op straat en in de gevangenis is niet evident. Dankzij stampmedia raakte hij terug op het rechte pad, kreeg hij een kans om als jeugdwerker aan de slag te gaan en zet hij al zijn ervaringen in om jongeren te doen groeien en bloeien in het jeugdwerk!

15:55 – 16:10: WERK: Bram Oers - Co-searching (te bevestigen)
De zoektocht naar werk is voor veel jongeren een frustrerend en eenzaam pad dat lang kan aanslepen. Niet het juiste diploma, te weinig ervaring, een slechte indruk… het knaagt aan je zelfvertrouwen en je hebt het gevoel er alleen voor te staan. Vanuit die ervaring startte Bram co-searching, een community voor en door werkzoekende jongeren. Wekelijks komen jonge werkzoekenden bijeen in Gent, Leuven en Antwerpen om uit te wisselen over hun zoektocht. Een straf voorbeeld van peer-learning en peer-coaching rond werk.

16:15 – 16:30: KLIMAATOPWARMING: Jonas Swinnen - CORE Leuven
Duurzaamheidsdoel 7 streeft naar toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen. België presteert op dit vlak nog niet zo goed, want groene energie wordt nog te weinig benut. Jonge ingenieursstudenten van de KULEUVEN sleutelen aan duurzame, energievriendelijke oplossingen voor de stad. Energiebesparing op scholen, energie analyses in winkels en handelszaken tot zelfs werken aan een energievriendelijke bierbrouwerij. Jonas, van studentencoöperatieve CORE, staat stil bij hoe energie duurzamer kan worden gebruikt.

EXTRA AANBOD KICK-OFF KIESWEEK VLAAMSE JEUGDRAAD

Van 12 tot 17u, doorlopend: themafoor & stemcorner

 • THEMAFOOR met per jongerenthema een organisatie of activiteit met o.a. VSK (Vlaamse Scholieren Koepel), JOETZ, Bond Beter Leefmilieu, Uit De Marge, een fietsdebat, Globelink, etc.
 • STEMCORNER: krijg wat tekst en uitleg bij de thema’s en kandidaten en stem dan meteen in onze stemcorner. Als je kan: breng je identiteitskaart en de pincode van de identiteitskaart mee.

JE KAN NIET KOMEN?

Jammer! Breng tussen 8 en 15 november wel je stem uit via www.vlaamsejeugdraad.be/stem!

Praktisch

 • voor studenten en scholieren, en alle jongen gasten tussen 12 en 30 jaar
 • stadhuis Leuven, Grote Markt
 • voor scholen: 8u40 en 12u
 • voor iedereen: van 12 tot 17u
 • gratis toegang.  Je krijgt het hele aanbod gratis en voor niets. We vragen enkel om te stemmen op de 3 belangrijkste thema's en jongerenadviseurs. Vergeet je identiteitskaart en pincode niet!
 • Meer informatie over de verkiezingen: lees hier!