header.back to home

Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat ook ons land meer actie onderneemt om de rechtensituatie van jongeren te verbeteren. Daarbij zijn wij van mening dat een nieuw verdrag een complex politiek proces op lange termijn zal zijn, terwijl nu ook al actie nodig is voor alle jongeren die de gevolgen ondervinden van de huidige sociale, economische en ecologische crisis.

Daarom geven we Vlaanderen en België adviespunten om de bestaande rechtenkaders beter na te leven en te realiseren op korte termijn, al sluiten we een nieuw mensenrechtenverdrag in de toekomst niet uit. 

De Vlaamse Jeugdraad sleutelde met de input van de werkgroep VN aan dit advies. Met aandacht voor de algemene kaders en drie specifieke cases: het recht om gehoord te worden bij een scheiding, het recht op online privacy en het recht op non-discriminatie bij het solliciteren. 

"De rechten van jongeren in Europa zijn de afgelopen jaren in het gedrang gekomen door de crisis en bezuinigingsmaatregelen. Het is essentieel dat de toegang van jongeren tot hun rechten gegarandeerd wordt om hun politieke participatie te bevorderen en ervoor te zorgen dat zij volledig worden opgenomen in de samenleving"

(Vice-President van het Europees Jeugdforum)’

Enkele belangrijke adviespunten:

  1. Kom de verplichtingen rond de rechten van jongeren na en pak maatschappelijke problemen aan die de jongerenrechtensituatie verslechteren.

  1. Volg de aanbevelingen over de rechten van jongeren van nationale en internationale mensenrechtenmechanismen.

  1. Zorg dat jongeren genoeg mensenrechteneducatie krijgen in het onderwijs en tijdens vrije tijdsactiviteiten. Veranker mensenrechteneducatie structureel in de leerplannen van het onderwijs. Zorg ervoor dat iedereen die in contact komt met kinderen en jongeren mensenrechteneducatie kan krijgen. Bied jongeren online en offline voldoende informatie aan over hun rechten. 

  1. Implementeer de wetgeving beter rond online privacy voor jongeren. Informeer hen over de realiteit van het internet, hun rechten en de hulpinstanties waar ze terecht kunnen in geval van problemen. Doe dit via bewustwordingscampagnes, neem mediawijsheid meer op in het onderwijs en ondersteun organisaties die hierrond werken.  

  1. Pak de discriminatie van jongeren op de arbeidsmarkt aan en focus op jongeren met een andere etnisch – culturele achtergrond. Doe dit onder andere door de invoering van praktijktesten.

Download en lees het volledige advies hieronder.