header.back to home

We zijn hier in het kader van het Europees Jeugddialoog (European Youth Dialogue, EUYD), een platform dat jongeren en jongerenorganisaties de kans geeft om in gesprek te gaan met andere EU-jongeren, beleidsmakers en experts die invloed hebben op het jeugdbeleid. Het doel van EUYD is om ruimte te creëren voor discussies over de prioriteiten en uitvoering van het Europese jeugdbeleid. Dit dialoogproces verloopt telkens in cycli van 1,5 jaar. 

EU Jeugdconferentie georganiseerd door België

De huidige cyclus van de EUYD, die begon in juli, getrokken door Spanje, België en Hongarije richt zich op het bevorderen van sociale inclusie. Dit is een belangrijk onderdeel van de EU-jongerenstrategie, die gericht is op het creëren van inclusieve samenlevingen en het actief betrekken van gemarginaliseerde jongeren bij besluitvormingsprocessen. Met het Belgisch voorzitterschap van januari tot juni 2024, zullen wij samen met de Vlaamse Jeugdraad en de andere Belgische jeugdraden een conferentie organiseren in het kader van EUYD. Het doel is om jongeren te empoweren, hun rechten en belangen te waarborgen, en deze conferentie biedt een kans om een impact te hebben op het jeugdbeleid in Europa. 

afbeelding-van-whatsapp-op-2023-10-06-om-155505-e9c9a20a-kopie.jpg
afbeelding-van-whatsapp-op-2023-10-06-om-160612-f259b59b-kopie.jpg
euyouth-domingo-221.jpg

WE NEED YOUTH

“We Need Youth” is de titel van onze cyclus, en deze benadrukt het belang van jongeren en hun recht om gehoord te worden in Europa. Jongeren zijn essentieel om alledaagse problemen in onze samenleving aan te pakken.

In Alicante hebben we dit gedaan door middel van werkgroepen en plenaire sessies. Tijdens de plenaire sessies, waarbij alle betrokkenen aanwezig waren, werden speeches gehouden door vertegenwoordigers van de Commissie, het Parlement, het organiserende Spaanse departement en de jeugdraad. In de werkgroepen waren alle deelnemers opgedeeld in verschillende groepen, telkens bestaande uit jongeren, ministeriële vertegenwoordigers, en soms ook jongerenorganisaties met expertise op het gebied van sociale inclusie. Tijdens deze sessies hebben we nagedacht over de obstakels die kinderen met minder kansen ervaren en welke acties ondernomen kunnen worden. Aan het einde werden de bevindingen ook gepresenteerd tijdens de plenaire sessies. 

Europese jeugdhoofdstad van Europa 2024

De volgende Europese jeugdconferentie zal plaatsvinden in België, specifiek in Gent, dat in 2024 de Europese Jongerenhoofdstad zal zijn. Dit werd officieel bevestigd tijdens de overdracht van Spanje aan België om de volgende conferentie te organiseren. Dit moment is extra speciaal omdat het exact 13 jaar geleden is dat we de vorige EU-jeugdconferentie hebben georganiseerd. Om inzicht te krijgen in de behoeften van jongeren, waar ze wakker van liggen en wat sociale inclusie voor hen betekent, hebben we bij de Vlaamse Jeugdraad ook een werkgroep sociale inclusie. Hier brainstormen tal van vrijwilligers met ons over hoe we een inclusiever Vlaanderen, België en Europa kunnen bevorderen. We benaderen jeugdorganisaties op een toegankelijke manier om ervoor te zorgen dat de stemmen van jongeren met minder kansen gehoord worden. Zo kunnen we hun behoeften op Europees niveau vertegenwoordigen. 

In Gent zullen we werken met de resultaten van de conferentie in Alicante. Deze conferentie was intensief en leerzaam, en we kregen ook de kans om de Spaanse cultuur te ervaren. We sloten de conferentie af in het Castillo de Santa Bàrbara, waar we genoten van Spaanse tapas en de conferentie met vreugde konden afsluiten.

Het was mijn eerste conferentie en meteen een onvergetelijke ervaring waarvan ik veel heb geleerd. Ik kijk er nu al naar uit om de delegaties uit andere Europese landen terug te zien in Gent! 

Ook interessant...

  • #Europa
  • #Participatie
Event

We gingen naar de Europese Jeugdconferentie in Gent!

België heeft momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie gedurende een periode van 6 maanden. Dit rouleert elke 6 maanden t...
  • #Europa
Nieuwtje