header.back to home

België, Spanje en Hongarije organiseren samen de 10de cyclus van de Europese Jeugddialoog. Na de Jeugdconferentie in Alicante in November, was het nu aan België om de Jeugdconferentie te organiseren. Wil je meer weten over de Europese Jeugddialoog? Bekijk deze video

België is namelijk de voorzitter van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van 2024. Dat wil zeggen dat Belgische Ministers bepalen wat er besproken worden tussen de 27 EU-lidstaten. Zij leiden de discussies en zorgen ervoor dat er een akkoord komt. Voor jeugdzaken leidt Minister Benjamin Dalle de Raad van Ministers van Jeugd. 

Terug naar de Jeugdconferentie! In Gent dachten jongeren drie dagen lang na over hoe we onze samenleving inclusiever kunnen maken, en zo het Europese Jeugddoel #3 “inclusieve samenlevingen” realiseren. In elke EU-lidstaat werden jongeren bevraagd over dit topic, en in totaal namen meer dan 28 000 jongeren deel aan de bevraging. 

Verdeeld over 10 werkgroepen, spraken jongerenvertegenwoordigers in Gent met elkaar en met vertegenwoordigers van Ministeries van Jeugd, de Europese Commissie en andere beleidsmakers. Op basis van de consultaties van jongeren en de discussies in Gent, kwamen de werkgroepen tot 6 aanbevelingen en 35 concrete maatregelen die onze samenleving inclusiever kunnen maken. 

Jongerenvertegenwoordigers Israe en Reinout en adviseur Nora namen deel aan de conferentie. Laure organiseerde mee de conferentie. Hier vertellen ze wat zij ervan vonden:

Zij nemen de aanbevelingen en concrete maatregelen mee naar Vlaanderen. In de Vlaamse Jeugdraad gaan we hiermee aan de slag in onze werkgroep rond sociale inclusie en in ons “lobbywerk” bij beleidsmakers in Vlaanderen en België. 

Na Spanje en België volgt Hongarije, die in juli het EU-voorzitterschap van België overneemt en in september de volgende Europese Jeugdconferentie zal organiseren in Budapest. Daar zullen de jongerenvertegenwoordigers bespreken hoe de resultaten uit Gent in de praktijk kunnen geïmplementeerd worden in het (jeugd)beleid.  

Ook interessant...

We gingen naar de Europese Jeugdconferentie in Gent!

België heeft momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie gedurende een periode van 6 maanden. Dit rouleert elke 6 maanden t...
  • #Europa
Nieuwtje
  • #Europa
  • #Participatie
Event

Europese Jeugdconferentie Alicante

In oktober reisden Israe en Laure als Europese jongerenvertegenwoordigers naar de Europese Jeugdconferentie in Alicante. Ze werden...
  • #Verenigde Naties
  • #Internationaal
Blog