header.back to home

Tussen maandag 18 juli en woensdag 20 juli kozen 15 jongeren ervoor zich volledig onder te dompelen in hoe beleid werkt. Jazeker, op de drie heetste dagen van deze zomer, met toptemperaturen tot 38 graden, werd de temperatuur in onze hersens nog wat heter gestookt. Samen met Globelink, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Tumult met hun Project Ananas hadden we het met hen over de stem van kinderen en jongeren en hoe je die (nog) sterker kunt laten horen.

Groepsfoto Young Voices for Action

Wat is Young Voices for Action?

Het project begon toen enkele jongeren met een vluchtverhaal van Project Ananas de vraag stelden hoe ze konden bijleren rond hoe beleid gemaakt wordt en hoe participatie werkt. Project Ananas van Vluchtelingenwerk Vlaanderen & Tumult belde eens met Globelink en de Vlaamse Jeugdraad en voilà: Young Voices for Action was geboren. Het werden volle en wervelende dagen, vol energie én hittedipjes, met veel gelach, veel gefrons, veel intense discussies en vol mopjes. Wie onze stories op sociale media gemist heeft, vindt hieronder enkele highlights.

We begonnen maandag met een uitgebreide kennismaking, introduceerden onze rode draad en een pak de wasknijper-spel, bespraken hoe we voor deze drie dagen een safe(r) space konden creëren en ontdekten toen al hoeveel we gemeenschappelijk hadden ondanks onze landen van herkomst.

Op dag 2 stonden vormingen van Tumult, JES, Labo en StampMedia gepland. Jeugdbeleid leer je het snelst via spelletjes en uitdagingen. Op dag drie mochten we daarna nog we op bezoek bij het Brussels Parlement, waar we een intens debat hielden en over een decreetsvoorstel en amendementen konden stemmen in het halfrond.

We leerden elkaar kennen op allerlei manieren, leerden van elkaar en de sessiegevers en konden groeien als mensen. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het bezoek aan het Brussels Parlement, met een uitgebreid debat in de plenaire zaal en ontzettend interessante informatie gegeven door de educatieve medewerkers daar. Bedankt daarvoor!

We genieten allemaal na van deze drie dagen en kijken de komende maanden hoe we dit project kunnen herhalen en verder zetten. Merci aan alle jongeren van Young Voices in Action en onze collega’s bij Tumult, Globelink en Vluchtelingenwerk Vlaanderen!

Ook interessant...

  • #Participatie
Nieuwtje