header.back to home

Een memorandum, wat is dat eigenlijk?

Er komen verkiezingen aan! Neen, niet de onze (van 4 tot 19 november), maar Europese, Vlaamse, federale en lokale verkiezingen in 2024. En daarvoor werken heel wat politieke partijen en beleidsmakers aan nieuwe partijprogramma's, campagnes en doelen voor de toekomst.

Met de Vlaamse Jeugdraad streven we naar een samenleving waaraan kinderen en jongeren actief mee vorm geven. Wij doen dat onder andere door beleidsmakers ertoe aan te zetten om een jeugdvriendelijk beleid te voeren. We reiken hen daarvoor adviezen en instrumenten aan én stimuleren hen ook om zelf actief op zoek te gaan naar wat er leeft bij kinderen en jongeren, dé ervaringsdeskundigen in jong zijn. Eén van die instrumenten voor de komende verkiezingen van 2024 is ons Memorandum.

Een memorandum is eigenlijk een verlanglijst. Het is een samenvatting van de de voorbije vier jaren waarin we massaal jongeren gingen bevragen, met experten spraken, organisaties bezochten en adviezen schreven voor beter jeugdbeleid. En daaruit kwamen heel wat wensen en dromen voor de toekomst uit. Beleidsmakers zijn dé mensen die die dromen kunnen waarmaken.

Ons memorandum is opgebouwd uit verschillende thema's, waarbij we steeds sterke cijfers uit de huidige maatschappij combineerden met onze aanbevelingen voor de toekomst. Het is onze visie op de toekomst van al die thema's, een visie die we absoluut realiteit willen zien worden. Het resultaat: 20 themafiches die vol goede ideeën staan.

Die thema's zijn:

  1. Veilige buurt

  2. Onderwijs

  3. Mobiliteit

  4. Regulitis

  5. Wonen

  6. Media & Mediawijsheid

  7. Ruimte

  8. Goed in je Vel

  9. Werk

  10. Klimaat

  11. Vrijwilligers

  12. Jeugdtoerisme

  13. Middelen

  14. Lokaal Jeugd- en Kinderrechtenbeleid

  15. Asiel & Migratie

  16. Kansrijk Opgroeien

  17. Beleidsparticipatie van Kinderen en Jongeren

  18. Jeugd(werk)infrastructuur

  19. Jeugdinformatie

  20. Vlaamse Jeugd- en Kinderrechtenbeleid.

Wat gaan we met dat memorandum doen?

Heel simpel, we gingen er de afgelopen maanden mee op bezoek bij heel wat politieke partijen en beleidsmakers om hen te inspireren en om de verschillende partijprogramma's een pak jeugdvriendelijker te maken.

Daarnaast vormt ons memorandum, samen met het rapport van de zomerbevraging van 't is aan u!, dé basis voor de 13 thema's waarop je kan stemmen tijdens onze verkiezingen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.


Ook interessant...

  • #Verkiezingen 2024
Event
  • #Verkiezingen 2024
Event