header.back to home

18% van de stages in België zijn onbetaald. Dat kan voor ons niet door de beugel. Stages zijn een tijd om bij te leren en nieuwe interesses te ontdekken voor jongeren. Zo kunnen we gemakkelijker de overgang maken van studeren naar werken. De overgrote meerderheid van de stages is onbetaald. Zo'n onbetaalde stages brengen risico's en negatieve effecten met zich mee.

  • Onbetaalde stages vergroten de ongelijkheid in onze samenleving. Veel jongeren kunnen het zich niet veroorloven om gratis te werken. Zij kunnen geen onbetaalde stage doen, worden uitgesloten en krijgen zo minder kansen.

  • Onbetaalde stages hebben een negatieve impact op de mentale gezondheid van jongeren: ze worden niet voldoende gewaardeerd voor hun werk, hebben geen financiële zekerheid, kunnen hun eigen, onafhankelijk leven niet beginnen,…

In 2017 brachten we al eerder een advies uit rond 'onbetaalde stages buiten de opleiding', waarin we beleidsmakers adviseerden om af te stappen van onbetaalde stages en ze te vervangen door betaalde stages onder een duidelijk statuut.

Ook het Europees Comité voor sociale rechten (ECSR) heeft zich negatief uitgelaten over onbetaalde stages in België. Na een collectieve klacht van het Europees Jeugdforum, die de Vlaamse Jeugdraad mee ondertekende, veroordeelde het ECSR België. Onze ministers moeten nu concrete actie ondernemen.

Het Europees Jeugdforum vraagt dat de Europese Unie beslist over bindende wetgeving om ervoor te zorgen dat alle stagiairs naar dezelfde waarde worden geschat als werknemers, een loon kunnen verdienen en toegang hebben tot sociale zekerheid.

Zeg jij ook 'neen' tegen de negatieve effecten van onbetaalde stages? En vind jij ook dat er een verbod moet komen op onbetaalde stages? Laat jouw stem horen, deel de posts op sociale media en teken de petitie!

Heb je nog vragen of wil je meer betrokken zijn rond dit thema? Stuur een berichtje naar onze Europese Jongerenvertegenwoordiger Laure Verstraete, via europa@vlaamsejeugdraad.be

verlanglijst-onbetaalde-stages.png

Ook interessant...

Onbetaalde stages buiten de opleiding

Een stage kan zowel binnen of buiten een schoolse opleiding plaatsvinden. Dit advies spreekt zich voornamelijk uit over stages bui...
Advies