header.back to home

Werkgroepen als motor van de Vlaamse Jeugdraad

Een werkgroep (meerv.): groep van geëngageerde, enthousiaste jongeren die maandelijks samenkomen om participatie op te zetten en een advies te schrijven.

Wat doet zo'n werkgroep juist?


Wel, we debatteren, brainstormen en gaan in gesprek met experts over het thema dat op ons bord ligt. Maar daarnaast gaan we vooral op zoek naar de stem van zoveel mogelijk kinderen en jongeren over ons thema. Al die input vertalen we nadien naar onze beleidsmakers. Het resultaat: een sterk advies met een duidelijke boodschap voor de toekomst!

Hoe vaak komt een werkgroep samen?

Gemiddeld 1 keer per maand. Werkgroepen komen vaak samen in Brussel, in de kantoren van De Ambrassade. Meestal op een weekavond, soms in het weekend. Hoeveel keer we samenkomen hangt af van de fase in het traject. We houden ook telkens rekening met examenperiodes. Dan zijn er meestal geen vergaderingen gepland.

Is een engagement binnen een werkgroep intensief? Ja, Redelijk

  1. Een werkgroep komt gemiddeld 1 keer om de maand samen. Dit voor minimum 1 jaar.

  2. Je zal taken krijgen als: bronmateriaal zoeken, thema's uitschrijven, experten raadplegen, jongeren bevragen, enquêtes opstellen, feedback geven, dingen organiseren,...

  3. Graag van start tot finish. We werken steeds op maat van jouw talent en goesting, maar hopen vooral op jouw engagement van begin tot einde. Zo blijft het werk gedragen door voldoende schouders en kunnen we samen met de werkgroep een mooi resultaat afleveren.

Welke werkgroepen zijn er?


In 2021 gingen we van start met nieuwe prioritaire thema's: Gelijke Kansen, Goed in je Vel en Klimaat.

  • Werkgroep Klimaat

  • Werkgroep Gelijke Kansen

  • Werkgroep Goed in je Vel

Wil je weten wanneer de werkgroepen samenkomen? Check onze evenementenkalender!

Werkgroepen en trajecten uit het verleden:

Zin om mee te doen?

Dat kan vanaf januari! Dat doe je door een contactformulier in te vullen op onze website. Je kan daarbij aanduiden welke werkgroep jouw interesse heeft. Nadien neemt onze vrijwilligerscoach contact op en checkt hij samen met jou hoe je snel aan de slag kan.

Niet aarzelen, gewoon doen!