header.back to home

Werkgroepen als motor van de Vlaamse Jeugdraad

Een werkgroep (meerv.): groep van geëngageerde, enthousiaste jongeren die maandelijks samenkomen om participatie op te zetten en een advies te schrijven.

Wat doet zo'n werkgroep juist?


Wel, we debatteren, brainstormen en gaan in gesprek met experts over het thema dat op ons bord ligt. Maar daarnaast gaan we vooral op zoek naar de stem van zoveel mogelijk kinderen en jongeren over ons thema. Al die input vertalen we nadien naar onze beleidsmakers. Het resultaat: een sterk advies met een duidelijke boodschap voor de toekomst!

Hoe vaak komt een werkgroep samen?

Gemiddeld 1 keer per maand. Werkgroepen komen vaak samen in Brussel, in de kantoren van De Ambrassade. Meestal op een weekavond, soms in het weekend. Hoeveel keer we samenkomen hangt af van de fase in het traject. We houden ook telkens rekening met examenperiodes. Dan zijn er meestal geen vergaderingen gepland.

Is een engagement binnen een werkgroep intensief? Ja, Redelijk

  1. Een werkgroep komt gemiddeld 1 keer om de maand samen. Dit voor minimum 1 jaar.

  2. Je zal taken krijgen als: bronmateriaal zoeken, thema's uitschrijven, experten raadplegen, jongeren bevragen, enquêtes opstellen, feedback geven, dingen organiseren,...

  3. Graag van start tot finish. We werken steeds op maat van jouw talent en goesting, maar hopen vooral op jouw engagement van begin tot einde. Zo blijft het werk gedragen door voldoende schouders en kunnen we samen met de werkgroep een mooi resultaat afleveren.

Welke werkgroep zijn er?


Voor het mandaat van 2018 - 2020 waren er in totaal 6 werkgroepen actief:

  • Diversiteit: Representatie in de media

  • Goed in je vel: Vrijheidsbeperkende maatregelen

  • Onderwijs: Onbetaalde Schoolrekeningen

  • Duurzame Mobiliteit

  • VN: Duurzaam leven en circulaire economie

  • Europa: Toekomst van werk & European Youth Goals

Vanaf januari 2021 starten nieuwe werkgroepen op!

Veel van de huidige werkgroepen zijn afgerond of zitten in de laatste fase, dus aansluiten is niet meer mogelijk. Na de verkiezingen van november 2020 worden er nieuwe prioriteiten bepaald en starten er nieuwe werkgroepen op. Vanaf volgend jaar kan je dus terug aansluiten bij één van de werkgroepen.

Zin om mee te doen?

Dat kan vanaf januari! Dat doe je door een contactformulier in te vullen op onze website. Je kan daarbij aanduiden welke werkgroep jouw interesse heeft. Nadien neemt onze vrijwilligerscoach contact op en checkt hij samen met jou hoe je snel aan de slag kan.

Niet aarzelen, gewoon doen!

Blijf op de hoogte!