header.back to home

De allereerste Europese Jeugdconferentie offline(!) in Praag sinds twee jaar was een groot succes. Samen met andere EU-jongerenvertegenwoordigers gingen we in gesprek over een groen en inclusief Europa en hadden we een impact op het Europees en nationaal jeugdbeleid.

In de blog vertel ik jou alles wat je moeten over de conferentie.

Laure Verstraete EU

Van 11 tot 13 juli namen Sophie en ik deel aan de Europese Jeugdconferentie (EUYC) in Praag, samen met jongerenvertegenwoordigers uit alle andere EU-landen en afgevaardigden van jeugdministeries.

Tijdens deze tweejaarlijkse conferenties nemen wij, jongeren, het Europees en nationaal jeugdbeleid onder de loep, bekijken we welke zaken er verbeterd kunnen worden, delen we good practices met elkaar en laten we gezamenlijk onze stem horen aan Europese beleidsmakers. Dat doen we om jeugdvriendelijke veranderingen in het beleid door te voeren. Deze conferentie focuste op twee EU Youth Goals, namelijk “Duurzaam Groen Europa” en “Inclusieve Samenlevingen”. Twee thema’s die wij ook in onze werkgroepen “Gelijke kansen” en “Klimaat” behandelen!

EU conferentie

Eindelijk terug offline!

Deze EUYC was de allereerste conferentie die in het echt plaats vond sinds maart 2020 (aka "coronatime"). Het was fantastisch om zoveel andere jongeren te leren kennen en met hen te kunnen spreken over het jeugdbeleid in hun land en op welke manier zij samen met hun jeugdraad impact maken. Enkele handige tips voor ons hebben we zeker meegenomen.

Brainstorm

Concrete aanbevelingen met impact

Maandagnamiddag en de volledige dinsdag werkten we samen in kleine groepen over concrete onderwerpen. Ik zat in de groep “Governance” en discussieerde (soms hevig) met de andere jongerenvertegenwoordigers over concrete antwoorden op de vraag: “Hoe kunnen we alle jongeren echt betrekken om hen op een duurzame en inclusieve manier mee vorm te laten geven aan beleid?”

Het was een super intensieve dag met een resultaat waarop we meer dan trots mogen zijn. Woensdag presenteerden namelijk twee jeugdonderzoekers onze aanbevelingen die nu rechtstreeks naar de Europese Raad gaan en dan ondertekend worden door alle EU-ministers van jeugd, zodat wij er samen op nationaal niveau mee aan de slag kunnen. Binnenkort zullen onze aanbevelingen van deze EUYC dus concreet worden.

Groepsfoto EU Youth

Muzikaal hoogtepunt

Dinsdagavond werden we beloond voor ons harde werk van die dag door een live-optreden van Eurovisionband Lake Malawi (waarvan de zanger ontzettend veel op onze minister van Jeugd Benjamin Dalle lijkt). De locatie was… een dakterras met uitzicht over de hele stad! Sfeer, coole dansmoves, prachtig uitzicht met een ondergaande zon maakten het een avond om nooit te vergeten.

Ik ben super dankbaar dat ik heb deelgenomen aan deze conferentie en de kans heb gekregen om zoveel interessante jongeren uit heel Europa te ontmoeten. Ik kijk ernaar uit om verder met hen samen te werken op de volgende EUYC in Zweden en zo nog meer invloed te kunnen uitoefenen op het Europees en nationaal jeugdbeleid. Tot dan!

banner-financiering-eu-klein.png

Ook interessant...

Klimaatcommunicatie en -educatie

Hoe willen jongeren dat er gecommuniceerd en onderwezen wordt over het klimaat?
  • #Klimaat
Advies

Wat deden we op de Europese Jeugdconferentie?

Laure nam deel aan de Europese Jeugdconferentie, weliswaar digitaal. In een blogpost schrijft ze neer wat ze leerde!
  • #Internationaal
Blog