header.back to home
blogpost quinten

Ik ben Quinten, 16 jaar jong. Een half jaartje geleden, ik was toen nog 15, kwam ik voor het eerst de Ambrassade binnengewandeld. Ik had via een Instagramadvertentie een oproep gezien voor een internationale uitwisseling. Dit was mijn eerste contact met deze fantastische organisatie.

Mijn eerste engagement bij de Jeugdraad was de internationale uitwisseling “Youth Explorer”, een vierdaagse over duurzame steden, samen met 20 Noorse jongeren. Als eerste engagement voelde ik me toch een beetje voor de leeuwen gesmeten… Tijdens en achteraf bleek de beslissing om deel te nemen de beste van mijn leven! Ik heb gigantisch veel bijgeleerd en zoveel nieuwe vrienden gemaakt! Omdat die vierdaagse zó goed is meegevallen besloot ik mij verder in te zetten als vrijwilliger bij de Vlaamse Jeugdraad.

“Hoe blijf ik gemotiveerd?”, “Waarom doe ik dit eigenlijk?” Die vragen heb ik mezelf nog nooit gesteld. De reden daarvoor is de volgende: ik ben er rotsvast van overtuigd dat je als vrijwilliger, bij de Jeugdraad of ergens anders, veel nieuwe inzichten krijgt die je nergens anders zou krijgen. Ten tweede vind ik het persoonlijk ontzettend belangrijk om mij te engageren om de belangen van ons, jongeren, te verdedigen en op de kaart te zetten. Naar mijn mening is het een belangrijke zaak om de wil van de volgende generatie nu al duidelijk te outen naar het huidige beleid toe. Hoe je het draait of keert: om de toekomst – jongeren, dus-  te laten groeien en bloeien heb je een goede voedingsbodem nodig! Daarenboven is het ook gewoon zalig om met de andere vrijwilligers na een debat of brainstormsessie bij te praten en te lachen, het zijn stuk voor stuk fantastische mensen! Kortom, mijn motivatie is het feit dat ik, als vrijwilliger, een steentje kan bijdragen aan het belang van jongeren in de huidige maatschappij en een stem kan zijn voor onze generatie. Ik steek daar met ontzettend veel plezier veel tijd in!

Ik ben een jongen van duizend-en-één interesses en ben heel internationaal ingesteld, wat mijn keuzes qua werkgroepen wel beïnvloedt. Na een half jaartje hier ben ik lid van 2 werkgroepen: de werkgroep “duurzame mobiliteit” en “Europa”. Ik ben persoonlijk heel hard geboeid door Europese politiek, die meer invloed heeft dan je denkt. Hierdoor heb ik me al vaker als ‘Quinten Heymans from the Flemish Youth Council’ mogen voorstellen dan als mezelf van de Vlaamse Jeugdraad.

blogpost anonieme getuigenis vlaams parlement

Via de werkgroep Europa heb ik een hele dag mogen meedraaien in het Europees Parlement in het kader van de 30e verjaardag van de Rechten van het Kind en heb ik zelfs aan een live tv-debat mogen deelnemen! En waarom duurzame mobiliteit dan? Wel, ik fiets dagelijks van en naar school, neem vaak de bus en stap ook geregeld op een trein. Met andere woorden: de tekortkomingen van het openbaar vervoer en de infrastructuur zie ik vaak. Deze werkgroep is dus de ideale gelegenheid om samen met de betrokken partijen een mooi advies te schrijven.

In tussentijd blog ik, zoals nu, af en toe eens voor de website van de Vlaamse Jeugdraad.

Dus, lieve vrijwilliger: bedankt om te zijn wie je bent! Blijf je verder inzetten, de maatschappij dankt je!

En ook jij, lieve jongere, toekomstig vrijwilliger of geïnteresseerde: overweeg het eens om uit je comfortzone te treden, je zal je het niet beklagen!