header.back to home

We dagen het jeugdwerk uit... voor de Grote Jeugdwerk-Challenges

De Vlaamse Jeugdraad houdt van 9 tot 22 november verkiezingen voor nieuwe vertegenwoordigers en thema’s waar de Vlaamse Jeugdraad mee bezig moet zijn de komende 3 jaar.
We willen ook jullie stem als vereniging, en die van alle kinderen en jongeren die bij jullie actief zijn meepakken. Zelfs vanuit jullie kot!

We bieden jullie 7 challenges aan die jullie in een middagvullend online format kunnen gieten.
Vanuit De Vlaamse Jeugdraad zal hier op 15 november extra aandacht op gericht worden, maar jullie kunnen er elke dag mee aan de slag.

De challenges hebben een link met 1 van de 5 thema’s waarvoor je kunt kiezen bij de verkiezingen, een eigen thema van de deelnemers en uiteraard met stemmen voor de Jeugdraad. Post je het resultaat van de 7 challenges met de naam van je groep, tag de @vlaamsejeugdraad en gebruik de hashtags #mijnstemtelt #100vd100, dan maak je kans op een mooie prijs voor jouw vereniging. Bovendien maakt elke jongere die individueel stemt ook kans op een prijs!

 • slider-1.png
 • slider-2.png

De activiteit:

Challenge 1: Goed in je vel:
Wat maakt jou gelukkig? Toon dit op de manier dat jij wilt: een rap, slam, gedicht, lied, een spotifylijst, op youtube, Tiktok, Instagram? Dat mag anoniem, of met je naam erbij!

Challenge 2: Klimaat:
Wat wil jij vandaag doen om duurzamer te leven? Neem 5 foto’s en zet ze in een collage.
Inspiratie kan je onder anderen vinden op: https://nl.ekobie.com/waste-reduction of bij organisaties als JNM en Globelink.

Challenge 3: De Stem van kinderen, jongeren en hun organisatie:
Deze challenge bestaat uit 2 delen:
 1) Maak een poster/schilderij/tekening/instagrambeeld/TikTok over de stem van kinderen en jongeren. Wat zou jij doen als minister? Misschien zie je jouw creatief ontwerp terugkomen op een officieel advies van de Vlaamse Jeugdraad!

2) Stem voor de Vlaamse jeugdraad.
Heb je gestemd voor de Vlaamse Jeugdraad? Deel je bevestigingsscherm en gebruik ons Facebook-kader “Ik heb gestemd” met #100vd100! 

Challenge 4: Jouw thema:
Welke thema kwam niet aan bod in de verkiezingsthema’s?  Zoek een liedje op Youtube, Spotify of een ander platform dat gaat over jouw thema. Deel het liedje en schrijf er in één zin bij waarom je dit thema zo belangrijk vindt.

Challenge 5: Armoede:
 Armoede is geen taboe, veel kinderen en jongeren, en hun ouders en opvoeders zoeken kansen. Maak een actie die jouw organisatie kan uitvoeren: Waar kan jij kansen maken voor anderen? Kunnen jullie iets doen of organiseren voor mensen zonder stigma? Een geefwinkel, inzamelactie, bucketlist vervolmaken samen met anderen, een gratis-bieb,…

Challenge 6: Gelijke kansen:
Wat zeggen kinderen en jongeren hierover in jouw huis/ omgeving? Vraag 3 andere mensen wat hun mening is over ‘gelijke kansen’ , wanneer hadden zij meer of minder kansen of geluk dan een ander?
Doe alsof jij een topjournalist bent en geef hun mening weer in een mini-videoreportage.

Challenge 7: Mobiliteit:
Op eigen risico (hou het veilig): gebruik een vervoersmiddel eens op een niet-normale manier!
Trek een foto van het resultaat.

 • slider-3.png
 • slider-4.png

Hoe doe je mee?

Laat de deelnemers telkens het resultaat van hun 7 challenges naar de begeleiding sturen in een foto of video. Belangrijk: breng al je posts ook samen in 1 post om kans te maken op de groepsprijs! Bezorg ze ons via een post met de naam van je groep,  een tag voor #vlaamsejeugdraad en de hashtags #mijnstemtelt #100vd100, en dan maak je kans op een mooie prijs voor jouw vereniging.

collage.png

Speltips/variaties:

Doe samen mee, Corona-proof maar verbonden!

 • Geef om het half uur een nieuwe challenge vrij

 • Spreek tijdens de activiteit af op een online platform

 • Time met een wekker hoeveel tijd je deelnemers max. Krijgen om mee te doen en hun inzending te sturen, soms worden we nog creatiever als het snel moet gaan!

 • Laat de jongeren na elke challenge een verkiezing doen van: de creatiefste, de grappigste, de origineelste,… en geef die deelnemer een kleine prijs of award.

 • Geef 1 week lang elke dag 1 challenge

 • Geef met de begeleiding per challenge een voorbeeld en durf extreem te gaan

 • Stel de challenges voor met een kort filmpje

 • Daag een naburige vereniging uit om tegen jullie de challenges te doen of daag een andere groep of afdeling van je vereniging uit

Meer info over de prijzen en de regels rond deze challenges vind je in het wedstrijdreglement hieronder! We kunnen wel al verklappen dat je een bon kunt winnen uit de Hopper of Banier!

Ook interessant...

Stem nu op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad!

Het is zover, vandaag starten onze verkiezingen! Stem nu op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad.
 • #Verkiezingen 2020
Nieuwtje

De stembus is gesloten!

De verkiezingen zijn afgelopen. Binnenkort maken we de resultaten bekend.
 • #Verkiezingen 2020
Nieuwtje