header.back to home

Jongeren en de toekomst van werk

Stock Expeditie Werk fiches

De Ambrassade en Vlaamse Jeugdraad willen meer kunnen wegen op het debat dat momenteel gevoerd wordt rond de toekomst van werk (bv. Vlaanderen 2050, Werkbaar Wendbaar Werk, …). Maar daarbij is het belangrijk om de stem van jongeren te verzamelen.

Dit willen we doen tijdens Expeditie Werk, en project dat loopt vanaf 2019 tot eind 2020. Acht ‘expedities’, namelijk acht jongerengroepen, zullen een jaar lang samen met een begeleider een specifiek thema rond duurzaam en kwaliteitsvol werk in de toekomst exploreren. De output van de negen expedities zullen we bundelen en nadien ook verder bevragen bij een grotere groep jongeren om een visietekst te creëren rond jongeren en de toekomst van werk. Daarnaast schrijven we hier met de Vlaamse Jeugdraad ook een nieuw advies: Jongeren en de Toegang tot Werk

expeditie-werk.jpg

Wat doen wij?

Eén van deze expedities zal gelopen worden binnen de werkgroep Europa van de Vlaamse Jeugdraad. Onze vrijwilligers gaan aan de slag met de vraag welke plaats een job inneemt in het leven van jongeren in 2050. De Vlaamse Jeugdraad zal voor haar experiment enkele jobs in de haven van Antwerpen uittesten: Hoe is de toekomst van werk daar reeds aanwezig?

Tijdens Expeditie NETwerk, een netwerk- en leermoment dat 3 keer per jaar wordt georganiseerd, laten we ons omringen door experten (van o.a. Voka en Departement Werk en Sociale Economie), ervaringsdeskundigen, creatieve praktijken… Zij kunnen zo mee de lijnen uittekenen van ons project, en tegelijkertijd voor een gezonde realiteitstoets zorgen. Daarnaast creëren we zo een netwerk rond de toekomst van werk voor jongeren. Het zijn ook zij die we nadien willen bereiken met onze beleidsaanbevelingen. Zo nemen we ze al van in het begin mee in ons verhaal. 

Doel van het eerste projectjaar is dat elke Expeditie eind december 2020 stelling heeft ingenomen rond hun thema binnen de toekomst van werk en hoe die er idealiter uit moet zien.

Meer weten over Expeditie Werk? Check dan zeker ook de website van De Ambrassade!