header.back to home

Hier volgt een belangrijke boodschap van onze huisviroloog Marc van Ranst.

Regulitis, wat is dat?

Heel wat jeugdorganisaties, jeugdverenigingen en jonge vrijwilligers worden wel eens geteisterd door regulitis. Dat is de naam die wij, samen met heel wat andere middenveldorganisaties, gebruiken voor een groot aantal ouderwetse regelgeving, administratieve ballast en complexe procedures waarmee je geconfronteerd wordt als vrijwilliger.

Wie aangesloten is bij een vzw moet bijvoorbeeld wijzigingen in het bestuur laten publiceren in het Belgisch Staatsblad, per post. Vzw’s en feitelijke verenigingen melden in toenemende mate moeilijkheden om een (spaar)rekening te openen bij een bank. Wie een ziekte of invaliditeitsuitkering ontvangt en vrijwilligerswerk wil doen moet vooraf toestemming vragen aan de mutualiteit. De adviserend geneesheer van de mutualiteit moet vooraf een schriftelijke toelating geven voor de verenigbaarheid van het vrijwilligerswerk en de gezondheidstoestand. En zo kunnen we blijven doorgaan.

Al die regeltjes, verouderde procedures en gebrek aan digitalisering bezorgen ons en heel wat vrijwilligers kopzorgen. De druk op vrijwilligers wordt zo steeds groter, terwijl vrijwillig engagement net zo belangrijk en fundamenteel is voor onze samenleving. En daar willen wij wat aan doen.

Wat kunnen we daaraan doen?

Wij kennen het vaccin en werkten samen met de Federatie voor sociaal-cultureel werk en amateurkunsten en met de Vlaamse Sportfederatie aan de website www.regulitis.be. Op die website maakten we samen met de andere organisaties een duidelijke schets van de problemen én geven we ook oplossingen. De komende maanden zullen we de regulitis-website dus zeer vaak onder de neus van onze beleidsmakers schuiven, met de vraag of ze eindelijk werk willen maken van al die onaangepaste regeltjes. Daarnaast is regulitis ook een thema uit ons memorandum, voor de verkiezingen van 2024.

Deze ochtend bracht VRT NWS ook een artikel over de problematiek.

Wil je meer weten over regulitis? Surf dan naar www.regulitis.be

Ook interessant...

We schreven een memorandum!

Memorawatte?! Ontdek in dit nieuwsbericht alles over ons memorandum én de geheimzinnige fichebak vol stickers.
  • #Verkiezingen 2024
  • #Beleid
  • #Adviesraad
Nieuwtje

Ben jij ook zo benieuwd naar ons memorandum?

Dan hebben we goed én slecht nieuws voor je!
  • #Beleid
Nieuwtje