header.back to home

Zojuist kwam het overlegcomité opnieuw samen. Vandaag stond, naast cultuur en horeca, ook de jeugdwerkzomer op het menu. Goed nieuws! De protocollen die voorgesteld werden door De Ambrassade, Bataljong, Minister Dalle, virologen en jeugdorganisaties werden goedgekeurd. De jeugdwerkzomer gaat door!

De beslissing van vandaag houdt in dat de zomer van 2021 gelijkaardig zal zijn aan de zomer van 2020, met bubbels van 50 personen. De Ambrassade zal net zoals vorig jaar alle jeugdwerkregels voor de zomer duidelijk maken in de loop van mei. 

Franka

"Na het harde nieuws over de paasvakantie, is de duidelijkheid over de zomer nu meer dan welkom. We kunnen nu starten met organiseren. Dit is voor het jeugdwerk een sterke basis, maar ook wel de hoop op een zomer waar nog zoveel meer verantwoord en veilig mogelijk kan zijn."

Franka, ondervoorzitter

Startpunt

We zijn blij dat onze vraag naar perspectief, maar vooral duidelijkheid, nu al beantwoord werd door het overlegcomité. Dat was niet alleen belangrijk voor de 1 miljoen kinderen en jongeren die elke zomer deelnemen aan jeugdactiviteiten, maar ook voor de vele jeugdorganisaties, jeugdambtenaren en lokale vrijwilligers die die activiteiten organiseren. Zij kunnen nu starten met de voorbereidingen van het vrijetijdsaanbod van komende zomer.  

Begrijp ons niet verkeerd: we hadden gemikt op een zomer met méér mogelijkheden voor kinderen en jongeren dan vorig jaar. De organisatie van een activiteit of kamp met zo veel regels is écht niet evident. Laat deze vroegere ‘ja’ een startpunt zijn waarmee we tenminste kunnen beginnen organiseren, met de hoop om nog meer beperkingen te kunnen loslaten wanneer dat kan.  Dit is een startpunt waar we allemaal mee aan de slag kunnen, maar zeker geen eindpunt. 

Dit is een belangrijke stap om kinderen en jongeren perspectief te geven richting de zomer. Maar laat dat hier niet stoppen. Vandaag werd ook een beslissing genomen over evenementen. Ook dit kan voor heel veel kinderen en jongeren een groot verschil betekenen. Maar dan moet er wel voldoende aandacht zijn en blijven dat ook kleinschalige evenementen voor en door jongeren georganiseerd kunnen worden. De inzet van vrijwilligers is hier noodzakelijk en ook zij moeten de kans krijgen om evenementen op poten te zetten. Ga met hen in overleg de komende weken, ze hebben alle expertise en plannen klaar. 

Amir quote

Voor kinderen en jongeren is dit een belangrijk startschot, maar de komende dagen en weken zullen we voor hen blijven opkomen. Nog steeds zijn er te veel beperkingen om optimaal jong te kunnen zijn. 

Amir, voorzitter

Laten we immers vooral ook de huidige situatie van kinderen en jongeren niet uit het oog verliezen. Het zijn de laatste loodjes, het blijven héle, héle zware laatste loodjes. Velen onder hen krijgen met deze beslissingen een lichtpunt, maar dat geldt zeker niet voor alle jongeren. Het onderwijs is nog steeds niet volledig heropend, heel wat hobby's staan nog steeds onder druk door strikte maatregelen, nog steeds verplichten we een grote groep kinderen (zelfs in de lagere school) om een mondmasker te dragen en hun ontwikkeling wordt nog steeds heel erg ingeperkt. De enorme beperkingen op hun leven moet de komende weken op de agenda blijven staan. Daar zullen wij voor zorgen.

De Ambrassade, ondersteuner van het jeugdwerk, zal de komende weken alle regels en plannen voor de zomer publiceren.

Ook interessant...

Geef 1 miljoen kinderen en jongeren een straffe jeugdwerkzomer.

Waarom is er een snelle beslissing over de jeugdwerkzomer nu nodig?
  • #Actua
  • #Corona
Nieuwtje
  • #Jeugdwerk
Event