header.back to home

Al maanden vragen we om perspectief voor kinderen en jongeren. En telkens botsen we op de harde realiteit van het virus of laattijdige besluitvorming die te weinig rekening houdt met de expertise van het jeugdwerk. Met als absolute dieptepunt de paasvakantie. Die vakantie moest en zou de eerste vakantie worden, waarin er voor kinderen en jongeren eindelijk meer ademruimte mogelijk was. In de realiteit kregen we het tegenovergestelde. Een vakantie waarin de sleur van deze pandemie voor ons, kinderen en jongeren, onveranderd bleef. Een vakantie waarin bijna alle activiteiten en kampen geannuleerd moesten worden en de andere met de laatste restjes energie van onze vrijwilligers en organisaties door konden gaan. En met z’n allen spraken we af, dit mag niet meer opnieuw gebeuren. 

Jeugdwerkzomer

Het belang van de jeugdwerkzomer.

Wat hield ons dit jaar recht op de hardste momenten? Ons engagement, de herinneringen aan die jeugdwerkzomer vorig jaar en het veilig samen zijn met een minimaal aantal besmettingen.  
Daar willen we nu terug naar toe, zodat de jeugdwerkzomer ‘21 minstens even sterk kan zijn als de zomer ‘20: 1 miljoen kinderen en jongeren die dankzij de inzet van 100.000 jonge vrijwilligers kunnen genieten op 25.000 jeugdactiviteiten en -kampen. Daarvoor hebben we morgen een beslissing nodig vanuit het overlegcomité om het voorgelegde protocol van de Ministers van Jeugd en het jeugdwerk goed te keuren. Het protocol ligt er. 

We kennen allemaal, van jongste vrijwilliger tot doorwinterde jeugdwerker de jeugdwerkregels van 2020 en wéten dat deze ons opnieuw een virologisch veilig kader kunnen bieden. Ze werden waar nodig aangepast aan de huidige realiteit en nieuwe inzichten met extra aandacht voor veiligheid, ventilatie en verluchting en met extra grote focus om zoveel mogelijk buiten te organiseren. En zodra de cijfers het toelaten, willen zowel de Ministers van Jeugd als het jeugdwerk dat de zomerbubbels van 50 worden opgetrokken, zodat het haalbaarder wordt om alle jeugdkampen en -activiteiten te kunnen realiseren en ervoor te zorgen dat er niemand uit de boot valt, zeker niet kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties.  

Amir quote

"Duidelijkheid over de jeugdwerkzomer is nu écht nodig voor de vele jeugdorganisaties die deze zomer een activiteit of kamp organiseren. Laat ons veilig, binnen de regels en verantwoord organiseren zodat we ons kamp kunnen plannen, samen creatief zijn en opnieuw een veilige en verantwoorde jeugdwerkzomer organiseren zoals vorig jaar. - Amir Bachrouri, voorzitter.

Amir Bachrouri, voorzitter.

Waarom is de beslissing voor de jeugdwerkzomer zo dringend? 

  • Omdat organisaties en hun vrijwilligers tijd nodig hebben om er terug een topzomer van te maken. Voor vele vrijwilligers komen de examens eraan, organisaties zijn volop bezig met het vastleggen van locaties, iedereen maakt plannen (kinderen, jongeren, maar ook hun ouders willen kunnen inschrijven voor binnen- en buitenlandse kampen). Als we willen dat er voor ieder kind en iedere jongere een kwaliteitsvol jeugdaanbod is, dan moeten we nu uit de startblokken schieten. 

  • Omdat we meer dan ooit nood hebben aan veilige mogelijkheden om elkaar te zien. Als je ons vraagt wat we van kinderen en jongeren zelf hoorden de afgelopen weken, is er maar één antwoord: Onze adem is op, wij zijn op. De allerlaatste loodjes, de laatste keer op de tanden bijten en hopen dat de collectieve inspanning ons naar de vrijheid brengt.  

Morgen kan het overlegcomité ons perspectief van gigantische waarde geven, over activiteiten tijdens de zomer. Wanneer de vaccinaties in de volgende stroomversnelling beland zijn. En wanneer de nood aan een georganiseerd aanbod, waarin jongeren elkaar veilig kunnen zien het allerhoogst is. Niets staat een beslissing hierover nog in de weg. Alle politieke partijen zijn het eens over het groot belang van een sterke zomer met kwaliteitsvol georganiseerd vrijetijdsaanbod voor alle kinderen en jongeren. 

Vandaag maakte minister Dalle in het Vlaams Parlement, met steun van alle politieke partijen, ookduidelijk dat de drie ministers van Jeugd van dit land (Minister Dalle, Minister Glatigny en Minister Weykmans) het overlegcomité aansporen om morgen een beslissing te nemen. Zo vertelde minister Dalle vandaag in het parlement.

"Ons huiswerk is klaar en kan hopelijk morgen behandeld worden. De jeugdwerkzomer van 2021 moet minstens even goed kunnen verlopen voor jeugdorganisaties kinderen en jongeren als vorig jaar." - Minister van Jeugd Benjamin Dalle. 

Ook interessant...

De paasvakantie dreigt volledig in het water te vallen.

Er is, amper twee weken voor de start, nog geen duidelijkheid over hoe jeugdactiviteiten mogen verlopen tijdens de paasvakantie.
  • #Jeugdwerk
  • #Corona
  • #Actua
Nieuwtje

Mondmaskers en Megafonen: Onze stem gaat niet meer in lockdown

Kinderen en jongeren moeten centraal staat in de relance en na corona. Met dit advies maken we de rekening op van de voorbije maan...
Advies

Een compromis vol ontgoocheling.

Het overlegcomité maakt zojuist eindelijk de beslissing van de paasvakantie bekend. We zijn diep teleurgesteld.
  • #Actua
  • #Corona
  • #Jeugdwerk
Nieuwtje