header.back to home
titel-5.png

De stemmen zijn geteld en naast politieke voorkeuren hebben we ook de jeugd gevraagd waar ze echt wakker van liggen. Hier zijn de topthema's:

  1. Gelijke Kansen (13.24%) - Jongeren willen eerlijke kansen voor iedereen. Ze verlangen ernaar zichzelf te kunnen zijn en overal op gelijkwaardige wijze behandeld te worden.

  2. Goed in je vel & welzijn (12.56%) - Mentale gezondheid en welzijn zijn niet langer taboe. Jongeren geven aan dat hier meer aandacht voor nodig is.

  3. School en Werk (9.94%) - Onderwijs en toekomstige carrièremogelijkheden baren jongeren zorgen. Ze willen een systeem dat hen goed voorbereidt op de toekomst.

  4. Klimaat (9.40%): Kinderen en jongeren wereldwijd geven aan dat ze bezorgd zijn over de klimaatverandering. Er is meer aandacht nodig voor het Klimaat.

  5. Veilige Buurt & Fysiek Welzijn ( 9.33%): De veiligheid in eigen omgeving en het welzijn van jongeren hebben hoge prioriteit.

  6. Solidariteit in de Samenleving (7.58%): Jongeren streven naar een samenleving waarin solidariteit centraal staat, met gelijke kansen voor iedereen.

  7. Vrije Tijd (7.34%): Ontspanning en recreatie zijn voor jongeren net zo belangrijk. Ze benadrukken het belang van vrije tijd.

  8. Inspraak & Participatie (6.29%): Jongeren willen gehoord worden en actief deelnemen aan de maatschappij.

  9. Justitie (6.20%): Een rechtvaardig systeem is van groot belang voor jongeren, die streven naar eerlijke behandeling en rechtsgelijkheid.

  10. Ruimte & Jeugdplekken (5.72%): Jongeren pleiten voor toegankelijke ruimtes en specifieke plekken voor jeugdactiviteiten.

  11. Vrijwilligers & Engagement (4.37%):
    Kinderen en jongeren willen zich kunnen inzetten voor een organisatie en niet worden tegengehouden door te veel regels en papierwerk.

  12. Media & Mediawijsheid (4.05%): De digitale wereld staat in de schijnwerpers. Jongeren benadrukken het belang van mediabewustzijn en kritisch omgaan met informatie.

  13. Jeugdinformatie (3.98%): Het belang van accurate en relevante en vooral juiste informatie voor jongeren wordt onderstreept in een wereld vol digitale mogelijkheden.

Deze resultaten benadrukken de diversiteit aan zorgen en belangen van de jongere generatie. Beleidsmakers zullen nu de uitdaging moeten aangaan om deze thema's op een effectieve manier aan te pakken en het vertrouwen van de jeugd te winnen door rekening te houden met hun specifieke behoeften en wensen.

Het is nu aan de politiek om deze thema's serieus te nemen en te laten zien dat ze luisteren naar wat de jeugd te zeggen heeft.

Ook interessant...

Hier zijn ze dan, de nieuwe Vlaamse Jeugdraad!

Drrrrum roll, please! 🥁 De Vlaamse Jeugdraad presenteert: 16 nieuwe gezichten die vanaf januari 2024 de stem van alle kinderen, jo...
  • #Verkiezingen 2024
  • #Adviesraad
Nieuwtje