header.back to home

Heb jij grote interesse in wat er voor kinderen en jongeren gebeurt in de wereld? Zin om de stem van kinderen, jongeren en hun organisaties te vertegenwoordigen binnen Europa of de Verenigde Naties?

De Vlaamse Jeugdraad zoekt drie nieuwe internationale jongerenvertegenwoordigers voor de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN). Ben je tussen 18 en 30 jaar en heb je grote interesse in Europees jeugdbeleid, duurzame ontwikkeling of jeugdzaken op VN niveau en ben je bereid om je hier vol enthousiasme voor in te zetten? Wil jij twee jaar lang de belangen van Vlaamse kinderen en jongeren bij de EU of de VN verdedigen en jongeren hierover informeren en betrekken in je activiteiten? Dan is dit jouw kans.

Wil je graag VN- of EU-jongerenvertegenwoordiger worden? Vul dan voor maandag 28 februari, 23u59, het kandidatenformulier in.

Stel je vandaag nog kandidaat!
Let op, het kandidatenformulier is best uitgebreid. Wil je, vooraleer je je kandidaat stelt, graag weten hoe het kandidatenformulier eruit ziet en welke vragen je zal moeten beantwoorden? Lees hier al even alle vragen na..

Twijfel je nog en wil je eerst nog wat meer informatie over de mandaten van de internationale jongerenvertegenwoordigers? Goed nieuws, daarvoor organiseerden we twee infosessies. Herbekijk ze hier.

reine-op-cop26.png

VN-Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling

De Vlaamse Jeugdraad mag elk jaar een VN-jongerenvertegenwoordiger afvaardigen naar een belangrijke duurzaamheidstop als het HLPF of de COP. Je krijgt een plekje binnen de officiële Belgische delegatie. Je drukt samen met de VN-jongerenvertegenwoordiger van de Franstalige jeugdraad een jeugdige stempel op de discussies rond duurzame ontwikkeling en de implementatie van de Agenda2030 (SDG’s).

Als jongerenlobbyist beïnvloed je de beslissingen die hierover door beleidsmakers worden genomen, zowel in Vlaanderen en België als op internationaal niveau. Voor het formuleren van je standpunten pols je bij Vlaamse kinderen en jongeren naar hun mening en baseer je je op de standpunten van de Vlaamse Jeugdraad. Je neemt deel aan interessante beleidsbijeenkomsten en seminaries, organiseert zelf participatieve evenementen en doet interessante contacten op!

Heb je een grote interesse in of kennis van duurzame ontwikkeling en een jongerenvisie op de implementatie van de Agenda2030? Ben je bereid om je tanden te zetten in deze belangrijke materie en wil je de stem van Vlaamse kinderen en jongeren wereldwijd verdedigen? Stel je dan snel kandidaat voor deze buitenkans!

VN-Jongerenvertegenwoordiger Jeugd

De Vlaamse Jeugdraad mag ook dit najaar een VN jongerenvertegenwoordiger afvaardigen naar een belangrijke VN top waar jeugdbeleid op de agenda staat: de derde commissievergadering van de Algemene Vergadering van de VN. Je hebt een plekje binnen de officiële Belgische delegatie. Je drukt samen met de VN jongerenvertegenwoordiger van de Franstalige jeugdraad een jeugdige stempel op de discussies rond internationaal jeugdbeleid. De discussies zullen gaan over thema’s als jongerenrechten, SDG’s, diversiteit, jeugdwerkloosheid en participatie.

Als jongerenlobbyist beïnvloed je de beslissingen die hierover door beleidsmakers worden genomen, zowel in Vlaanderen als op internationaal niveau. Voor het formuleren van je standpunten pols je bij Vlaamse kinderen en jongeren naar hun meningen en baseer je je op de standpunten van de Vlaamse Jeugdraad. Je neemt deel aan interessante beleidsbijeenkomsten en seminaries, organiseert zelf participatieve evenementen en doet interessante contacten op!

Heb je een grote interesse in de jeugdzaken die bij de VN worden besproken en ben je bereid om je verder in te werken in de verschillende thema’s? Heb jij goede ideeën over hoe bijvoorbeeld jeugdparticipatie verder versterkt kan worden binnen de VN? Stel je dan snel kandidaat voor deze buitenkans!

Europees Jongerenvertegenwoordiger

De Europese jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse jeugdraad vertegenwoordigt alle Vlaamse kinderen en jongeren op het Europese niveau. Zo gaat die namens de Vlaamse Jeugdraad naar de bijeenkomsten van de leden van het Europees Jeugdforum.

Europa
Welke bijeenkomsten zijn dat juist?

Het Europees Jeugdforum (YFJ) is onze Europese koepel. Zij vertegenwoordigen Jeugdraden en Internationale Jeugdorganisaties van over heel Europa. Zij hebben ondertussen meer dan 100 leden. De Algemene Vergadering (GA) van het European Youth Forum komt twee keer per jaar samen. Er wordt tijdens een GA een nieuw bestuur verkozen en een nieuw werkplan opgesteld. Vergaderingen met alle leden van het jeugdforum worden COMEMs genoemd (Council of Members) en vinden plaats in het voorjaar. Daar worden vaak policy papers (zeg maar adviezen) gestemd.

Daarnaast neem je deel in de activiteiten binnen de Europese Jeugddialoog. Binnen dit programma worden tweejaarlijks Europese Jeugdconferenties georganiseerd door de voorzitter van de Europese Raad. Deze conferenties brengen van elk EU-land jeugdvertegenwoordigers en afgevaardigden van jeugdministeries samen. Op dergelijke conferenties bespreken we Europees en nationaal beleid, hierbij kijken we hoe dingen kunnen verbeterd worden voor kinderen en jongeren. Bovendien is het ook een kans om als Europese jeugd onze stem aan beleidsmakers te laten horen.

Ter voorbereiding op deze belangrijke bijeenkomsten, word je bijgestaan door de senior Europees jongerenvertegenwoordiger. Je wordt opgeleid en kan de bijeenkomsten van 2022 van dichtbij voorbereiden en meevolgen.

Heb je een grote interesse in de jeugdzaken die bij de EU worden besproken en ben je bereid om je verder in te werken in de verschillende thema’s? Heb jij goede ideeën over hoe bijvoorbeeld jeugdparticipatie verder versterkt kan worden binnen de EU? Stel je dan snel kandidaat voor deze buitenkans!

Wil je, vooraleer je je kandidaat stelt, graag weten hoe het kandidatenformulier eruit ziet en welke vragen je zal moeten beantwoorden? Lees hier al even alle vragen na.

Ook interessant...

75 jaar VN: hoe zou onze “droom-VN” eruitzien?

VN jongerenvertegenwoordiger Lina blikt kritisch terug op 75 jaar VN. Wat zijn werkpunten voor de VN vanuit een jongerenperspectie...
  • #Internationaal
Blog