header.back to home

Onze VN-jongerenvertegenwoordigers organiseren het officiële Belgische side event voor het internationale High Level Political Forum voor Duurzame Ontwikkeling rond klimaatrechtvaardigheid. En jij kan dat live volgen!

Op 7 juli om 19u vindt het officiële Belgische side event op het High Level Political Forum plaats. Het High-level Political Forum is het centrale platform voor de Verenigde Naties waarin ze SDG (Sustainable Development Goals ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) en de agenda van die SDG tegen 2030 opvolgen. Jaarlijks komen de Verenigde Naties samen op het High level Political Forum om het over die 17 SDG's en hun voortgang te hebben.

Dit jaar wordt het side-event opnieuw georganiseerd door de Belgische VN-jongerenvertegenwoordigers, samen met onze collega’s uit Nederland, Duitsland, Zweden en Ierland en internationale instanties die jongeren vertegenwoordigen (World Youth for Climate Justice, UN Major Group for Childeren and Youth en YOUNGO). 

(lees verder onder de flyer)

Waarover hebben we het?

advies klimaatbeleidsplan

Het thema van het side-event is klimaatrechtvaardigheid en de link tussen klimaatopwarming en mensenrechten. Het is zeer duidelijk dat klimaat een grote impact heeft op de huidige wereldwijde uitdagingen zoals armoede (SDG 1), welzijn (SDG 3), inkomensongelijkheid (SDG 8 en 10) en genderongelijkheid (SDG 5). Vooral mensen in eerder kwetsbare contexten worden bijzonder hard getroffen. Ook alle wereldleiders zijn het over bovenstaande effecten eens maar rond wat overheden hiertegen kunnen (of moeten!) doen is nog geen duidelijke consensus. Tijdens ons side-event bekijken we of en hoe het internationaal recht hier meer duidelijkheid kan bieden.

"Als VN-jongerenvertegenwoordigers willen via dit side-event het initiatief van World’s Youth for Climate Justice (WYCJ) onder de aandacht brengen en ondersteunen. WYCJ is een internationaal jongereninitiatief (gestart vanuit de Pacifische eilanden) dat pleit bij de VN voor het vragen van een rechtsadvies aan het Internationaal Gerechtshof over de effecten van klimaatverandering voor de mensenrechtenverplichtingen van Staten, en de invulling van het begrip ‘intergenerationele rechtvaardigheid’. Klimaatrechtvaardigheid staat in dit initiatief centraal."

In een online talkshow, te bekijken op de facebookpagina van de Vlaamse Jeugdraad, zullen verschillende internationale sprekers hun inzichten delen over deze campagne en over hoe zij denken dat we naar klimaatrechtvaardigheid kunnen streven.

Wie zijn de sprekers?

Sprekers

Mrs. Mary Robinson: vroegere United Nations High Commissioner for Human Rights.

Daniil Ukhorsky & Aditi Shetye: studenten die meeschreven aan het World Youth for Climate Justice juridisch rapport

Solomon Yeo: oprichter World Youth for Climate Justice

Prof. Hajer Gueldich: General Rapporteur African Union International Law Commission

Saher Baig: global coordination team member Youth Constituency of the UNFCCC (YOUNGO)

Andere sprekers worden verder deze week bevestigd.

Ook interessant...