De blijde geboorte van een nieuwe Vlaamse Jeugdraad

04/12/2017Tags: VJR18, adviesraad, verkiezingen, kiesweek, adviseurs, jongerenthema's, bevraging, Touristen, jongerenadviseur, jeugdwerkadviseur

4.500 jongeren stemden in november tijdens de kiesweek: bedankt, merci, amai! Jullie verkozen de nieuwe adviseurs én maakten een top 10 van dé jongerenthema’s. Benieuwd wie en wat die zijn?

Top 10 jongerenthema’s

Onderwijs, goed in je vel en diversiteit. Zie daar dé drie jongerenthema’s waar jongeren in Vlaanderen en Brussel anno 2017 van wakker liggen. Begin november riepen we jongeren op om te stemmen. 4.500 jongeren stemden en bepaalden zo mee waar wij als Vlaamse Jeugdraad de komende drie jaar op inzetten.

Onderwijs, goed in je vel en diversiteit vormen een duidelijke top drie. Armoede, vrije tijd, natuur en milieu, opwarming van de aarde, werk, gezondheid en mobiliteit vervolmaken de top tien.

Welkom aan onze 16 nieuwe adviseurs!

Behalve op thema’s kon je ook op kandidaat-adviseurs stemmen. Er waren 29 jongeren en 12 jeugdwerkers kandidaat voor 16 plaatsjes. Maar alleen deze 16 mogen zich voor de komende drie jaar adviseur van de Vlaamse Jeugdraad noemen!

Lees ook het artikel 'Nieuwe Vlaamse Jeugdraad zal focussen op onderwijs, je goed in je vel voelen en diversiteit', gepubliceerd op VRT NWS (06/12/2017)

Het einde van een tijdperk

Het begin van een nieuwe Vlaamse Jeugdraad betekent ook het einde van de huidige ploeg. Bedankt Nozizwe, Simon, Eveline, Ines, Jihad, Fredje, Nicolay, Nicky, Simon, Mo, Arthur, Bieke, Safi, Hanne, Fried, Amaury, Koen, Jo, Seppe en de andere vertegenwoordigers die we in de voorbije drie jaar voorbij zagen komen. Jullie waren GE-WEL-DIG!

Benieuwd wat zij realiseerden? Hou dan de komende weken onze website en social media in de gaten, want we zetten het werk van de werkgroepen stemrecht 16, psychisch welzijn en werk in de kijker.

Meer informatie

Meer weten over de jongerenbevraging en de nieuwe ploeg? Neem een kijkje naar het persbericht “Vlaamse Jeugdraad gaat van start met nieuwe thema’s en ploeg”, met o.a. een antwoord op volgende 12 vragen:

 1. De hamvraag: wie zijn de nieuwe adviseurs?
 2. Hoe werden de adviseurs verkozen?
 3. Wat doet een adviseur?
 4. De jongerenthema’s: een top tien
 5. Zijn er meer details te verkrijgen over die bevraging?
 6. Jongeren konden op 10 thema’s stemmen, maar hoe kwam die lijst van 10 tot stand?
 7. Wat gaat de Vlaamse Jeugdraad nu doen met die top tien van jongerenthema’s?
 8. Wie volgt Nozizwe Dube op als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad?
 9. Wie zijn de ‘oude’ ploeg adviseurs en wat gaan die nu doen?
 10. Hoeveel jongeren hebben eigenlijk gestemd?
 11. Hoe heeft de Vlaamse Jeugdraad ervoor gezorgd dat deze thema’s en adviseurs door zo veel mogelijk jongeren werden verkozen?
 12. Wanneer mogen we iets verwachten van de nieuwe thema’s en adviseurs?