Ga aan de slag met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

03/01/2018Tags: duurzame ontwikkeling, jeugd, VN, SDG, Global Goals for Sustainable Development, Verenigde Naties, werkgroep VN, Mariame Keita, Herlinde Bayens

Halleluja! Een nieuw jaar én een update van de SDG-toolkit! Ga aan de slag met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Download de volledige toolkit, of bekijk per doelstelling een heleboel tips & tricks om met jongeren in de klas, jeugdbeweging of waar dan ook aan de slag te gaan rond een duurzame toekomst. Met dank aan de vrijwilligers van de werkgroep VN!

SDG-toolkit

De jongeren van onze werkgroep VN hebben een toolkit voor je gemaakt. Daarin leggen ze uit hoe ook jij met de globale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (Global Goals for Sustainable Development) aan de slag kan. Die doelen zijn heel belangrijk voor jongeren. Ze zetten onze overheden ertoe aan de komende 15 jaar te werken aan een betere wereld voor ons en onze organisaties.

De Vlaamse Jeugdraad vindt het belangrijk dat die doelen ook in Vlaanderen en België tot verandering leiden. Jongeren staan namelijk voor grote uitdagingen, bijvoorbeeld door de werkloosheid bij jongeren en de problemen met het milieu en klimaat.

Lees alles over de SDG-toolkit!

Jongeren met ambities: jouw stem tot bij de VN

De Vlaamse Jeugdraad mag elk jaar 2 VN jongerenvertegenwoordiger afvaardigen naar een belangrijke duurzaamheidstop als het HLPF, de COP of belangrijke VN top waar jeugdbeleid op de agenda staat, zoals de derde commissievergadering van de Algemene Vergadering van de VN. Deze VN-jongerenvertegenwoordigers jeugd & duurzame ontwikkeling krijgen de kans om de stem van Vlaamse & Brusselse jongeren tot bij de VN te laten horen.

Iets voor jou?

Stel je dan nu kandidaat als VN-jongerenvertegenwoordiger.

Of misschien is de werkgroep VN wel iets voor jou. Naast de 2 vertegenwoordigers is er ook een werkgroep VN die het beleids- en advieswerk van de Vlaamse Jeugdraad ondersteunt. De werkgroep volgt de laatste beleidsontwikkelingen op mondiaal vlak en verspreidt de standpunten van de Vlaamse Jeugdraad op VN-niveau. De voorbije jaren organiseerden ze ook tal van workshops in klassen, een SDG marathon & een SDG-toolkit waarmee jongeren & jeugdwerkers mee aan de slag kunnen rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Je hebt een plekje binnen de officiële Belgische delegatie. Je drukt samen met de VN-jongerenvertegenwoordiger van de Franstalige jeugdraad een jeugdige stempel op de discussies rond duurzame ontwikkeling en de implementatie van de Agenda2030 (SDG’s). Als jongerenlobbyist beïnvloed je de beslissingen die hierover door beleidsmakers worden genomen, zowel in Vlaanderen en België als op internationaal niveau. Voor het formuleren van je standpunten pols je bij Vlaamse kinderen en jongeren naar hun mening en baseer je je op de standpunten van de Vlaamse Jeugdraad.