header.back to home

Op 30 januari 2015 gaf de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse decreten rond de subsidiëring van de lokale besturen. Doel: verschillende subsidieregelingen voor lokale besturen – o.a. de middelen van het decreet lokaal jeugdbeleid  – integreren in het Gemeentefonds en de voorwaardelijke sectorale financiering vervangen door een onvoorwaardelijke basisfinanciering. De nieuwe regelgeving gaat in vanaf 1 januari 2016.  

Het is dus duidelijk dat de financiering van het lokaal jeugdbeleid voor grote hervormingen staat. Het lokale niveau bepaalt nog meer hoe het middelen voor kinderen, jongeren en hun organisaties vrijmaakt.  

Naast deze bestuurlijke verandering, veranderen ook de budgetten. Steden en gemeenten zullen minder middelen ter beschikking hebben om jeugdbewegingsgroepen, speelpleinen, jeugdhuizen, en ander lokaal jeugdwerk te ondersteunen. 

Naast een deel van de middelen, verdwijnen ook de voorwaarden die bij het decreet hoorden. De belangrijkste vaststelling is dat deze middelen niet geoormerkt worden. Moeten gemeenten het jeugdwerk nog met dit geld ondersteunen?  Moet een gemeenteraad nog een jeugdraad erkennen? Geldt dit voor alle gemeenten en hoe controleer je dit? De Vlaamse Jeugdraad maakt zich hierover grote zorgen. 

Stevig voer voor een advies. 

Sven Gatz

“Als zich over een paar jaar een armageddon blijkt voor te doen bij het jeugdwerk, dan wil dat zeggen dat de beleidskeuze uit het regeerakkoord fout zat en gemeenten ten onrechte dit vertrouwen hebben gekregen. Op dat ogenblik ontstaat een nieuw politiek feit en zijn bijsturingen mogelijk aan de orde” 

Minister van Jeugd, Sven Gatz, Bespreking beleidsnota Jeugd, Commissie CJSM Vlaams Parlement, Stuk 15 (2014-2015) – Nr. 8-D

Een belangrijk cijfer:

  • Er wordt een besparing van 10% doorgevoerd : € 2.318.000 op een budget van € 21.469.000 

Enkele belangrijke adviespunten:

  1. Zorg dat lokale besturen een jeugdbeleid voeren. Start zo snel mogelijk met de middelen voor dit beleid te monitoren en grijp in wanneer nodig. 

  1. Erken de specifieke situatie van kinderen en jongeren inzake participatie en blijf inzetten op de ondersteuning van lokale jeugdraden. 

  1. Zorg voor aantrekkelijke incentives om lokaal jeugdbeleid op de agenda te zetten. Betrek jeugdbeleid in de scope van het label kindvriendelijke stad of gemeente.  

  1. Houd rekening met veranderde realiteiten bij de lokale besturen. In het bijzondere wat betreft situaties van armoede en sociale uitsluiting. 

  1. Verschaf duidelijkheid over de bestemming van de provinciale middelen voor ‘Jeugd’. 

Download en lees het volledig advies hieronder.