header.back to home
verkiezinglogo

STEM NU en doe mee aan de belangrijkste verkiezingen voor kinderen en jongeren. Klik hier om naar onze stempagina te gaan. Jouw stem maakt het verschil voor alle kinderen, jongeren en hun organisaties. Samen schudden we de ministers wakker!

Naast nieuwe thema's waar we ons de komende jaren op zullen focussen, verkiezen we ook een gloednieuwe adviesraad. 16 nieuwe adviseurs, waarvan 8 jongerenadviseurs en 8 jeugdwerkadviseurs zullen nadien de nieuwe adviesraad vormen.

De kandidatenoproep voor nieuwe adviseurs is al afgesloten, binnenkort maken we bekend wie onze kandidaten zijn!

Vanaf 9 tot en met 22 november kunnen alle kinderen en jongeren van 12 tot en met 30 jaar in Vlaanderen en Brussel stemmen op nieuwe thema's en adviseurs voor de Vlaamse Jeugdraad. Ben je geen kandidaat, maar wil je wel graag de stem van kinderen en jongeren mee versterken? Word vrijwilliger!

Jij bepaalt onze nieuwe adviseurs en thema's!

Wat doet een adviseur?

Een adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad signaleert, adviseert en protesteert. Omdat het kan, omdat het moet. 
Als adviseur vertegenwoordig je de stem van kinderen, jongeren en hun organisaties. Samen met 15 andere adviseurs vorm jij het officieel adviesorgaan van de Vlaamse Regering. (8 jongerenadviseurs en 8 jeugdwerkadviseurs)  

Maandelijks verzamelen de adviseurs om standpunten te bepalen en adviezen goed te keuren.  

Daarnaast behouden de adviseurs ook het overzicht over de hele werking van de Vlaamse Jeugdraad (werkgroepen, Europees jongerenvertegenwoordiger, VN-jongerenvertegenwoordigers, …). 

Op welke thema's kan je stemmen?

Van april tot en met augustus interviewden meer dan 50 vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad (bekend als De Touristen) maar liefst 1103 kinderen en jongeren: on- en offline, via chats, videocalls, in bubbels of tijdens jeugdactiviteiten. In deze 1-op-1 gesprekken polsten ze naar de thema’s die de jeugd van vandaag belangrijk vindt.

De top 5 meest-gestemde thema’s zijn Armoede, Gelijke Kansen, Goed in je Vel, Klimaat en Mobiliteit. Deze thema's worden vanaf 9 november mee in de verkiezingsstrijd geworpen. De 3 thema's met de meeste stemmen worden de nieuwe prioriteiten van de Vlaamse Jeugdraad.

Al jouw vragen op een rijtje (FAQ)

Ontdek hier alle vragen en de juiste antwoorden over ons verkiezingstraject!

Op welke thema's kan je stemmen?

De Touristen gingen op zoek naar de 5 thema's waar kinderen en jongeren van wakker liggen. Ontdek op welke thema's jij van 9 tot 2...

Wie zijn de jeugdwerkadviseurs?

Maak kennis met alle kandidaten voor jeugdwerkadviseur

Wat is de Adviesraad?

Wat is een adviseur en wat doet die eigenlijk?

Het verkiezingsreglement

Wat zijn de spelregels van het verkiezingstraject?

Hoe moet je stemmen?

Ontdek wat je nodig hebt om te stemmen!

Blijf op de hoogte!