header.back to home

Tijdens het najaar van 2020 gingen we op zoek naar 16 nieuwe adviseurs en belangrijke thema's voor de Vlaamse Jeugdraad.

Vanaf 9 tot en met 22 november konden alle kinderen en jongeren van 12 tot en met 30 jaar in Vlaanderen en Brussel stemmen op nieuwe thema's en adviseurs voor de Vlaamse Jeugdraad.

Een hele grote dankjewel aan iedereen die stemde, aan alle kandidaten en organisaties die ervoor hebben gezorgd dat we onze verkiezingen met zoveel mogelijk kinderen en jongeren konden delen. Dank aan alle jeugdwerkorganisaties die hebben gestemd en massaal hebben opgeroepen om mee te doen aan de belangrijkste verkiezingen voor kinderen, jongeren en het jeugdwerk. Dank aan alle lokale jeugdraden om onze verkiezingen mee in de picture te zetten en om jullie stem tot bij ons te brengen. Dank aan alle middelbare scholen, hogescholen en universiteiten om jongerenparticipatie vanop de eerste rij mogelijk te maken.

En de uitslag?

5000 keer bedankt card

Dit jaar stemden maar liefst 5.000 jongeren en jeugdwerkers, of 4.992 om precies te zijn, voor de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. Van 9 tot 22 november voerden 40 kandidaten de allerstrafste campagnes die we ooit zagen. We zijn gigantisch trots op het resultaat van deze verkiezingen en elk van onze kandidaten. Stuk voor stuk schreven ze een machtig verhaal met #MijnStemTelt.

Wie zijn onze nieuwe adviseurs?

Na de spannende kiesweken mogen we nu eindelijk aankondigen wie vanaf 2021 drie jaar lang de stem van 2,7 miljoen kinderen, jongeren en hun organisaties zal vertegenwoordigen bij onze Vlaamse beleidsmakers. 8 jongeren en 8 jeugdwerkers werden verkozen en zullen vanaf januari deel uitmaken van onze adviesraad.

Hier zijn ze dan! Welkom gloednieuwe adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad: Ajar Bentaha, Amir Bachrouri, Floren Muys, Loredana Cremery, Anita Nyame, Priscilla Keuppens, Lotus Li, Samuel-Joe Munanga, Nick Beerens (Formaat), Jan Langeraert (Groep Intro), Franka Foré (Joetz), Marnik De Bont (VDS), Maryline Thiry (Uit De Marge), Paulien Herck (Bamm!), Fien Morren (Globelink) en Ines De Geest (Chirojeugd Vlaanderen).

We sloten de verkiezingen af met De Grote Verkiezingsshow op Instagram en YouTube waarin de uitslag voor het eerst bekend werd gemaakt door onze vorige voorzitter Alexandra en minister van Jeugd Benjamin Dalle. Herbekijk de volledige show.

nieuwe-adviseurs.png

Wat doet een adviseur?

Een adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad signaleert, adviseert en protesteert. Omdat het kan, omdat het moet. 
Als adviseur vertegenwoordig je de stem van kinderen, jongeren en hun organisaties. Samen met 15 andere adviseurs vorm jij het officieel adviesorgaan van de Vlaamse Regering. (8 jongerenadviseurs en 8 jeugdwerkadviseurs)  

Maandelijks verzamelen de adviseurs om standpunten te bepalen en adviezen goed te keuren.  

Daarnaast behouden de adviseurs ook het overzicht over de hele werking van de Vlaamse Jeugdraad (werkgroepen, Europees jongerenvertegenwoordiger, VN-jongerenvertegenwoordigers, …). 

Op welke thema's kon je stemmen?

Van april tot en met augustus interviewden meer dan 50 vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad (bekend als De Touristen) maar liefst 1103 kinderen en jongeren: on- en offline, via chats, videocalls, in bubbels of tijdens jeugdactiviteiten. In deze 1-op-1 gesprekken polsten ze naar de thema’s die de jeugd van vandaag belangrijk vindt.

De top 5 meest-gestemde thema’s zijn Armoede, Gelijke Kansen, Goed in je Vel, Klimaat en Mobiliteit. Deze thema's worden vanaf 9 november mee in de verkiezingsstrijd geworpen. De 3 thema's met de meeste stemmen worden de nieuwe prioriteiten van de Vlaamse Jeugdraad.

Al jouw vragen op een rijtje (FAQ)

Ontdek hier alle vragen en de juiste antwoorden over ons verkiezingstraject!

Op welke thema's kan je stemmen?

De Touristen gingen op zoek naar de 5 thema's waar kinderen en jongeren van wakker liggen. Ontdek op welke thema's jij van 9 tot 2...

Wie zijn de jeugdwerkadviseurs?

Maak kennis met alle kandidaten voor jeugdwerkadviseur

Wat is de Adviesraad?

Wat is een adviseur en wat doet die eigenlijk?

Het verkiezingsreglement

Wat zijn de spelregels van het verkiezingstraject?

Hoe moet je stemmen?

Ontdek wat je nodig hebt om te stemmen!