header.back to home

Het is intussen drie jaar geleden dat ik leerde over tipping points. – voor wie dat nog niet deed: vanaf een bepaald moment zal de opwarming van de aarde zichzelf gaan versterken, het is niet duidelijk wanneer, maar wel dat, als we het zover laten komen, de gevolgen verwoestend en onomkeerbaar zullen zijn.

blog klimaat

Het is twee jaar geleden dat ik in Bonn leerde hoe het er op een klimaattop aan toe gaat -traag! Het is één jaar geleden dat ik op de top in Katowice diep teleurgesteld was in de Vlaamse politici omdat België niet kon toetreden tot een High Ambition Coalition. Op diezelfde COP riep Greta Thunberg politici wereldwijd ter verantwoording, de toekomst van jongeren en van toekomstige generaties is in gevaar.

blog klimaat- betoging

Het is bijna elf maanden geleden dat ook in Vlaanderen duizenden jonge mensen op straat kwamen. Het is tien maanden geleden dat we de grootste coalitie van milieu-organisaties, vakbonden, jongerenorganisaties, studenten, en bedrijven aan het publiek voorstelden. Het is negen maanden geleden dat de grondwet niét gewijzigd werd om een sterke klimaatwet voor te bereiden. Het is zeven maanden geleden dat we 267 617 mandaten voor een krachtig klimaatbeleid overhandigden aan alle politieke partijen. En zes maanden en twintig dagen dat Vlaanderen een ander signaal gaf.

blog klimaatopwarming

De drie hittegolven van deze zomer liggen intussen ook zo’n vier maanden achter ons, maar de 716 Belgen die volgens de statistieken méér zijn overleden door de warmte zijn nog altijd dood. Ongeveer twee maanden geleden begonnen in Oost-Afrika overstromingen die 3 miljoen mensen treffen. 3 miljoen. Mensen. In een regio die al geteisterd werd door hongersnoden en die nu dus opnieuw 20 000 ton gewas verliezen.

En drie weken geleden stroomde het parlement van Venetië over, twee minuten nadat een klimaatwet werd afgevoerd. Ironischer wordt het niet. En normaal kan ik wat ironie wel smaken.

Maar vandaag kreeg ik een klimaatcrisis. Want ik had drie jaar geleden al reden om te panikeren toen ik van de tipping points hoorde. En nu nog meer. De wetenschap is intussen nóg duidelijker geworden, de voelbaarheid van de klimaatverandering ook. En de politiek ook. Ondanks alle wetenschap. Ondanks alle waarneembare gebeurtenissen. Ondanks alle manifestaties. Ondanks de mandaten. Ondanks de rechtszaken. Ondanks het feit dat ze zelf ook kinderen hebben, kiezen politici om de ogen te sluiten.

En daarom sluit ik me zondag aan bij de mensenketting in Brussel. Jij ook?

Geschreven door Herlinde Baeyens, ondertekend door Nele Van Hoyweghen & Flore De Pauw

Ook interessant...

Standpunt: Federaal plan voor Duurzame Ontwikkeling

Onze VN-jongerenvertegenwoordigers Reine en Anna zetten hun kritische bril op en lazen het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkelin...
  • #Internationaal
  • #Beleid
Nieuwtje

The25Percent: bepaal mee de toekomst van Europa

Stuur je ideeën in voor de Conferentie over de Toekomst van Europa.
  • #Participatie
Nieuwtje