header.back to home
Van april tot en met augustus interviewden meer dan 50 vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad (bekend als De Touristen) maar liefst 1103 kinderen en jongeren: on- en offline, via chats, videocalls, in bubbels of tijdens jeugdactiviteiten. In deze 1-op-1 gesprekken polsten ze naar de thema’s die de jeugd van vandaag belangrijk vindt.

De top 5 meest-gestemde thema’s zijn Armoede, Gelijke Kansen, Goed in je Vel, Klimaat en Mobiliteit. Kinderen en jongeren van 6 tot 30 jaar gaven via de gesprekken niet enkel de thema’s aan die ze belangrijk vinden, maar kregen ook de kans om te vertellen waarom ze erop stemmen, wat ze willen zien veranderen of hoe het beter kan.

De Touristen gingen on- en offline te werk, spraken kinderen en jongeren in hun bubbels of tijdens jeugdactiviteiten. Daarnaast gingen we ook nog met een ploegje Touristen naar drie specifieke locaties: de gesloten jeugdinstelling De Grubbe in Everberg, de grootste overdekte speeltuin op Abattoir in Anderlecht en het jeugdhuis in Nieuw Gent.

Touristen sfeerbeeld

Ik heb meegedaan met De Touristen omdat ik het gevoel heb dat de stem van jongeren nog te weinig werd gehoord. Dat merkte je ook heel goed tijdens de gesprekken: sommige jongeren waren super blij dat ze eens eindelijk hun gedacht mochten zeggen, maar ook andere jongeren hadden het gevoel dat het niet uitmaakte wat ze zeiden, er werd toch niet naar hen geluisterd. Dat was voor mij een duidelijk signaal dat we hier op moeten blijven inzetten.

Tourist Laura, 24j

We kiezen er als Vlaamse Jeugdraad bewust voor om de 5 populairste thema’s niet nog eens in een aparte populariteitsranking te plaatsen. Geen enkel thema weegt momenteel zwaarder door dan een ander. Voor nu blijft dit dus een indicatieve lijst van waar de jeugd van tegenwoordig van wakker ligt.

Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) analyseerde de 1103 interviews. Zij doken in de data en beschrijven in dit uitgebreid rapport de belangrijkste resultaten uit de bevraging, aan de hand van een kwalitatieve analyse.

Het volledige rapport van de bevraging kan je hier nalezen!

Vanaf 9 november kunnen alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel samen met nieuwe adviseurs ook op één van de thema’s stemmen via E-ID en It’s Me. De 3 thema’s die dan het meest stemmen kregen tijdens onze verkiezingen, worden onze 3 nieuwe prioriteiten vanaf 2021.

Klik hier om de infographic te downloaden.

touristen-infografiek-1.jpg

Ook interessant...

Waarom we straat blijven komen voor het klimaat

Momenteel gaat in Madrid de COP door, de jaarlijkse klimaatconferentie van de verenigde naties. Alle landen die het Akkoord van Pa...
  • #Actua
Blog

Missie volbracht: De Touristen hebben de weg naar jouw mening gevonden!

Maandenlang gingen onze Touristen on- en offline on tour door Vlaanderen op zoek naar de stem van kinderen en jongeren. Missie vol...
  • #Verkiezingen 2020
Nieuwtje

Dreigen de belangen van kinderen en jongeren het lijdend voorwerp van deze crisis te worden?

Voor de ouders die in de volgende paragrafen hopen op uitgebreide en duidelijke instructies over hoe je deze crisis het beste door...
  • #Corona
  • #Beleid
Blog