header.back to home

Na het interview met Youssef Kobo rond de moeilijk bereikbare influencers - en jongeren tout court- was de verontwaardiging in de studio voelbaar. Hoe kan het toch zijn dat die jongeren deze situatie niet serieus nemen? Hoe onverantwoordelijk om zich wantrouwig op te stellen en niet mee te willen werken aan dit gezamenlijk doel.

De verontwaardiging deed me een beetje denken aan iemand die vol ongeloof vaststelt dat het binnen regent in het huis dat hij of zij al jaren verwaarloost.

Wat had je dan verwacht?

Want uiteraard kunnen WIJ ons niet voorstellen dat de urgentie van de situatie niet doordringt tot zo’n grote groep jongeren. Wie op één of andere manier met deze jongeren in grootsteden in aanraking komt, van leerkracht, jeugdopbouwwerker tot politieagent, zal ik niet moeten overtuigen van een andere, veel pijnlijkere ‘waarheid’. Deze jongeren hebben een fundamenteel wantrouwen tegenover de maatschappij en zijn instituties. Van VDAB (of Actiris), school, openbare omroep tot politie, …. Vraag aan deze jongeren naar hun ‘rating’ van deze diensten en je mag er van op aan dat er meer dan één mediacampagne of Instagram account nodig is om hier iets aan te veranderen. Het probleem wortelt veel dieper.

Jan

Deze jongeren hebben een fundamenteel wantrouwen tegenover de maatschappij en zijn instituties. Van VDAB (of Actiris), school, openbare omroep tot politie, …. Vraag aan deze jongeren naar hun ‘rating’ van deze diensten en je mag er van op aan dat er meer dan één mediacampagne of Instagram account nodig is om hier iets aan te veranderen.

Jan Langeraert - Groep Intro

Want zeg nu zelf, als je dit leest is de kans groot dat school een plaats is waar je een diploma hebt gehaald? Wel, voor hen is dat een plaats waar je geschorst wordt. Voor jou is politie er om je te beschermen, voor hen is het iemand die je te pas en te onpas fouilleert of je ID opvraagt. Voor jou helpt VDAB je om je droomjob te vinden, voor hen zijn het die vervelende mailtjes die je jobs aanbieden waar je toch niet voor in aanmerking komt.  En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Uiteraard gaat dit niet voor allen op, toch is de vaststelling dat voor jongeren in sommige Brusselse straten (en in zo’n grootstad wonen daar wel wat mensen) geen enkel bewijs van het tegendeel voorhanden is. En dat in zo’n klimaat van wantrouwen via social media fake news en complottheorieën binnengaan als zoete broodjes, daar hoef je geen panel van experten voor in te huren.

Doordat we zo’n fundamenteel andere kijk hebben op welke kansen de samenleving ons biedt zitten we nu met velen hoofdschuddend te kijken naar die Brusselse ‘probleemjongeren’.

Onze samenleving spoort op twee snelheden, met een steeds groter wordende groep die al veel te lang achterop hinkt, zijn achterstand als onoverbrugbaar ziet en zich nu omdraait. Het is simpelweg het gevolg van een structurele verwaarlozing van een ganse generatie.

Maar genoeg vaststellingen en pessimistische boodschappen. Jongeren zijn fundamenteel veerkrachtig want hun leven ligt voor en niet achter hen. Ze willen net als u en ik dromen, plannen maken voor hun toekomst en beter doen dan hun ouders. En deze crisis heeft één voordeel: het wrakhout van onze samenleving is komen bovendrijven en we weten allemaal dat er iets móet veranderen. We zien de juiste intenties ook bij beleidsmakers, bijvoorbeeld door in te zetten op influencers om deze werelden terug dichter bij elkaar te brengen. Maar zo gaan we er niet geraken. Het onderliggende probleem zit bij het fundamentele wantrouwen in elkaar. Het momentum is daar om het structureel over een andere boeg te gooien.

Scholen moeten omgevingen worden die je nooit laten vallen en die sociale gelijkheid in de hand werken. Politiemensen moet de wijken terug leren kennen en weten wat er speelt. Want als alleen interventieploegen actief zijn in een wijk dan heeft politie daar maar één gezicht waar vooral naar gespuwd zal worden. Het lijstje is eindeloos. Al die diensten en instellingen moeten een herkenbaar gezicht krijgen en de hand uitsteken. Straathoekwerkers en jeugd(opbouw)werkers weten het al jaren…van achter een bureau is nog geen enkele band met een jongere ontstaan, laat staan via digitaal contact. Geef deze mensen dus de ruimte om álle jongeren te bereiken en gebruik hun expertise ook op andere terreinen.  

En de jongere zelf hoor ik je denken? Wel, die draagt natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Eén die ze willen opnemen zoals we dat zelf ook wilden toen we jong waren. Maar die nemen ze enkel als er ook in hen geloofd wordt. Als we hen zeggen dat we dit verhaal samen schrijven en zeggen dat er wél een toekomst is voor hen. Je kan dus al beginnen door een blijk van bewondering te sturen naar al die jongeren die de maatregelen wél respecteren, en dat doen in keiharde omstandigheden. Dat werkt beter dan een beschuldigende vinger vanuit een ruime woonkamer met haardvuur.

En tot slot… laten we voorbij het gevoel van verontwaardiging gaan over wat we nu zien. Laten we deze jongeren een hand uitsteken en het huis herstellen.  Want we wonen onder hetzelfde dak.

Jan Langeraert

Medewerker bij Groep INTRO, een vzw actief in Vlaanderen en Brussel, met een inclusieve samenleving als doel.

Dit artikel verscheen ook op www.demorgen.be op vrijdag 23 oktober 16:00.

Ook interessant...

Standpunt: Zet (Brusselse) jongeren niet op de trein, maar mee aan tafel

Samen met de Jeugdraad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel (VGC-Jeugdraad) brengen we een standpunt uit over de manier...
  • #Actua
  • #Beleid
Nieuwtje

Dreigen de belangen van kinderen en jongeren het lijdend voorwerp van deze crisis te worden?

Voor de ouders die in de volgende paragrafen hopen op uitgebreide en duidelijke instructies over hoe je deze crisis het beste door...
  • #Corona
  • #Beleid
Blog

Kies nu al op welke thema's en adviseurs jij stemt!

De verkiezingen komen eraan. Swipe en maak kennis met alle kandidaat-jongerenadviseurs en check welk thema jouw stem krijgt!
  • #Verkiezingen 2020
Nieuwtje