header.back to home

Vroeger was politieagent(e) zijn een droomjob. Nu horen we vaker verhalen van jongeren die bang zijn van politieagenten en niet het gevoel hebben dat politieagenten hen zullen helpen. Ze voelen zich geviseerd en hebben geen vertrouwen in de politie. En daar willen we iets aan doen!

In het publieke debat zijn er meestal twee kampen: voor of tegen de politie. Smartphones en sociale media maken dat de relatie tussen politie en jongeren een heet hangijzer is. De inperking van ademruimte van kinderen en jongeren en de handhaving van de coronamaatregelen heeft het vertrouwen tussen jongeren en (lokale) politiediensten allesbehalve versterkt. Vrijwilligers, jongeren- en jeugdwerkadviseurs van de Vlaamse Jeugdraad besloten daarom in mei 2021 dat het grondig tijd werd om samen met beleidsmakers en de politieorganisatie voor grote structurele oplossingen te zorgen.

De aanbevelingen in het nieuwe advies van de Vlaamse Jeugdraad worden opgedeeld in zes verschillende hoofdstukken: De relatie tussen politie en jongeren, etnisch profileren en politiegeweld, klachten en sancties, opleiding en rekrutering, publieke ruimte, rechten en plichten. Per hoofdstuk doen we concrete aanbevelingen om van politie-agent terug een topjob te maken.

In maar liefst 31 adviespunten stellen we belangrijke oplossingen voor om de band tussen politie en jongeren te herstellen en te versterken, met een cruciale verbindende rol van het jeugdwerk.

20.png

Ook interessant...

Wat bezielt die Brusselse jongeren toch?

Een grote groep Brusselse jongeren, voornamelijk met migratieachtergrond, worden niet bereikt via klassieke media en lappen de cor...
  • #Corona
  • #Actua
  • #Opinie
Blog