header.back to home

Tussen 26/9-30/9 namen staffer Sophie en ik deel aan de derde en laatste conferentie van de achtste cyclus van de Europese jeugddialoog, maar wat betekent dit eigenlijk?

De Europese jeugddialoog wordt georganiseerd door de voorzitter van de Europese Raad en brengt van elk EU-land jeugdvertegenwoordigers en afgevaardigden van jeugd ministeries samen. Op dergelijke conferenties bespreken we Europees en nationaal beleid, hierbij kijken we hoe dingen kunnen verbeterd worden. Bovendien is het ook een kans om als Europese jeugd onze stem aan beleidsmakers te laten horen.

Europa

De voorzitter van de Europese Raad wisselt tweejaarlijks, dit betekent dat er om de zes maanden een conferentie georganiseerd wordt. Tijdens deze cyclus, zijn er conferenties georganiseerd in Duitsland, Portugal en Slovenië. De drie evenementen staan niet los van elkaar. De drie landen spreken namelijk samen af rond welk jeugddoel ze willen werken, in dit geval was dit jeugddoel 9: ruimte en participatie voor alle kinderen en jongeren.

Concreet moesten Sophie en ik ons deze keer bezig houden met het schrijven van aanbevelingen voor de implementatie van Jeugddoel 9. Dit gebeurde op basis van de uitkomsten van vorige conferenties en de Centrale EU-Jeugddialoog Enquête voor de 8e cyclus. Op basis van dit overzicht en deze analyse, konden deelnemers zien wat jongeren in de hele EU denken.

Alpha en Sophie (1)

De conferentie vond, zoals we inmiddels al gewoon zijn, online plaats. Op de eerste dag vond was het tijd voor de openingsceremonie. Hierbij werd het event nog eens gekaderd, ondersteund door visueel materiaal van de vorige twee conferenties. Daarnaast was er ook ruimte vrij gemaakt om de andere deelnemers te leren kennen aan de hand van een “participants bingo”. Hierbij werden we in breakout rooms gezet met andere EU-jongere vertegenwoordigers, afgevaardigden van ministeries en medewerkers van NGO’s. Aan de hand van een vooraf opgestelde vragenlijst konden we elkaar beter leren kennen.

Na dit informele kennismakingsmoment werden de uitkomsten van de cyclus gepresenteerd. Het proces waar we het laatste jaar aan hadden meegewerkt werd nog eens gekaderd.

De uitkomsten van de conferenties in Duitsland en Portugal werden besproken, alsook de specifieke inzet van dit event. Handig omdat niet iedereen op de hoogte was wat de Europese jeugddialoog is, wat er de vorige keren besproken is en wat er met de uitkomsten gedaan wordt. Hierop volgde een panelgesprek over de conferentie over de toekomst van Europa. De panelleden waren jongeren van over heel Europa. Naast een Eu-jongerenvertegenwoordiger uit Zweden, waren er ook jongeren die actief waarin bij instanties als het European Youth Forum.

In de dagen die daarop volgden begon het echte deel. Voor het evenement van start ging, moesten we een thema doorgeven. Op basis hiervan werden de werkgroepen samengesteld. Ik zat in de zesde werkgroep, waarin nagedacht werd over duurzame financiering van jeugdorganisaties. Nadat we binnen in ons groep nog eens waren onderverdeeld in een kleiner groepje, moesten we met vier nadenken over manieren waarop we duurzame financiering konden verzekeren. Na twee en een halve dag hard werk, hadden mijn groepsgenoten en ik het volgende uitgewerkt:

Investeer in jeugdwerk door ze meer te waarderen, het statuut van vrijwilligers te verbeteren en hun capaciteit uit te breiden.

Spijtig genoeg werd ons voorstel niet geselecteerd.

Naast samenwerken in werkgroepjes waren er ook enkele tussentijdse activiteiten. Zo presenteerden de onderzoekers die mee hadden gewerkt aan de enquête naar de mening van Europese jongeren hun onderzoek en konden we ook in discussie gaan met beleidsmakers van over heel Europa.

banner-financiering-eu-klein.png

Ook interessant...

De natuur heeft ons niet nodig, wij hebben de natuur nodig.

Jongerenadviseur Lotus ging naar de klimaattop naar Glasgow.
  • #Actua
  • #Internationaal
Blog

75 jaar VN: hoe zou onze “droom-VN” eruitzien?

VN jongerenvertegenwoordiger Lina blikt kritisch terug op 75 jaar VN. Wat zijn werkpunten voor de VN vanuit een jongerenperspectie...
  • #Internationaal
Blog