header.back to home

De nieuwe Vlaamse Jeugdraad is gearriveerd!

Dit jaar stemden maar liefst 5.000 jongeren en jeugdwerkers, of 4.992 om precies te zijn, voor de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. Van 9 tot 22 november voerden 40 kandidaten de allerstrafste campagnes die we ooit zagen. We zijn gigantisch trots op het resultaat van deze verkiezingen en elk van onze kandidaten. Stuk voor stuk schreven ze een machtig verhaal met #MijnStemTelt.

Wie zijn onze nieuwe adviseurs?

Na de spannende kiesweken mogen we nu eindelijk aankondigen wie vanaf 2021 drie jaar lang de stem van 2,7 miljoen kinderen, jongeren en hun organisaties zal vertegenwoordigen bij onze Vlaamse beleidsmakers. 8 jongeren en 8 jeugdwerkers werden verkozen en zullen vanaf januari deel uitmaken van onze adviesraad.

Hier zijn ze dan! Welkom gloednieuwe adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad: Ajar Bentaha, Amir Bachrouri, Floren Muys, Loredana Cremery, Anita Nyame, Priscilla Keuppens, Lotus Li, Samuel-Joe Munanga, Nick Beerens (Formaat), Jan Langeraert (Groep Intro), Franka Foré (Joetz), Marnik De Bont (VDS), Maryline Thiry (Uit De Marge), Paulien Herck (Bamm!), Fien Morren (Globelink) en Ines De Geest (Chirojeugd Vlaanderen).

nieuwe-adviseurs.png

Een record!

4.992 jongeren en jeugdwerkers stemden. Dat is bijna een vijfvoud van de vorige verkiezingen! We zijn dan ook waanzinnig trots op alle campagnes, video's, acties, videocalls, livestreams, TikToks en persaandacht van onze kandidaten. Nooit eerder hebben zoveel kinderen en jongeren deelgenomen aan onze verkiezingen. We zijn ervan overtuigd dat heel wat kinderen en jongeren dankzij het harde werk van onze kandidaat-adviseurs de Vlaamse Jeugdraad beter leerden kennen.

Stock De Touristen

De thema's.

Naast nieuwe adviseurs konden jullie ook stemmen op één van onze vijf jongerenthema’s, een resultaat uit het voortraject De Touristen. 3935 jongeren en jeugdwerkers brachten hun stem uit op nieuwe thema's.

Jullie stemden het meest voor Goed in je Vel, Gelijke Kansen en Klimaat. De resultaten van deze verkiezing zijn nu nog zeer ruime begrippen, maar vormen een eerste inhoudelijke houvast voor onze nieuwe adviesraad. De adviesraad gaat samen op zoek naar een antwoord op de vraag hoe we als Vlaamse Jeugdraad een verschil kunnen betekenen rond deze thema's. Jongeren die stemden kregen ook de kans om extra inhoudelijke input te leveren tijdens de kiesperiode. Die input bezorgen we net zoals de resultaten van alle vijf de thema's aan de nieuwe adviesraad.

Onze 16 nieuwe adviseurs stippelen vanaf de start van het mandaat enkele inhoudelijke trajecten uit rond deze thema's. Maar dat is lang niet alles, want naast de drie verkozen thema's hebben we uiteraard nog veel ruimte op de planning voor andere plannen, actuele thema's, ad hoc adviesvragen en beleidsaanbevelingen die de komende jaren op ons pad zullen komen. Ook de opvolging van het kind- en jongerenperspectief tijdens de rest van de coronacrisis zal één van die belangrijke plannen worden.

What's next?

We verwelkomen niet alleen een gloednieuwe adviesraad, we zwaaien ook een ploeg straffe adviseurs uit. Een gigantische dankjewel aan Alexandra, Sabrine, Jad, Maya, Eveline, Ivo, Sarah, Ange, Ines, Nouschka, Jo, Jan, Mohammed, Nina, Emmy, Nick en alle andere adviseurs die de voorbije jaren bij ons actief waren.

Vanaf januari vliegt de nieuwe adviesraad erin. Tijdens de start van het nieuwe mandaat kiest de adviesraad zelf een nieuwe voorzitter. Op nieuwe adviezen en beleidsacties wordt het nog heel even wachten, want vanaf januari beginnen we volop met het zoeken en vastleggen van thema's en trajecten die we de komende jaren kunnen behandelen. In het voorjaar van 2021 zetten we nog wel de spotlights op twee adviezen die onlangs goedgekeurd werden: Mobiliteit en de Toekomst van Werk!

Ben je benieuwd naar de harde cijfers van onze verkiezingen? Hieronder kun je de officiële resultaten even nalezen.

Een dikke merci!

Een hele grote dankjewel aan iedereen die stemde, aan alle kandidaten en organisaties die ervoor hebben gezorgd dat we onze verkiezingen met zoveel mogelijk kinderen en jongeren konden delen. Dank aan alle jeugdwerkorganisaties die hebben gestemd en massaal hebben opgeroepen om mee te doen aan de belangrijkste verkiezingen voor kinderen, jongeren en het jeugdwerk. Dank aan alle lokale jeugdraden om onze verkiezingen mee in de picture te zetten en om jullie stem tot bij ons te brengen. Dank aan alle middelbare scholen, hogescholen en universiteiten om jongerenparticipatie vanop de eerste rij mogelijk te maken.

Bekijk onze aftermovie en geniet nog voor een laatste keer van deze buitengewone verkiezingen:

Ook interessant...

  • #Verkiezingen 2020
Event

De stembus is gesloten!

De verkiezingen zijn afgelopen. Binnenkort maken we de resultaten bekend.
  • #Verkiezingen 2020
Nieuwtje