header.back to home
Op woensdag 9 juni organiseerden we een symbolische Wafelenbak voor de toekomst van het jeugdwerk. Onze boodschap: er is nood aan een bijkomende investering van 7 miljoen in het jeugdwerk. En dat is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Vele jongeren en jeugdwerkorganisaties deelden onze oproep en die boodschap is duidelijk ook aangekomen bij onze beleidsmakers.

Op gesprek bij de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement

Gepakt en gezakt met verse wafels trokken onze adviseurs richting de kabinetten van onze minister van Jeugd Benjamin Dalle, de minister-president Jan Jambon en de viceminister-president Hilde Crevits, Ben Weyts en Bart Somers. Daar kregen we de kans om ons pleidooi voor het jeugdwerk te houden en bij alle kabinetten merkten we groot begrip op voor onze vraag.

Dat er nood is aan extra middelen voor het jeugdwerk om de uitdagingen voor kinderen en jongeren na Corona aan te pakken na een langdurig schommelen rond het status quo van het budget is voor iedereen duidelijk. Al werden we ook gewaarschuwd voor de budgettaire realiteit waarin de Vlaamse begroting zit.

  • wafelenbak-ben-weyts.png
  • wafelenbak-orry-en-tinne.png
  • 9.png

We trokken niet enkel naar de verschillende kabinetten, maar ook richting het Vlaams Parlement. Ook voor onze belangrijkste partners in de commissie Jeugd van het Vlaams Parlement waren er versgebakken wafeltjes voorzien. Ook bij de verschillende commissieleden van verschillende fracties merkten we veel begrip voor onze vraag.

11

Nog geen grote conclusies in het Vlaams Parlement

Een dag later, op donderdag 10 juni kwam onze vraag dan ook aan bod tijdens de bijeenkomst van de commissie Jeugd. Jeremie Vaneeckhout , parlementslid voor Groen, stelde duidelijke vragen over de ambities van de minister om tegemoet te komen aan de vraag van de Vlaamse Jeugdraad om bijkomend te investeren in het jeugdwerk. Ook andere parlementsleden zoals Hannes Anaf (Vooruit) en Tinne Rombouts (CD&V) sloten aan in deze discussie.

Uit het antwoord van minister Dalle kunnen we nog geen grote conclusies trekken. Ook hier horen we zeker begrip voor onze vraag, maar het zal de komende weken en maanden belangrijk zijn om onze stem te laten horen. En dat zullen we ook blijven doen!

De komende weken werken we een uitgebreider dossier af over de nood aan duurzame investeringen in het jeugdwerk. Dat dossier zullen we dan ook aan alle gesprekspartners van de voorbije week bezorgen. De Vlaamse Regering start zeer binnenkort de gesprekken op over de begroting voor 2022 en wij rekenen er op dat onze vraag hierbij aan bod zal komen.

Wafelenbak banner

Toch nog Corona-ondersteuning op komst voor de Jeugdsector

In de marge van de vragen over de bijkomende investering voor het jeugdwerk hoorden we ook een veelbelovende aankondiging van onze minister. De minister bevestigt de eerder aangekondigde bijkomende ondersteuning voor de jeugdtoerisme sector, maar bovendien kondigde hij ook bijkomende ondersteuning aan voor het Vlaamse Jeugdwerk specifiek voor de financiële gevolgen van Corona. De modaliteiten moeten nog afgewerkt worden, maar dit zou er heel, heel snel aankomen aldus minister Dalle. Uiteraard blijven wij dit van nabij opvolgen.

Ook interessant...

Bijkomende steun voor jeugdorganisaties door het coronavirus

Een advies over bijkomende steun voor jeugdorganisaties na de coronacrisis en onze aandachtspunten daarbij.
Advies

Wafelenbak voor de toekomst van het jeugdwerk!

Niet zomaar een wafelenbak, maar wel een oproep om te investeren in kinderen, jongeren en hun organisaties.
  • #Jeugdwerk
  • #Beleid
Nieuwtje

Structureel investeren in het jeugdwerk

In juni 2021 vroegen we een investering van 7 miljoen in het jeugdwerk.
  • #Jeugdwerk
Advies