header.back to home

Daar gaan we weer. Beter kunnen we het jammer genoeg niet samenvatten vandaag. De cijfers gaan de verkeerde richting uit en zoals vanouds staan kinderen en jongeren terug in de vuurlinie. De frustraties worden dan ook steeds groter. Het ene na het andere ballonnetje werd opgelaten om het virus in te dijken, de ontwikkeling en het mentaal welzijn van kinderen en jongeren verliezen op hun beurt steeds meer gewicht in de weegschaal. 

We keken zojuist met onzekerheid, angst en frustratie naar de resultaten van het nieuwste overlegcomité. Wat vandaag beslist werd, is bijna zeker niet enkel de realiteit van de komende weken, maar de voorbode van wat ons de komende maanden, de hele winter lang, te wachten staat. Daarom deden we vandaag nog samen een oproep met o.a. het Kinderrechtencoalitie, Kinderrechtencommissaris en Uit De Marge om het kinderrechtenperspectief centraal te blijven plaatsen. 

vergeet-ons-niet-corona.png

En wat nu?

De meest in het zicht springende maatregel is dat de mondmaskerplicht fel wordt uitgebreid en in het bijzonder ook verlaagd naar 10 jaar. De redenering luidt dat op die manier zowel onderwijs als vrijetijdsactiviteiten zoveel mogelijk verder kunnen doorgaan. We hopen dat op zijn minst die belofte gehouden zal worden. Hoe dan ook is de gemaakte beslissing een zeer dure prijs die kinderen en jongeren moeten betalen: ze zullen het overgrote merendeel van de dag gemaskerd moeten doorbrengen. Op school, in hun vrije tijd, bij het uitoefenen van hun hobby’s. Dat is een realiteit waaraan het gros van de volwassenen kan ontglippen, hen wordt enkel telewerk in de mate van het mogelijke verplicht. Laat ons dus vooral goed doordringen welke offers bij uitstek van kinderen en jongeren gevraagd worden.

We vragen beleidsmakers om blijvende aandacht te hebben voor de grote impact van de maateregelen op kinderen en jongeren en de mondmaskerplicht zo snel mogelijk terug in te trekken, wanneer de virologische situatie dit toelaat.

We wijzen de beleidsmakers nu ten stelligste op hun verantwoordelijkheid. We verwachten de komende weken dat iedereen mee opkomt voor het belang van kinderen en jongeren om zowel naar school als hun activiteiten te kunnen blijven gaan. Blinde schrappingen kunnen niet, ook niet door provinciale of lokale besturen. De afgelopen 19 maanden hebben getoond hoe belangrijk het is voor kinderen en jongeren om hun leeftijdsgenoten te kunnen blijven zien. En zeker het jeugdwerk heeft zich steeds in duizend bochten geworden om dit mogelijk te maken. Laten we daar niet blind voor zijn en er alles aan doen om dit ook deze winter waar te maken.

We staan nog maar aan de start van een barre winterperiode. En net vandaag werd het jaarrapport van het Kinderrechtencommissariaat voorgesteld waarin de dramatische gevolgen voor kinderen en jongeren van de maatregelen van de afgelopen tijd pijnlijk duidelijk worden. We hebben nu de kans om een herhaling van vorige fases in deze pandemie te voorkomen.

Dus beste beleidsmakers, vergeet het belang van kinderen en jongeren niet. Ze verdienen bijzondere aandacht in deze tijden en daarvoor rekenen we op u. Wij staan klaar. Maar we hebben jullie nodig.

Ook interessant...

Anonieme brief: beperk de ruimte van kinderen en jongeren nooit meer.

We kregen een anonieme brief over het belang van ruimte voor jongeren en de harde impact van de coronamaatregelen.
  • #Beleid
  • #Corona
  • #Opinie
Blog

#GeneratieLockdown: Mantelzorgers kunnen zich geen zorg-burn-out permitteren.

In deze reeks blogposts laten we #GeneratieLockdown zelf aan het woord.
  • #Corona
Blog

Mondmaskers en Megafonen: Onze stem gaat niet meer in lockdown

Kinderen en jongeren moeten centraal staat in de relance en na corona. Met dit advies maken we de rekening op van de voorbije maan...
Advies