header.back to home

We zien opnieuw dat samenscholingsverboden als gemakkelijkheidsoplossingen worden gebruikt op lokaal niveau. Afgelopen zomer waren de jongeren in Denderleeuw aan de beurt en nu weer in Aalst. We kunnen niet anders dan ons standpunt hierrond opnieuw de wereld in te sturen.

Het staat lokale besturen vrij om maatregelen in de eigen buurt te nemen. Toch zijn we niet akkoord dat een samenscholingsverbod dé manier is om overlast door jongeren tegen te gaan. Daarbovenop is het ook een maatregel, gericht op een minderheid aan jongeren, met een gigantisch gevolg voor ALLE jongeren uit de buurt, want ook zij zijn nu gebonden aan het samenscholingsverbod.

"Waar gaan we naartoe, wanneer een samenscholingsverbod zomaar zonder tegenspraak ingevoerd wordt, op de kap van alle jongeren uit de buurt? Dit mag geen voorbeeld worden voor andere lokale besturen."

Ondervoorzitter Franka Foré

Wij pleiten voor andere oplossingen:

  • Ga met de betrokken jongeren in gesprek en spreek samen met hen af welke maatregelen er genomen kunnen worden. Betrek hen in wat overlast effectief is en ga met hen het gesprek over mogelijke gevolgen aan.

  • Betrek jeugdwerkers in de gesprekken en bekijk welke rol een plaatselijke jeugdorganisatie kan opnemen

  • Richt de publieke ruimte jeugdvriendelijker in.

  • En net zoals eerder deze week schuiven we opnieuw graag ons advies 'Politie, Jongeren en Jeugdwerk' terug onder de neus van beleidsmakers.

Meer inspiratie nodig?

Lees ons advies Politie, Jongeren en Jeugdwerk.

Ook interessant...

Is een samenscholingsverbod dan wél de oplossing?

In Willebroek geldt sinds vandaag een samenscholingsverbod voor jongeren. Wij denken daar wat van.
  • #Actua
  • #Politie en Jongeren
  • #Beleid
Nieuwtje