header.back to home

Goed nieuws! De Vlaamse Regering gaf vandaag groen licht voor het Masterplan Jeugdkampen. Dat is een ambitieus plan waarin de jeugdsector de Vlaamse Regering heel wat uitdagingen en oplossingen voorschotelt voor de toekomst.

Wat staat in het masterplan?

Het Masterplan Jeugdkampen werd opgesteld door een taskforce van jeugdorganisaties uit de Commissie Jeugdwerk. Het plan bevat een plan om het het toekomstbeleid rond kampen, vakanties en meerdaagse verblijven voor kinderen en jongeren uit te werken. Om dat beleid uit te voeren zullen verschillende ministers moeten samenwerken. Het masterplanplan focust op drie domeinen, met 38 concrete acties.

Lees hier het volledige plan op de website van minister Dalle.

Jeugdwerkzomer

De drie domeinen:

  1. aanbod: in de toekomst blijft het belangrijk dat er voldoende aanbod is van gebouwen, kampeerterreinen en kampeermateriaal voor alle jeugdorganisaties. Dit moet zo toegankelijk, laagdrempelig en vlot mogelijk beschikbaar gesteld worden.

  2. omgeving en bereikbaarheid: Niets leuker dan op kamp gaan in de buurt van bossen en veel speelruimte. Het masterplan zorgt ervoor dat het in de toekomst mogelijk blijft om op kamp te gaan naar plekken die daar ideaal voor zijn. Daarnaast wordt verder ingezet op een duurzame, veilige en zo goed mogelijke verplaatsing naar de kamp- en vakantielocaties via bijvoorbeeld openbaar vervoer.

  3. jeugdtoerismebeleid: Er bestaat heel reglementering die het uitbaten en gebruiken van kampplaatsen of jeugdverblijven bemoeilijkt. Het masterplan blijft het wegwerken van te veel regulering als prioriteit behandelen. Jaarlijks trekken meer dan honderdduizend kinderen en jongeren erop uit. Ze gaan op kamp of vakantie over het hele land en strijken neer op het grondgebied van lokale besturen. Samen met alle betrokkenen werken we verder aan een positief kampklimaat.

Minister Dalle liet al weten dat er in het masterplan ook bijzondere aandacht is voor de band tussen jeugdorganisaties en Waalse lokale besturen. Net zoals in Vlaanderen wil hij in Wallonië werk maken van een Kampcharter, een lijst van wederzijdse goede afspraken tussen jeugdwerk en lokale besturen, om problemen te vermijden.

Meer weten over het masterplan? Lees hier het volledige persbericht van Minister Dalle.

Ook interessant...

Een lessenpakket, helemaal in het teken van jongerenparticipatie

Ben je een leerkracht die werkt rond participatie, burgerschap of gewoon graag aan de slag wil gaan met de boeiende meningen van j...
  • #Participatie
Nieuwtje

Cijfers in het jeugdwerk

Er zijn vandaag weinig tot geen complete cijfers te vinden over het jeugdwerk en het jeugdbeleid in Vlaanderen.
Advies

Wetsvoorstel #Stemrecht16 is goedgekeurd!

Vanaf nu mogen we officieel, bij wet vastgelegd, gaan stemmen vanaf 16 jaar bij de Europese Verkiezingen.
  • #Stemrecht16
  • #Internationaal
  • #Actua
Nieuwtje