header.back to home

Beleidsimpact maken, dat kan je leren! 

Ben je een leerkracht die werkt rond participatie, burgerschap of gewoon graag aan de slag wil gaan met de boeiende meningen van je leerlingen? De Vlaamse Jeugdraad en Scholierenkoepel maakte een gratis (online) lessenpakket dat helemaal in het teken staat van jongerenparticipatie.

18235267-01bd-4d6b-bd3e-cdfd7287d6f2

De verkiezingen van de Vlaamse Jeugdraad gaan door van 4 tot 19 november, de ideale periode voor een les rond jongerenparticipatie. Aansluitend bij de les kunnen leerlingen onmiddellijk hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaten én thema dat ze op onze agenda willen plaatsen.

Waaruit bestaat het lessenpakket?

Het lessenpakket bevat een lesopbouw van twee lesuren waarbij jouw leerlingen hun ervaringen delen rond een thema en oplossingen bedenken op drie niveaus: 'Wat kan ik zelf doen?', 'Wat kan mijn school doen?' en 'Wat kan de minister doen?'. Om dit te bereiken heb je de keuze uit een 4-tal methodieken. Als leerkracht kies je de aanpak die het best bij de competenties van je leerlingen aansluit. Dit maakt het lessenpakket geschikt voor alle graden en onderwijsvormen.  

In deze les ga je aan de slag rond 13 thema’s die jongeren bezighouden. Deze geselecteerde thema’s zijn het resultaat van 't Is aan u! bevraging, een kwalitatieve belevingsonderzoek dat de het 't Is aan u! project deze zomer deed bij meer dan 500 kinderen en jongeren.

230708_tisaanu_090

Jongerenparticipatie vanop de eerste rij.

Van 4 tot 19 november 2023 vindt de kiesperiode plaats. Gedurende deze twee weken zullen alle jongeren in Vlaanderen, van 12 t.e.m. 30 jaar, online hun stem kunnen uitbrengen voor zowel hun favoriete kandidaten als de 13 thema's die ze op de agenda willen plaatsen van voor de komende verkiezingen.

What's in it for you? 

  • Je werkt met leerlingen aan burgerschap en participatie, zoals omschreven in de eindtermen. 

  • De leerlingen gaan in onderling debat en leren een eigen visie te vormen voor zichzelf, de school en het beleid. 

  • Ze nemen deel aan een verkiezing van hun vertegenwoordiging én hun prioriteiten bij de Vlaamse Jeugdraad. Zo kunnen ze zelf wegen op het beleid. 

  • Tijdens de klasgesprekken, laten wij de jongeren stilstaan bij de thema’s uit hun leefomgeving en wat ze kunnen in de toekomst. 

Ook thema’s binnen de schoolomgeving worden besproken. Weet jij waar je leerlingen van wakker liggen? En welke oplossingen ze zelf kunnen aanreiken voor deze problemen? Met deze methodiek krijg je als school een helder antwoord op deze vragen. Wij nemen nadien de ideeën en feedback mee op niveau van de beleidsmakers. 

Kunnen we op jou rekenen?  

We rekenen op alle leerkrachten en scholen om kinderen en jongeren mee inzichten en kansen te geven om hun stem te versterken. Om de komende drie jaren opnieuw te knallen, willen we zo veel mogelijk kinderen en jongeren bereiken en hen de mogelijkheid geven om te stemmen. 

Dankzij een straffe workshop en een gezamenlijk klasmoment om te stemmen op een nieuwe Vlaamse Jeugdraad kunnen wij nog beter kinderen, jongeren en hun organisaties vertegenwoordigen bij onze Vlaamse beleidsmakers.   

Ook interessant...

  • #Verkiezingen 2024
Event

De kandidaten en thema's zijn gekend!

Het moment is aangebroken. We zijn verheugd om de nieuwe kandidaten voor te stellen, klaar om hun stempel te drukken op de toekoms...
  • #Verkiezingen 2024
  • #Adviesraad
Nieuwtje

De kiesperiode komt eraan: Wat kan jij doen?

De kiesperiode komt eraan: Wat kan jij doen? Wil je mee een stemactiviteit organiseren, mee communicatie verspreiden in je klas, j...
  • #Adviesraad
Nieuwtje