header.back to home

We zoeken vier internationale jongerenvertegenwoordigers voor de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN). Ben je tussen 18 en 30 jaar en heb je grote interesse in het internationaal jeugdbeleid en ben je bereid om je hier vol enthousiasme voor in te zetten? Wil jij gedurende twee jaar de belangen van kinderen en jongeren bij de EU of de VN verdedigen en jongeren hierover informeren en betrekken in je activiteiten? Dan is dit jouw kans!

Je neemt deel aan interessante beleidsbijeenkomsten en opleidingen, organiseert zelf inspraakevenementen voor jongeren en krijgt er een massa interessante contacten bij. Als jongerenlobbyist beïnvloed je de beslissingen die door beleidsmakers worden genomen, zowel in Vlaanderen en België als op internationaal niveau. Voor het formuleren van je standpunten pols je bij Vlaamse kinderen en jongeren naar hun mening en baseer je je op de standpunten van de Vlaamse Jeugdraad.

Maïté UNGA Card

Er wordt dus veel van jou verwacht, daarom word je bijgestaan door de senior jongerenvertegenwoordiger en een voltijdse medewerker. Je wordt opgeleid en kan de bijeenkomsten van 2023 van dichtbij voorbereiden en meevolgen. Je zal de ploeg en het mandaat snel beter leren kennen, want we voorzien heel wat infosessies in december en januari.

Hieronder beschrijven we de drie verschillende posities waarvoor jij je kandidaat kan stellen. Nadien beschrijven we kort de selectieprocedure.
Zit je nog met vragen? Neem dan zeker contact met ons op.

Veel succes!

VN-Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling

De Vlaamse Jeugdraad mag elk jaar een VN jongerenvertegenwoordiger afvaardigen naar belangrijke duurzaamheidstops als het High Level Political Forum of de Conference of the Parties (COP). Je hebt een plekje binnen de officiële Belgische delegatie. Je drukt samen met de VN-jongerenvertegenwoordiger van de Franstalige jeugdraad een jeugdige stempel op de discussies rond duurzame ontwikkeling en de implementatie van de Agenda2030: Sustainable Development Goals (SDG’s).

Bekijk hieronder het volledige profiel van een VN-Jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling of ga meteen naar het kandidatenformulier.

VN-Jongerenvertegenwoordiger Jeugd- en Kinderrechten

De Vlaamse Jeugdraad mag ook dit najaar een VN jongerenvertegenwoordiger afvaardigen naar een belangrijke VN top waar jeugdbeleid op de agenda staat: de derde commissievergadering van de Algemene Vergadering van de VN. Je hebt een plekje binnen de officiële Belgische delegatie. Je drukt samen met de VN jongerenvertegenwoordiger van de Franstalige jeugdraad een jeugdige stempel op de discussies rond internationaal jeugdbeleid. De discussies zullen gaan over thema’s als jeugdrechten, SDG’s, inclusie, participatie, jeugdwerkloosheid, stemrecht vanaf 16 jaar en andere thema’s die jongeren aanbelangen.

Bekijk hieronder het volledige profiel van een VN-Jongerenvertegenwoordiger Jeugd- en Kinderrechten of ga meteen naar het kandidatenformulier.

Europees Jongerenvertegenwoordiger (twee posities)

De Europese jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse jeugdraad vertegenwoordigt alle Vlaamse kinderen en jongeren op het Europese niveau. We zoeken twee personen voor deze functie.

 • Zo ga je namens de Vlaamse Jeugdraad naar de bijeenkomsten van het Europees Jeugdforum, onze Europese koepel zeg maar. Zij vertegenwoordigen jeugdraden en internationale jeugdorganisaties van over heel Europa.

 • Daarnaast neem je deel in de activiteiten binnen de Europese Jeugddialoog. Binnen dit programma worden tweejaarlijks Europese Jeugdconferenties georganiseerd door de voorzitter van de Europese Raad. Deze conferenties brengen van elk EU-land jeugdvertegenwoordigers en afgevaardigden van jeugdministeries samen.

In 2024 zal België zelf voorzitter zijn van de Europese Raad. Dit betekent dat de Europese jeugdconferentie zal plaatsvinden in ons land, waar wij en specifiek jij als EU-jongerenvertegenwoordiger zeer sterk aan zullen bijdragen. Vandaar dat we voor dit mandaat uitzonderlijk twee personen zullen aanwerven.

Bekijk hieronder het volledige profiel van een Europees Jongerenvertegenwoordiger of ga meteen naar het kandidatenformulier.

Selectieprocedure

Wil je graag internationale jongerenvertegenwoordiger worden? Dan zijn dit de stappen die je moet doorlopen:

 1. Vul voor zondag 29 januari 2023, 23u59 het online kandidatenformulier in. De jury maakt een eerste selectie op basis van de ingediende formulieren en een korte video (hierover ontvang je na je kandidaatstelling meer info). Bekijk het dus als een eerste selectiefase.

 2. Er worden twee EU- en twee VN-jongerenvertegenwoordigers gezocht. We nodigen een grote groep geselecteerden uit om tijdens een namiddag elkaar en het mandaat beter te leren kennen doorheen enkele opdrachten. We bepalen hiervoor een datum op basis van jouw beschikbaarheden (die we in het formulier vragen).

 3. Op basis van jouw motivatie en de kennismakingsdag, selecteert de jury per vertegenwoordiging drie kandidaten voor de finaleavond op woensdag 1 maart. De EU-VN-ploeg ontvangt de finalisten met open armen voor een leuke avond. De finalisten bereiden ieders een speech voor dat ze zullen brengen voor een kleine groep jongeren en beleidsmakers. Je speech zal bestaan uit een korte pitch waarmee je ons moet overtuigen van enkele standpunten van de Vlaamse Jeugdraad.

Ben je nog niet helemaal zeker over je kandidatuur of wil je gewoon al eens het kandidatenformulier bekijken? Klik dan hier.
Wil je het verkiezingsreglement doornemen? Klik dan hier.

Wil je graag meer info over de drie mandaten? Herbekijk dan hier de infosessies over de drie posities.

De nieuwe EU- en VN-jongerenvertegenwoordigers worden dus gekozen op basis van het kandidatenformulier, de opdrachten, de informele kennismaking en de speech op de finaleavond.

Heel erg veel succes en tot binnenkort!

 • cop27-anna.png
 • maite-op-unga.JPG
 • simon-conferentie.png
 • laure-verstraete-eu.png
 • spotlight-vn-en-eu.png
 • vn-cyprus-sfeerbeeld.png

Ook interessant...

 • #Vrijwilligers
Event

Laure op de Europese Jeugdconferentie in Praag

De allereerste Europese Jeugdconferentie offline in Praag sinds twee jaar was een groot succes. Lees het verslag van EU-jongerenve...
 • #Internationaal
Blog