header.back to home

Het Overlegcomité kwam terug samen. Het enthousiasme waarmee we richting de zomer keken na het vorige Overlegcomité in juni werd ondertussen al pittig op de proef gesteld. De voorbije weken heeft het coronavirus, met de deltavariant op kop, de cijfers opnieuw in een licht stijgende lijn gelanceerd. Maar onze oproep blijft dezelfde als de vorige keer: ga kinderen en jongeren niet onnodig strenger behandelen en zorg voor een positieve ondersteuning van jeugdwerk.

Jeugdwerkzomer 3

Ondersteun kinderen, jongeren en jeugdwerk positief

Kinderen en jongeren hebben er, net zoals al heel wat andere bevolkingsgroepen, een zwaar jaar opzitten. Er werd vaak ten koste van hen verstrengd, gewijzigd en uitgesteld als het op de maatregelen aankwam. Met z’n allen keken we dus ook uit naar een zo zorgeloos mogelijke zomer. Dat de poorten van het rijk der vrijheid niet meteen wagenwijd open zouden vliegen werd snel duidelijk in de afgelopen weken. Maar ook kinderen en jongeren moeten deze zomer zo veel mogelijk ruimte krijgen om te genieten

Met het jeugdwerk streven we al anderhalf jaar naar een evenwicht tussen een veilig en verantwoordelijk aanbod én die nodige ademruimte voor kinderen en jongeren.

We roepen op om de komende weken kinderen, jongeren en jeugdwerk positief te ondersteunen. Met slechts 2 à 3 procent van alle activiteiten waar een besmetting opduikt is het duidelijk dat de strenge protocollen, uitgewerkt door de jeugdsector, De Ambrassade en minister Dalle hun vruchten afwerpen. De gevolgen van de hevige overstromingen in Wallonië hadden tot nu toe een veel grotere impact op het jeugdaanbod dan het virus. Dat zet de minieme gevallen waarin de noodprocedure in werking gaat best in perspectief.

Stock Corona

Neem jongeren geen hele zomer onder de loep.

Kinderen en jongeren zullen tijdens de zomer, net zoals iedereen, deelnemen aan (jeugd)activiteiten, evenementen of zelfs festivals. Als enige groep hebben ze voor het merendeel nog geen kans gekregen om zich te laten vaccineren. Het heeft de komende weken daarom geen zin om hen een vergrootglas boven het hoofd te houden en disproportioneel te reageren bij een besmetting onder hen, zoals gebeurde bij de terugkeer van enkele bussen van reisorganisaties. Kinderen en jongeren positief ondersteunen en hen gemotiveerd houden om tot aan hun vaccinatie (en daarna, waar nodig) de strenge maatregelen te volgen, doe je niet door een publieke heksenjacht op hen te openen wanneer er iets fout loopt, maar door verantwoordelijk en proportioneel met de noodzakelijke maatregelen om te springen.

Het Covid Safe Ticket zal de komende weken een belangrijke rol spelen tijdens het organiseren en deelnemen aan kleine en grote evenementen. Voor volledig gevaccineerde mensen ligt er een snelticket naar de inkom klaar, terwijl kinderen en jongeren, zonder vaccin, de pijnlijke keuze moeten maken waaraan ze hun twee gratis PCR-tests willen opofferen. In praktijk betekent dat ellenlange uren wachten alvorens men zich kan laten testen voor het gekozen evenement en een zeer hoog financieel kostenplaatje per evenement.

Zoals we al in een bericht midden juni lieten weten zijn die twee tests zéér weinig om een hele zomer door te komen. Net zoals Unia hopen we dat er voor kinderen en jongeren alsnog meer gratis PCR-tests aangeboden kunnen worden. Dankzij de succesvolle vaccinatiecampagne, zijn heel wat mensen al covid safe of zullen ze dat binnenkort zijn. De PCR-testen die hierdoor niet in gebruik genomen werden, kunnen besteed worden aan kinderen en jongeren.

(lees verder onder de afbeelding)

jeugdwerkzomer-2.png

Kijk met onze bril naar 1 september.

Midden augustus komt het Overlegcomité opnieuw samen met de blik op 1 september. We roepen beleidsmakers op om kinderen en jongeren niet langer dan nodig strenger te behandelen, ook al zullen zij dan nog niet volledig gevaccineerd zullen zijn.

Hoe zullen we vanaf september op een verantwoordelijke manier met kinderen en jongeren omgaan, zonder onnodige risico’s? Hoe laten we hen toch ook ten volle mee deelnemen aan een maatschappij die aan de eindsprint van de pandemie begint? Voor ons zijn dat de cruciale vragen voor het Overlegcomité in augustus. Het antwoord vonden we al met het jeugdwerk, voor een zomer vol kampen en activiteiten. We roepen beleidsmakers op om naar 1 september te kijken door de bril van kinderen en jongeren en hen niet onnodig, als enige groep, disproportioneel streng te blijven behandelen.

Ook interessant...

Gaat het rijk der vrijheid voor iedereen gelijk open?

We openen het debat over de strenge maatregelen voor kinderen, jongeren en het jeugdwerk deze zomer. Hoe kunnen we de zomer voor n...
  • #Actua
  • #Corona
  • #Jeugdwerk
Nieuwtje

Grotere bubbels tijdens de zomer!

De bubbels op kamp worden uitgebreid naar 100 en nadien zelfs 200 personen.
  • #Corona
  • #Actua
  • #Jeugdwerk
Nieuwtje