header.back to home
Er lijkt dan toch licht aan het einde van een zeer donkere tunnel te schijnen. Onze zomer lijkt gered, velen slaken vermoedelijk een zucht van opluchting, en terecht! De cijfers nemen een serieuze duik, het Covid-19-certificaat is gelanceerd, de quarantainetijd voor gevaccineerden opgeschort en ook de volgende stappen in het zomerplan worden bereikt. 16- tot 17-jarigen kregen dan toch een plek onderaan de vaccinatielijst. Er komen mogelijkheden om te reizen en festivals te bezoeken. We durven zelfs al spreken over “code groen”. Het lijkt wel alsof er binnenkort geen vuiltje, of zeg maar ‘virusje’, meer aan de lucht is.
gabriella-clare-marino-5rEP3kApQIs-unsplash

Samen uit, samen thuis?

Toch wringt het schoentje wanneer we van dichterbij naar de realiteit van kinderen, jongeren en hun organisaties kijken. Zij kijken deze zomer – naast de grote massafestivals en -evenementen - zo mogelijk nog meer uit naar de jeugdactiviteiten, -kampen en -vakanties die op het programma staan, en de concertjes en fuiven in hun wijk, dorp of stad. Maar of en hoe dat allemaal voor hen mogelijk wordt, daar blijven de donkere wolk van de vaccinatieprivileges en strenge maatregelen boven hangen.

Mensen die reeds de kans gehad hebben zich te laten inenten, lijken met een VIP-ticket het Rijk van de Vrijheid ingeloodst te worden. Het is hen gegund, dat wel, maar wat met de vele jongeren die zich de afgelopen maanden – nee, schrap dat: het afgelopen anderhalf jaar – van hun beste kant hebben laten zien? Ook zij offerden zich op voor het algemeen belang, zagen hun activiteiten in het water vallen, hun kansen tot ontplooiing voor lange tijd gefnuikt. Voor de meest kwetsbaren onder ons kunnen we het afgelopen anderhalf jaar zelfs zonder schroom ‘een gevecht om te overleven’ noemen.

Stock Corona

De dupe: kinderen en jongeren.

Laten we even kijken naar de concrete maatregelen en versoepelingen. Het Covid-19-certificaat is gelanceerd. Kunnen we nu met z’n allen zorgeloos reizen? Neen! Het certificaat kan je pas gebruiken wanneer je volledig gevaccineerd ben. Welke groep zal dit dus niet kunnen aan het begin van de zomer? Bingo: kinderen en jongeren. De magere troostprijs: twee gratis testen om de hele zomer door te komen. Nochtans moest dit voor vele kinderen en jongeren de zomer worden dat er terug net méér kan. Maar als je meer wil dan enkel één buitenlandse reis met je vrienden of ouders… zal je het zelf mogen bekostigen – of schrappen.

Wie dus ook op buitenlands kamp wil, mag de kostprijs van twee extra tests vast zelf bijleggen. Bye bye, kosteloos vrijwillig engagement om vele kinderen hun enige kans tot reizen te geven. Organisaties die buitenlandse kampen organiseren, trekken al weken aan de alarmbel over de complexe situatie en willen kost wat kost kinderen en jongeren een droomzomer geven. En toch dreigt het net nu te mislukken.

Jeugdwerkzomer (2)

Ook met de binnenlandse maatregelen dreigt het stevig te gaan rommelen voor kinderen en jongeren. Een binnenlands kamp met een jeugdorganisatie of sportclub houdt dan wel geen verplichte test op voorhand in, er blijven wel héél wat verregaande preventieve maatregelen van kracht.

Op geen enkele andere plek in de maatschappij zullen we zo’n strenge regels hanteren als op de binnenlandse kampen en activiteiten van het jeugdwerk en vele andere organisaties. Kinderen en jongeren zijn hier de dupe van.

En waarom? Niemand die het nog kan uitleggen. Moeten kinderen en jongeren solidair zijn met de oudere en meer kwetsbare bevolking? Die worden ondertussen ingeënt. Kunnen ze elkaar dan nog ziek maken? Dat kan zeker, maar van vaccinatie voor de tot nu toe -16 jarigen is geen sprake. Gaan we kinderen en jongeren als enige groep blijven afschermen met strenge maatregelen tot er geen virus meer is?

Gisteren lazen we dat gevaccineerden niet meer in quarantaine moeten na een hoog risico-contact. Waarom passen we dit niet ook toe op alle -12-jarigen? Europa besloot eensgezind dat -12-jarigen zich niet moeten laten testen als ze terugkomen uit het buitenland, maar bij de minste besmetting op een binnenlands kamp hebben ze prijs. Begrijpen wie begrijpen kan.

Een doorgedreven strategie van testen en vaccins staat ons toe een deel van hun normaal leven terug te krijgen. Al blijkt ook daar her en der een kanttekening op zijn plaats: ellenlange uren wachten alvorens men zich kan laten testen - vooral voor de jongeren onder ons, die nog niet de kans kregen zich te laten inenten - en een zeer hoog financieel kostenplaatje: rekent u maar, meer dan drie kinderen in een gezin die in die leeftijdscategorie vallen, 42 tot 55 euro per test om te kunnen genieten van onze vrijheid? Zo vanzelfsprekend is het niet.

De intergenerationele solidariteit heeft ons overeind gehouden, dus is het duidelijk: samen zijn met vrienden, veilig feesten, het normale leven terug opnemen, graag! Maar als dat gepaard moet gaan met zoveel drempels, dan pas ik. Gingen we van de zomer van 2021 geen betere zomer maken dan die van 2020? Dan moet er nu actie ondernomen worden zodat kinderen en jongeren hier ten volle mee van kunnen genieten."

Amir Bachrouri, voorzitter.

Op het overlegcomité van 16 juli moeten kinderen en jongeren ook hun vrijheden terugkrijgen. We vragen een open debat over de maatregelen die, als enige, op kinderen en jongeren worden toegepast. Hoelang zullen we kinderen en jongeren anders blijven behandelen? Kunnen we op een verantwoordelijke manier met kinderen en jongeren omgaan, zonder onnodige risico’s én hen toch ook ten volle mee laten genieten van de teruggewonnen vrijheid?

Amir Bachrouri - Lotus Li - Loredana Cremery - Floren Muys - Ajar Bentaha - Samuel-Joe Munanga - Priscilla Keuppens - Anita Nyame - Franka Foré - Marnik de Bondt - Jan Langeraert - Nick Beerens - Paulien Herck - Ines De Geest - Fien Morren

Ook interessant...

Luisteren is voorbij, jongeren willen actie.

We bundelen de krachten met de Vlaamse Scholierenkoepel en de Vlaamse Vereniging van Studenten met een duidelijke boodschap naar h...
  • #Actua
  • #Jeugdwerk
  • #Beleid
Nieuwtje

Geef 1 miljoen kinderen en jongeren een straffe jeugdwerkzomer.

Waarom is er een snelle beslissing over de jeugdwerkzomer nu nodig?
  • #Actua
  • #Corona
Nieuwtje

Groen licht voor de jeugdwerkzomer van 2021!

Wat weten we al over de jeugdwerkzomer van 2021?
  • #Actua
  • #Corona
Nieuwtje