header.back to home

De Vlaamse Jeugdraad mag elk jaar één jongere afvaardigen naar het VN High Level Political Forum on Sustainable Development, de VN-top rond duurzame ontwikkeling. Hier wordt jaarlijks de voortgang van de Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen (SDG's - Sustainable Development Goals) besproken. Het is de junior VN jongerenvertegenwoordiger die deze taak op zich neemt.

De jongerenvertegenwoordiger heeft een plekje binnen de officiële Belgische delegatie. Hij/zij/die drukt samen met de vertegenwoordiger van de Franstalige jeugdraad een jeugdige stempel op de discussies rond duurzame ontwikkeling en de nieuwe ontwikkelingsagenda (na 2015) en beïnvloedt de beslissingen die hierover worden genomen, op Vlaams, federaal en internationaal niveau.

Voordat de jongerenvertegenwoordiger vertrekt naar de VN-top rond duurzame ontwikkeling polst hij/zij/die bij kinderen en jongeren naar hun mening. De vertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad neemt zelf ook deel aan interessante bijeenkomsten en seminaries en kan zelf ook eigen evenementen organiseren.

Behalve een heleboel nationale en internationale vertegenwoordigingen, zitten de VN jongerenvertegenwoordigers ook de werkgroep VN voor. Deze werkgroep ondersteunt het beleids- en advieswerk van de Vlaamse Jeugdraad. Ze volgt de laatste beleidsontwikkelingen op mondiaal vlak en verspreidt de standpunten van de Vlaamse Jeugdraad op VN-niveau. De werkgroep ondersteunt de jongerenvertegenwoordigers.

Reine Spiessens - profiel

De huidige VN-jongerenvertegenwoordigers is Reine Spiessens, zij zal vanaf 2021 de senior jongerenvertegenwoordiger zijn, in combinatie met de nieuwe junior.

De senior VN jongerenvertegenwoordiger zorgt er samen met de junior voor dat zo veel mogelijk jongeren betrokken worden bij de Verenigde Naties & het project van de werkgroep VN.

Flore zal nog tot eind 2020 VN-jongerenvertegenwoordiger blijven, nadien geeft ze de fakkel door aan Reine.

Wil je op de hoogte blijven van wat de VN-jongerenvertegenwoordigers allemaal doen? Check dan zeker hun Facebook- en Instagrampagina.