header.back to home
Afbeelding2

Een High Level week, wat is dat? De Algemene Vergadering duurt heel het jaar maar opent in september. Daarom reizen allerlei staatshoofden en ministers gedurende die week naar New York om hun land te vertegenwoordigen. Daar konden de Belgische jongerenvertegenwoordigers uiteraard niet ontbreken!

Mijn Waalse collega Samuel en ik spraken de Belgische ministers van werk, justitie, ontwikkelingssamenwerking en zelfs onze eerste minister. We maakten van de gelegenheid gebruik om onze topprioriteiten zo hoog mogelijk op hun agenda te plaatsen. Mentale gezondheid, klimaat, onbetaalde stages, stemrecht, jongerenparticipatie, … kwamen allemaal aan bod.

2.png

Daarna was het tijd voor het commissiewerk. De derde commissie handelt voornamelijk over mensenrechten en is ook verantwoordelijk voor de jongerenresolutie. Die resolutie zorgt ervoor dat jongerenparticipatie een structurelere plek krijgt binnen de soms moeilijke VN-structuur. Daarom hebben we de krachten gebundeld met jongerenvertegenwoordigers om hierin zo hard mogelijk onze stem in vertegenwoordigd te zien.

Afbeelding5

Daarnaast was het natuurlijk ontzettend fijn om jongeren van over de hele wereld te ontmoeten die net zoals ik dagelijks bezig zijn met deze thema’s en heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Het waren onvergetelijke (maar ook enorm vermoeiende) twee weken waarin het me nog duidelijker werd waarom jongerenparticipatie zo belangrijk is.

Jongeren worden nog steeds te vaak genegeerd of slechts gebruikt voor een mooie foto waardoor het lijkt alsof er wel rekening met ons gehouden wordt. Zeker in grote en logge systemen als dat van de Verenigde Naties is het daarom niet altijd makkelijk om je plek op te eisen. Gelukkig heb ik zoveel mensen ontmoet van over de hele wereld met een hart voor jongeren en jongerenrechten waardoor ik terug naar huis ben vertrokken met een heel warm hart en het gevoel dat het misschien toch wel nog goed komt met de wereld.

Ook interessant...

Nergens thuis: De complexiteit van thuisloosheid van kinderen en jongeren.

Bijna 1 miljoen mensen in Europa hebben geen veilige plek waar ze zich thuis voelen. En ik bedoel niet alleen zonder dak boven hun...
  • #Beleid
  • #Opinie
Blog

Manon reist naar New York voor UNGA!

Manon vertrekt naar de UNGA. De wat? De United Nations General Assembly ofwel de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het...
  • #Verenigde Naties
Nieuwtje

Wonen

Heel wat kinderen en jongeren groeien op met te weinig ruimte, zonder veilige, stabiele en gezonde thuis of zelfs zonder dak boven...
  • #Gelijke Kansen
Advies