header.back to home

Wie had enkele jaren geleden gedacht dat jongeren samen zouden lunchen met beleidsmakers en dat diezelfde beleidsmakers ideeën zouden meenemen naar de ontwerptafel? Ik in ieder geval niet. Maar toch…

Tijdens de jaarlijkse Europese Week van de Mobiliteit, dit jaar van 16 tot 22 september, bliezen 44 jongeren uit Vlaanderen en Noorwegen verzamelen in Gent voor een driedaagse uitwisseling. De Noorse jongeren kwamen allemaal uit de regio Buskerud, ten westen van Oslo. Zij legden de hele trip af met de elektrische autobus, een duurzame manier van reizen.

Deze uitwisseling werd georganiseerd door de Vlaamse Jeugdraad en Ungdommens Fylkesting Buskerud, kortweg: de Buskerudse tegenhanger van de Vlaamse Jeugdraad. Op deze uitwisseling werkten we rond 8 reële cases die ons gegeven werden door beleidsmakers uit Vlaanderen en Noorwegen. Al deze cases hadden betrekking tot duurzame ontwikkelingsdoelstellingen 11 en 12, het thema van deze drie dagen.

Zondagavond kwamen alle jongeren samen in Hostel47 te Gent. Tijdens de pizza’s – o ja: we aten 4 dagen lang vegetarisch, dit om CO2 te besparen! – leerden we elkaar en elkaars land beter kennen tijdens urenlange gesprekken! De Belgische staatstructuur en het Noorse onderwijssysteem werden grondig uitgelegd!

youth-explorer-1.jpg
youth-explorer-2.jpg
youth-explorer-3.jpg

Maandag gingen we ter voorbereiding van de beleidsgesprekken praktijkvoorbeelden bezoeken in Gent. We huurden fietsen en reden naar onze activiteiten: dat waren onder andere een toespraak van de Gentse schepen van Jeugd in de raadzaal van het stadhuis, een presentatie in de Green Office van de UGent en een voorstelling over drie innovatieve Vlaamse mobiliteitsprojecten. Ten slotte bezochten we in kleinere groepen een duurzaam project naar keuze in het Gentse. Ontzettend leerrijk!

Dinsdag begonnen we aan onze beleidsdag. Onderverdeeld in acht enthousiaste groepen kregen we onze case voorgeschoteld. Elke groep was vrij om te kiezen hoe ze deze dag zouden doorbrengen. Sommigen bleven op het bureau van de Jeugddienst, anderen trokken erop uit in de stad. Gewapend met pen, papier, laptop en vooral véél creativiteit dokterden we onze oplossingen en suggesties uit. Die werkten we ’s namiddags af en goten we in een presentatie. Tegen de avond kon de voltallige groep onze voorstellen aanschouwen en feedback geven om de beleidsmakers een zo goed mogelijk voorstel aan te bieden. We kregen verschillende zeer creatieve en originele presentaties te horen.

youth-explorer-5.jpg
youth-explorer-6.jpg
youth-explorer-7.jpg

Woensdagochtend reisden we met de trein naar Brussel om op het hoofdkantoor van de Vlaamse Jeugdraad de laatste hand aan onze presentaties te leggen. De Jeugdraad stelde ons 3 verdiepingen en een heleboel snacks ter beschikking, een heel aangename manier van werken! Rond het middaguur arriveerden we in BOZAR, klaar voor de lunch met de beleidsmakers en voor onze presentaties. Tijdens de lunchdate kreeg elke groep de kans om zijn voorstel te duiden en in debat te gaan met deze beleidsmakers. Na de lunch was het grote moment daar: elke groep mocht voor een goed gevulde BOZAR zijn uitgewerkt project presenteren. Na elke presentatie mochten de beleidsmaker reageren. Ze waren allemaal laaiend enthousiast over de voorstellen en ook over de manier waarop wij, jongeren, problemen rond duurzaamheid willen aanpakken!

Na de voorstellingen zat dit geweldige project erop… Deelnemers namen moe maar voldaan afscheid van elkaar met een pak leuke herinneringen en een hoofd vol nieuwe kennis(sen).

Geëngageerde jongeren mee laten nadenken over het beleid leidt gegarandeerd tot out-of-the-box thinking en inspirerende oplossingen! Jongerenparticipatie, dat is de toekomst!

Ook interessant...

Duurzame Mobiliteit

Kinderen en jongeren nemen actief deel aan het maatschappelijke leven en verplaatsen zich daarvoor. Ze verplaatsen zich elke dag n...
Advies