header.back to home
Schrijf je in!

De inschrijvingen zijn afgesloten. Je kan je aanmelden voor de wachtlijst via jihad.vanpuymbroeck@ambrassade.be

Weet jij wat je rechten zijn tegenover de politie? Heb jij al te maken gehad met etnisch profileren? Of heb jij ideeën hoe je de relatie tussen jongeren en politie kan verbeteren?  

De Vlaamse Jeugdraad nodigt je graag op woensdag 1 december uit voor het gratis slotevent “Politie, jongeren en jeugdwerk”. 

Vrijwilligers en adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad hebben hard gewerkt aan het advies 'Politie, jongeren en jeugdwerk'. Het resultaat zijn maar liefst 31 adviespunten. In die adviespunten vragen we dat er stappen worden ondernomen om de relatie tussen jongeren, politie en het jeugdwerk te verbeteren. Dat is in het belang van alle betrokken partijen: in het belang van kinderen en jongeren, maar evenzeer van de politie zelf en uiteindelijk van de hele samenleving. 

politiebord

We zijn ondertussen de boer opgegaan met ons advies en hebben reeds vele gesprekken gevoerd met ministers, politie en andere beleidsmakers. Maar wat betekent dit nu precies voor jongeren? We zetten tijdens dit evenement de jongeren centraal. Een evenement voor en door jongeren. We geven hen het woord en brengen jongeren aan tafel met ministers en politie.

Daarnaast staat dit evenement helemaal in het teken van jouw stem, leren en uitwisselen. We hebben 4 sessies voor je in petto waar je uit kan kiezen. Sessies die gaan over:

 • etnisch profileren

 • de relatie tussen jongeren en politie

 • rechten en plichten van jongeren

Programma

18u: Ontvangst in Capital VZW

18u30: Verwelkoming en toelichting traject Advies “Politie, jongeren en jeugdwerk” door de vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad

18u45: Panelgesprek met:

 • Amir Bachrouri, voorzitter Vlaamse Jeugdraad

 • Yousra Akdad, jongere uit Brussel en vrijwilliger bij Nakama vzw

 • Pascal Smet, Brussels staatssecretaris

 • Stefaan De Clercq, Jeugdcoördinator Politie Gent

 • Gwendolin Van Jole, jeugdwerker Kras Borgerhout

De moderator is Reine Elisabeth Nkiambote

19u45: Optreden door Spitler

20u: Sessie volgen naar keuze (zie onderaan voor meer informatie)

21u: Slot door Minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle

21u15: receptie en nabespreking

De Sessies

 1. Ken je rechten Workshop door jongerenadviseur Ajar Bentaha en Uit De Marge.

  Wat moet je doen als de politie je op straat controleert? Wat zijn je rechten? Wat mag de politie en wat mag jij? Verwacht je aan een interactieve workshop.

 2. Kortfilm Bad Apples en nagesprek door Stop Etnisch Profileren

  De impact van etnisch profileren is groot. Voor de politie duurt een controle slechts enkele minuten, maar voor degene die ze ondergaat, zijn de gevolgen vaak ingrijpend. Met de kortfilm Bad Apples wil het platform ‘Stop etnisch profileren’ het maatschappelijk debat aanwakkeren door de realiteit op straat te tonen. Na de film is er een nagesprek met het platform “Stop Etnisch profileren”.

 3. PleinPatrons-project door JES

  In Antwerpen, Brussel en Gent worden in verschillende buurten jonge vrijwilligers opgeleid tot PleinPatron. Het zijn jongeren die de omgeving kennen als hun broekzak. Ze zijn een aanspreekpunt voor kinderen, jongeren, hun ouders en andere pleingebruikers. Ontdek in deze sessie hoe een PleinPatron te werk gaat en hoe je zelf eentje kan worden.

 4. (GEANNULEERD) Virtual reality-workshop Professioneel Profileren door Politiezone Antwerpen

  Politie Antwerpen neemt je mee in hun VR-training waar politiemensen worden opgeleid om etnisch profileren te herkennen en te voorkomen. Test het zelf uit en ontdek hoe de Politie Antwerpen de groeiende problematiek van etnisch profileren aanpakt

Zin om mee in gesprek te gaan met andere jongeren, jeugdwerkers, beleidsmakers en politiediensten? Schrijf je dan nu gratis in!

* Ben je niet zeker welke organisatie je moet invullen bij de inschrijvingslink of ben je geen lid van een jeugdorganisatie? Vul dan gewoon 'Vlaamse Jeugdraad' in.

**Er kunnen zich maximum 70 mensen inschrijven. Je hebt een Covid Safe ticket nodig. Tijdens het evenement volgen we de covid-maatregelen nauwgezet op. Tijdens het evenement is een mondmasker dragen verplicht.

Inschrijven is verplicht, de inschrijvingen worden afgesloten op 1 december om 12u00.

Ook interessant...

Statement: jongeren en politie

Samen met 28 organisaties ondertekenen we de brief van VGC Jeugdraad over de relatie tussen Brusselse jongeren en politie.
 • #Actua
 • #Beleid
Nieuwtje

Politie, jongeren en jeugdwerk.

De Vlaamse Jeugdraad wil de vicieuze cirkel van wantrouwen en angst tussen politie en jongeren doorbreken.
Advies

Kunnen we van politieagent terug een topjob maken?

We zijn gestart met een werkgroep en advies over de relatie tussen politie en jongeren. Adviseurs Nick en Priscilla vertellen je w...
 • #Jeugdwerk
 • #Beleid
 • #Actua
Blog