header.back to home

Het zijn spannende weken voor kinderen, jongeren en hun organisaties. In aanloop naar de kerstvakantie zijn er nog zeer veel onzekerheden die de huidige maatregelen met zich meebrengen. Jeugdorganisaties mogen momenteel nog geen geen binnenactiviteiten organiseren, knutselen of binnen spelletjes spelen is verboden. Dat terwijl je binnen wel al naar hartelust mag sporten. Het uiteentrekken van vrije tijd heeft voor heel wat obstakels gezorgd om de komende weken, maar vooral tijdens de kerstvakantie, jeugdaanbod te kunnen organiseren.

Onze coördinator Inge Geerardyn sprak vrijdag nog met VRT NWS over de uiteenlopende en verwarrende interpretaties van de huidige maatregelen.

"Binnenactiviteiten voor jeugd kunnen niet, tenzij het over sport gaat, want sportactiviteiten binnen kunnen wel nog. Dat zorgt voor een absurde tegenstelling tussen sport en spel, jeugdverenigingen kunnen daar geen touw aan vastknopen. En ook overnachtingen mogen in principe niet meer, maar er staat geen letterlijk verbod in het koninklijk besluit. Dus er is een wildgroei aan interpretaties ontstaan"

Niet alleen jeugdorganisaties, maar ook jeugdverblijven wachten nu op bijsturingen in de huidige maatregelen. Voor jeugdverblijven is het momenteel gissen of er wel of geen overnachtingen door jeugdorganisaties mogen gepland worden. Frederik Vercamme, directeur van het Centrum voor Jeugdtoerisme gaf daarover meer uitleg aan VRT NWS.

"Als jeugdgroepen zoals scoutsgroepen vandaag naar de coronalijn bellen met de vraag of ze op weekend kunnen gaan, krijgen ze te horen dat het geen probleem is. Want binnenactiviteiten zijn verboden, maar in officiële toeristische logies zou het dan wel mogen, want daar is een uitzondering voorzien in het koninklijk besluit."

De Ambrassade, ondersteuner van het jeugdwerk, die jeugdorganisaties al twee jaar doorheen de snel veranderende maatregelen gidst liet in een nieuwsbericht vrijdag ook weten dat ze door de huidige maatregelen onmogelijk de jeugdsector nog correct kunnen informeren.

De Ambrassade corona

Hoe moet het nu verder?

Eerder vorige week drongen we al aan op dringende bijsturing van de maatregelen voor het jeugdwerk. Die kwam er niet. Ook niet bij de vraag van Freya Perdaens in het Vlaams parlement, waarbij parlementsbrede steun werd geuit voor snelle aanpassing van de maatregelen.

Minister Dalle communiceerde in het Vlaams parlement dat hij uitkijkt naar het volgende overlegcomité van 22 december. Voor heel wat jeugdorganisaties is die datum te laat. Zo kort bij de kerstvakantie is het zéér moeilijk om jeugdactiviteiten nog te herplannen. Met als gevolg dat er de komende week nog heel wat organisaties zich genoodzaakt voelen om hun jeugdaanbod deels of volledig te annuleren.

We roepen beleidsmakers op om zo snel mogelijk, maar ten laatste op het overlegcomité van 22 december de volgende rechtzettingen te maken in de huidige maatregelen.

 • binnenactiviteiten voor het hele jeugdaanbod mogelijk maken met veilige regels. Het jeugdwerk beschikt over alle protocollen om veilig en verantwoord te organiseren, in bubbels, met aandacht voor hygiëne, afstand en ventilatie. Maak komaf met de tegenstrijdigheid dat sportactiviteiten wel binnen kunnen en alle andere soorten activiteiten niet. Laat vrijetijdsactiviteiten zo weer met elkaar samenvallen.

 • het organiseren van meerdaagse activiteiten met overnachting voor jeugdorganisaties opnieuw mogelijk maken vanaf de kerstvakantie, ondersteund door de protocollen die de jeugdsector eerder al uitwerkte. Geef organisaties de kans om binnen een veilig kader binnen ook te organiseren en neem zo de druk op ouders, vrijwilligers, organisatoren en lokale besturen weg.

Steun onze oproep en deel de vier visuals met belangrijke boodschappen!

 • titelpancarte.png
 • pancarte-1.png
 • pancarte-2.png
 • pancarte-3.png

Ook interessant...

Beste beleidsmakers, zetten jullie fouten recht.

Er moet zo snel mogelijk een beslissing komen voor binnenactiviteiten tijdens de kerstvakantie.
 • #Corona
 • #Actua
Nieuwtje

Gaat de kerstvakantie door? Jeugdorganisaties roepen beleid op tot rechtzettingen: het is nu of nooit

Wachten tot het Overlegcomite van 22 december is voor het jeugdwerk geen optie. De Vlaamse Jeugdraad roept beleidsmakers op om dez...
 • #Actua
 • #Corona
Nieuwtje

Het offer van vandaag: kinderen en jongeren

Een nieuw overlegcomité, een nieuwe reeks maatregelen.
 • #Actua
 • #Corona
Nieuwtje