header.back to home

We keken gisteren met grote nieuwsgierigheid mee naar de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Daarin stelt de regering de begroting en haar krachtlijnen voor het komende jaar voor. Naar aanleiding van de huidige energiecrisis vroegen we om jeugdorganisaties extra te steunen. Als oplossing voor de hoge inflatie en stijgende energiefacturen vroegen we om de werkingsmiddelen van jeugdorganisaties te indexeren.

Onze oproep naar beleidsmakers lees je hier.

Geen indexering.

De gevraagd indexering van de werkingsmiddelen kwam er helaas niet. Nochtans is die indexering de duurzaamste oplossing om jeugdorganisaties door deze crisis te leiden.

Onze ondervoorzitter Franka reageerde op VRT NWS:

De jeugdwerksector reageert teleurgesteld op Septemberverklaring. De sector moet nu al schrappen in het aanbod en had gehoopt op een indexering van hun werkingsmiddelen, maar die komt er niet. Ze krijgen wel 200 miljoen euro steun om de energiefacturen te betalen, maar dat geld moet gedeeld worden met de cultuursector, de sportsector, de scholen en de zorginstellingen.

"Jeugdwerkorganisaties willen vrijetijdsaanbod kunnen aanbieden aan kinderen en jongeren. Dat is de essentie, maar daar gaan we niet meer toe kunnen komen", zegt Franka Foré van de Vlaamse Jeugdraad. "Er wordt nu al gesneden in aanbod. Dat gaat alleen maar op grotere schaal gebeuren. Organisaties zullen kopje-onder gaan. De enige die daar de dupe van zijn, zijn kinderen en jongeren."

Wat nu?

Hoe gaat het nu verder? Hoe zorgen we ervoor dat de vele jeugdorganisaties, jeugdhuizen, jeugdverblijven, lokalen, repetitieruimtes en veilige plekken niet kopje onder gaan door te hoge energierekeningen?

We vragen samen met het hele jeugdwerk om extra steunmaatregelen. Speciaal daarvoor maakten we drie social mediaposts die jullie kunnen delen.
Download de posts hieronder en geef ze gerust een eigen touch met jullie logo of huisstijl.
Deel de foto's met:
"De energiecrisis zorgt ervoor dat ook jeugdorganisaties, jeugdhuizen, jeugdverblijven, lokalen, repetitieruimtes onze veilige plekken te maken krijgen met hoge energiefacturen. Daarom pleiten we samen met het hele jeugdwerk voor extra steunmaatregelen voor de jeugdsector."

Download de beelden via deze wetransfer-link.

energiecrisis-beeld-1.png
energiecrisis-beeld-2.png
energiecrisis-beeld-3.png
energiecrisis-beeld-4.png

Ook interessant...

Maak van sociaal-cultureel werk geen politiek spel.

We steunen de oproep van De Federatie.
  • #Jeugdwerk
Nieuwtje

We steunen onze voorzitter.

Een korte reactie op het nieuws van deze ochtend.
Nieuwtje

Steunmaatregelen voor het jeugdwerk in de energiecrisis

Ook het jeugdwerk wordt getroffen door de energiecrisis, we pleiten voor structurele investeringen en volledige indexering van de...
  • #Jeugdwerk
  • #Actua
Nieuwtje